7 vragen over bovenwettelijke vakantiedagen

22 juni 2018
Bovenwettelijke vakantiedagen

Waarschijnlijk zul je werknemers meer vakantiedagen bieden dan het wettelijke minimum. Voor deze bovenwettelijke vakantiedagen gelden andere regels dan voor wettelijke vakantiedagen. Lees het antwoord op zeven veelgestelde vragen.

Bovenwettelijke vakantiedagen

1. Bovenwettelijke vakantiedagen, wat zijn dat?

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die bovenop het wettelijke minimum komen. Afspraken over deze vakantiedagen kunnen staan in een arbeidsovereenkomst of een eventuele verplichte collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

2. Hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen heeft mijn werknemer?

Een werknemer heeft wettelijk recht op 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Bij een volledige werkweek van 40 uur heeft hij dus recht op 160 uur vakantie, wat neerkomt op 20 vakantiedagen per jaar.

Alle extra vakantiedagen bovenop het wettelijke minimum zijn bovenwettelijke vakantiedagen. In overleg met je personeel bepaal je zelf hoeveel je er aanbiedt.

Verplichte cao

Ook kan het zijn dat een verplichte cao voorschrijft dat je een bepaald aantal bovenwettelijke vakantiedagen moet aanbieden. Bij een minimum-cao moet je minstens dit aantal bieden en bij een standaard-cao mag je hier niet van afwijken.

3. Hoelang zijn bovenwettelijke vakantiedagen geldig?

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vijf jaar geldig. Na deze verjaringstermijn vervallen de vakantiedagen. Zo kan een werknemer de bovenwettelijke vakantiedagen die hij in 2018 heeft opgebouwd tot en met 2023 opnemen.

Wettelijke vakantiedagen kunnen je werknemers veel minder lang meenemen. Deze vakantiedagen vervallen namelijk al een halfjaar na het kalenderjaar waarin een werknemer ze heeft opgebouwd.

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Zo werkt het

4. Hoe zit het met de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen bij ziekte?

In de wet is geen recht geregeld op de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen bij ziekte. Het is wel mogelijk om hier afspraken over te maken in een arbeidsovereenkomst of cao.

De opbouw van wettelijke vakantiedagen bij ziekte is wel wettelijk geregeld. Een zieke werknemer blijft dus sowieso wettelijke vakantiedagen opbouwen.

5. Kan ik ziektedagen aanmerken als bovenwettelijke vakantiedagen?

Ziektedagen kun je soms aanmerken als bovenwettelijke vakantiedagen. Je kunt hier op twee momenten afspraken over maken:

  • Bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst: Bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst maak je een schriftelijke afspraak over het inruilen van bovenwettelijke vakantiedagen voor ziektedagen. Zo’n afspraak kan in een arbeidsovereenkomst of cao staan.
  • Bij ziekteverzuim: Bij ziekteverzuim kun je een zieke werknemer toestemming vragen om bovenwettelijke vakantiedagen in te ruilen voor ziektedagen. Je werknemer hoeft hier niet in mee te gaan.

6. Bovenwettelijke vakantiedagen uitbetalen, kan dat?

Het is mogelijk om de bovenwettelijke vakantiedagen die een werknemer niet heeft opgenomen, uit te betalen aan een werknemer. Je mag een werknemer hier echter niet toe verplichten. Andersom kan een werknemer jou hier niet toe verplichten.

De wettelijke vakantiedagen die een werknemer niet heeft opgenomen, mag je niet uitbetalen. Een uitzondering op deze regel is dat dit aan het einde van het dienstverband wel is toegestaan.

Je kunt dan alle niet-opgenomen vakantiedagen uitbetalen, zowel de wettelijke als de bovenwettelijke vakantiedagen.

7. Wat staat in de horeca-cao over bovenwettelijke vakantiedagen?

Ben je een horecaondernemer met personeel? Dan val je mogelijk onder de horeca-cao van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Horecaondernemers die lid zijn van KHN, moeten tenminste deze cao volgen.

De huidige horeca-cao loopt van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019. Volgens deze cao heeft een werknemer recht op 5 bovenwettelijke vakantiedagen per jaar. Check de cao-tekst (pdf) voor de berekeningswijze van bovenwettelijke vakantiedagen.

Let op

Mogelijk wordt de horeca-cao van KHN in 2018 algemeen verbindend verklaard voor alle horecabedrijven.

Bron: Rijksoverheid.nl

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

22 juni 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van personeel?

X
Kosten van personeel

Krijg grip op je personeelskosten met dit gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.