Wat je moet weten over loonheffingen

- bijgewerkt op 18 januari 2018
Loonheffingen, alle ins en outs

Iedere werkgever moet loonheffingen inhouden op het loon van werknemers. Maar wat zijn loonheffingen precies? En hoe bereken je ze?

Loonheffingen, alle ins en outs

Op het moment dat je loon uitbetaalt, moet je daar loonheffingen op inhouden. Als werkgever ben je namelijk inhoudingsplichtige. Dat betekent dat je loonbelasting en premies moet innen bij je werknemers en die vervolgens moet betalen aan de Belastingdienst.

De loonheffingen zijn:

  1. loonbelasting en premie volksverzekeringen
  2. premies werknemersverzekeringen
  3. inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Het is niet eenvoudig om de loonheffingen zelf te berekenen. Veel bedrijven laten dit dan ook over aan een administratiekantoor of gebruiken salarissoftware. Toch is het nuttig om te weten welke loonheffingen er zijn en op basis van welk bedrag (grondslag) ze worden berekend.

Grondslag voor alle loonheffingen

Alle loonheffingen zijn gebaseerd op één grondslag. De grondslag bereken je als volgt:

               loon in geld (oftewel brutoloon)
+ loon in natura, zoals een cadeau of bijtelling auto van de zaak
+ fooien en uitkeringen uit een fonds, zoals uit een personeelsfonds
- aftrekposten voor alle loonheffingen, zoals het werknemersdeel van een pensioenpremie en de inleg van de werknemer in een levensloopregeling
= grondslag

Op de website van de Belastingdienst vind je een voorbeeldberekening van de grondslag.

Loonheffingen

Hieronder vind je een omschrijving van de verschillende loonheffingen, zoals deze voor veel werknemers gelden:

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • De waarde van personeel
  • Personeelskosten op een rij
  • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

1. Loonbelasting en premie volksverzekeringen (AOW, Anw, Wlz, AKW)

De loonbelasting en premie volksverzekeringen worden samen aangeduid als de loonheffing. De loonheffing werkt op basis van het schijventarief loonbelasting/premie volksverzekeringen. Bekijk de actuele tarieven.

Loonheffingskorting

Als de werknemer daarom vraagt, houd je rekening met een loonheffingskorting. Dat wil zeggen dat het brutoloon minder zwaar wordt belast voor de loonbelasting en premie volksverzekeringen. Iedere werknemer mag de loonheffingskorting toepassen op zijn voornaamste inkomstenbron. Omdat in de praktijk de meeste werknemers slechts één werkgever hebben, zullen ze jou vragen de loonheffingskorting toe te passen op hun salaris. Dat doen ze voor de eerste werkdag met een formulier van de Belastingdienst.

2. Premies werknemersverzekeringen (ZW, WW, WAO/WIA)

De werknemersverzekeringen verzekeren werknemers tegen inkomensverlies als ze werkloos, arbeidsongeschikt of ziek worden. De premies van deze verzekeringen betaal jij als werkgever. Het gaat om de volgende werknemersverzekeringen:

Als werkgever betaal je daavoor de volgende premies:

Tip

Voor bepaalde werknemers kun je een premiekorting of premievrijstelling krijgen. Daarmee kun je flink wat geld besparen. Bekijk de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

3. Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Iedereen die in Nederland verzekerd is voor de Wet langdurige zorg (Wlz), moet op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw) een basisverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar. Daarnaast draag je als werkgever een werkgeversheffing Zvw af, of in sommige gevallen een bijdrage Zvw. Lees meer over de berekening van de werkgeversheffing Zvw en bijdrage Zvw op de website van de Belastingdienst.

Let op

Bij bepaalde groepen werknemers of kosten die je maakt, hoef je minder loonbelasting en premies af te dragen. Deze afdrachtverminderingen moeten de werkgelegenheid stimuleren en onderzoek bevorderen.

Bron: Belastingdienst

- bijgewerkt op 18 januari 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.