Advies over personeels­risico's nodig?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies

Loonheffingen Wat is loonheffing personeel premies loon belasting
Loonheffingen Wat is loonheffing personeel premies loon belasting

Wat je moet weten over loonheffingen

Iedere werkgever moet loonheffingen inhouden op het loon van werknemers. Maar wat zijn loonheffingen precies? En hoe bereken je ze?

Welke loonheffingen zijn er?

Op het moment dat je loon uitbetaalt, moet je daar loonheffingen op inhouden. Als werkgever ben je namelijk inhoudingsplichtige. Dat betekent dat je loonbelasting en premies moet innen bij je werknemers en die vervolgens moet betalen aan de Belastingdienst.

De loonheffingen zijn:

  1. loonbelasting en premie volks­verzekeringen
  2. premies werknemers­verzekeringen
  3. inkomensafhankelijke bijdrage Zorg­verzekeringswet

Loonheffing zelf berekenen

Het is niet eenvoudig om de loonheffingen zelf te berekenen. Veel bedrijven laten dit dan ook over aan een administratiekantoor of ze gebruiken salarissoftware om dit automatisch te berekenen.

Toch is het nuttig om te weten welke loonheffingen er zijn en op basis van welk bedrag (grondslag) ze worden berekend. Hieronder lees je meer over de berekening van loonheffingen.

Grondslag voor alle loonheffingen

Alle loonheffingen zijn gebaseerd op één grondslag. De grondslag bereken je als volgt:

 loon in geld (oftewel brutoloon)
+loon in natura, zoals een cadeau of bijtelling auto van de zaak
+fooien en uitkeringen uit een fonds, zoals uit een personeels­fonds
-aftrekposten voor alle loonheffingen, zoals het werknemersdeel van een pensioenpremie en de inleg van de werknemer in een levensloopregeling
=grondslag

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Hieronder vind je een omschrijving van de verschillende loonheffingen, zoals deze voor veel werknemers gelden:

1. Loonbelasting en premie volks­verzekeringen (AOW, Anw, Wlz, AKW)

De loonbelasting en premie volks­verzekeringen worden samen aangeduid als de loonheffing. De loonheffing werkt op basis van het schijventarief loonbelasting/premie volks­verzekeringen. Welk tarief betaal jij? Bekijk de actuele loonbelastingtabellen.

Loonheffingskorting

Als je werknemer daarom vraagt, houd je rekening met een loonheffingskorting. Dat wil zeggen dat het brutoloon minder zwaar wordt belast voor de loonbelasting en premie volks­verzekeringen.

Iedere werknemer mag de loonheffingskorting toepassen op zijn voornaamste inkomstenbron. Omdat in de praktijk de meeste werknemers slechts één werkgever hebben, zullen ze jou waarschijnlijk vragen de loonheffingskorting toe te passen op hun salaris.

Laat zien dat je een goede werkgever bent. Geef je (nieuwe) werknemer een formulier loonheffingskorting.

2. Premies werknemers­verzekeringen (ZW, WW, WAO/WIA) Loonheffing loonheffingen premies personeel kosten korting

De werknemers­verzekeringen verzekeren je werknemers tegen inkomensverlies als ze werkloos, arbeidsongeschikt of ziek worden. De premies van deze verzekeringen betaal jij als werkgever. Het gaat om de volgende werknemers­verzekeringen:

Als werkgever betaal je daarvoor de volgende premies:

  • Premie AWF (Ook wel WW-premie genoemd)
  • Ufo-premie
  • Gedifferentieerde premie Aof
  • Gedifferentieerde premie Whk

Je leest meer over deze premies en de berekening ervan in het meest recente Handboek loonheffingen op de website van de Belastingdienst.

Premie Aof omlaag

Sindsf 1 januari 2022 betaal je als kleine werkgever minder premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). De daling van de Aof-premie is onderdeel van een pakket aan maatregelen om de loondoorbetaling bij ziekte makkelijker, duidelijker en goedkoper te maken voor werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

3. Inkomensafhankelijke bijdrage Zorg­verzekeringswet

Iedereen die in Nederland verzekerd is voor de Wet langdurige zorg (Wlz), moet op basis van de Zorg­verzekeringswet (Zvw) een basis­verzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar.

Daarnaast draag je als werkgever een werkgeversheffing af per werknemer. In sommige gevallen moet je werknemer zelf de bijdrage Zvw betalen aan de Belastingdienst. 

Lees meer over de inkomensafhankelijke bijdrage Zorg­verzekeringswet.

Loonkostenvoordelen

Bij bepaalde groepen werknemers of kosten die je maakt, hoef je minder loonbelasting en premies af te dragen. Deze afdrachtverminderingen of loonkostenvoordelen moeten de werkgelegenheid stimuleren en onderzoek bevorderen.

Lees meer over loonkostenvoordelen (LKV).

Loonheffingen 2024

Hoeveel loonheffing betaal jij in 2024? Bovenop het loon betaal je premies en loonbelasting. Ze vormen een belangrijk onderdeel van je werkgeverslasten. Hoe vallen de loonheffingen uit in 2024? Een overzicht:

  • De bijdrage Zvw daalt in 2024 naar 6,57%. Het maximumbijdrageloon voor deze heffing stijgt naar 71.624 euro.
  • In 2024 is de Aof-premie voor kleine werkgevers gemiddeld 7,25 procent. Voor kleine werkgevers (tot 25 keer de gemiddelde premieplichtige loonsom) is er een lager tarief, namelijk: 6,18 procent (in 2023 was dat 5,82 procent). Grote werkgevers betalen 7,49 procent (2023: 7,11 procent).
  • De gemiddelde premie voor de Werkhervattingskas (Whk), waaruit de uitkeringen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en uitkeringen op grond van de Ziektewet worden betaald, is door het UWV voor 2024 vastgesteld op 1,22 procent. In 2023 was dat 1,53 procent.
  • Je betaalt in 2024 meer Aof-premie. Ben je een startende werkgever? Dan word je de eerste 2 jaar aangemerkt als kleine werkgever en is de premie lager.

Arbeidskorting 2024 omhoog

In 2024 krijgen veel werknemers meer arbeidskorting. Het gaat om personen met een inkomen tot zo'n 40.000 euro. Daardoor houden deze werknemers per saldo meer nettoloon over. 

De maximale arbeidskorting in 2024 is 5.167 euro. Voor werknemers met een salaris rond het minimumloon stijgt de arbeidskorting met 115 euro.

Loonheffing 2024 berekenen

Hoeveel loonheffing betaal jij in 2024? In de tweede versie van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2024 staan alle wijzigingen voor de loonheffingen per 1 januari 2024. 

Samen met de tweede nieuwsbrief is ook een gewijzigde versie van de bijlage gepubliceerd met daarin een overzicht van tarieven, bedragen en percentages 2024. Dit overzicht heb je als werkgever nodig bij de aangifte loonheffingen 2024.

Hoeveel ga jij betalen in 2024? Bereken je totale werkgeverslasten.

Vragen over loonbelasting

  • Wat is loonheffing?

    Loonheffing is de verzamelnaam van de belasting en premies die van het bruto salaris worden ingehouden. Op het moment dat je loon uitbetaalt, moet je daar loonheffingen op inhouden. Die betaal je vervolgens aan de Belastingdienst.

  • Welke loonheffingen zijn er?

    Er zijn een aantal loonheffingen waar je rekening mee moet houden. Namelijk: Loonbelasting en premie volks­verzekeringen, premies werknemers­verzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorg­verzekeringswet.

  • Hoe bereken je de grondslag voor loonheffingen?

    De grondslag voor loonheffingen bereken je door een optelsom van het brutoloon en het loon in natura (bijv. auto van de zaak). Je hebt ook enkele aftrekposten voor de loonheffingen (bijv. het werknemersdeel van de pensioenpremie en de inleg voor een levensloopregeling).

  • Wie betaalt de loonbelasting?

    Jij als werkgever betaalt de loonbelasting van je personeel aan de Belastingdienst. De loonbelasting en premies gaan deels af van het brutoloon van je werknemers. Zij houden een nettoloon over. In feite draait iedere werknemer dus zelf op voor een deel van de loonbelasting.

  • Hoe kun je besparen op loonbelasting?

    Er zijn bepaalde subsidies voor personeel waardoor je minder loonbelasting betaalt. Dit worden loonkostenvoordelen genoemd, voorheen beter bekend als premiekorting of afdrachtvermindering. Er zijn vier soorten loonkostenvoordelen (LKV) voor ondernemers met personeel.

  • Wat zijn de kosten van personeel?

    Goed personeel is heel kostbaar voor jou als ondernemer. Het is misschien wel de belangrijkste investering die je zult doen. Met een goed team van gemotiveerde werknemers kun je je bedrijf laten groeien. Maar wat kost dat? Bekijk een overzicht van de kosten van personeel.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

10 vragen over de werkkostenregeling

Wat is de werkkostenregeling? Hoe groot is de vrije ruimte? Waar moet ik op letten? Tien vragen en antwoorden over de werkkostenregeling (WKR), een belangrijke fiscale regeling voor ondernemers met personeel.

Telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden. Dit zijn de regels voor werkgevers in 2023 en 2024.

5 vragen van werkgevers over de leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

WW-premie, hoe werkt het nu?

Voor iedere werknemer betaal je maandelijks WW-premie. Wat is WW-premie? Wat zijn de veranderingen door de WAB? En hoe bereken je de WW-premie? Een handig overzicht.

Whitepapers en online tests