Werknemers krijgen ruimer verlof

22 april 2014
Vaderverlof

Werknemers krijgen straks ruimere mogelijkheden voor verlof. Dat blijkt uit een voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ministerraad heeft hier onlangs mee ingestemd.

Vaderverlof

De bewindsman liet eind vorig jaar al weten dat veel werknemers worstelen met de combinatie van werk en zorg. Hij wil dit in de eerste plaats gemakkelijker maken door zorgverlof uit te breiden naar vrienden of bekenden. Nu krijgen mantelzorgers het verlof alleen voor een zieke partner, kind of ouder.

Het recht op langdurend zorgverlof zal verder gaan gelden voor alle vormen van zorg. Op dit moment kan een werknemer alleen een beroep doen op deze vorm van verlof als het gaat om een levensbedreigende ziekte. Kortdurend zorgverlof geldt al wel voor alle zieken die zorg nodig hebben.

Verlof voor vaders

Een andere maatregel geeft vaders recht op het bevallingsverlof van de moeder als zij overlijdt bij de geboorte van hun kind. Dit moet ervoor zorgen dat het kind in de eerste levensperiode kan rekenen op de zorg van een ouder. Volgens Asscher gaat het om een klein aantal gevallen, maar betekent dit niet ‘dat er niks voor geregeld moet worden’.

Ten slotte blijkt uit de plannen dat het vaderverlof wordt uitgebreid. Vaders hebben nu al recht op twee dagen betaald kraamverlof, maar daar komen drie dagen onbetaald verlof bij. Een partner kan dan een hele week verlof opnemen na de geboorte van het kind. Als werkgever kun je dit extra verlof niet weigeren.

Bron: Rijksoverheid.nl / NOS

22 april 2014

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.