Vakantietoeslag voor veel werknemers omlaag

12 mei 2015
Vakantietoeslag

De jaarlijkse vakantietoeslag valt dit jaar voor veel werknemers lager uit dan voorgaande jaren. Een modaal inkomen houdt netto 59 euro minder vakantietoeslag over, medewerkers met anderhalf keer modaal moeten het met 242 euro minder doen.

Vakantietoeslag

Dit blijkt uit berekeningen die HR- en salarisdienstverlener ADP uitvoerde op basis van de belastingtarieven, premies en heffingen van 2015. De daling van de vakantietoeslag hangt samen met het inkomensafhankelijk maken van de heffings- en arbeidskorting. De maatregel treft voornamelijk middeninkomens en hoger, werknemers met een minimumloon gaan er niet op achteruit.

Bij de belastingaangifte over 2014 werden veel werknemers al geconfronteerd met de afbouw in de heffingskortingen. Zij ontvingen een lagere teruggaaf of moesten nog een bedrag terugbetalen. Die naheffing was het gevolg van het kabinetsbesluit om de heffings- en arbeidskorting per 1 januari 2014 inkomensafhankelijk te maken. 

Omdat deze maatregel niet direct door de Belastingdienst geautomatiseerd kon worden, werd dit met de belastingaangifte van 2014 verrekend. Dit jaar wordt er bij de bijzondere beloningen nu wel rekening gehouden met de afbouw in heffingskortingen. Er blijft dan netto minder over van de vakantietoeslag. 

Werkgevers

Voor werkgevers verandert er in principe weinig, de kortingen hebben betrekking op de vakantietoeslag van de werknemers. Wel kunnen er extra vragen komen van medewerkers die plots andere bedragen op hun salarisstrook zien staan. Het ADP heeft een brief (pdf) beschikbaar gesteld waarmee deze vragen beantwoord kunnen worden. 

Bron: ADP

12 mei 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.