Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid in veel cao's

Duurzame inzetbaarheid speelt een belangrijke rol in cao’s. Vorig jaar zijn hierover namelijk afspraken gemaakt in vier op de vijf afgesloten cao’s. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN.

AWVN zit namens de werkgevers regelmatig aan de onderhandelingstafel met de vakbonden. De werkgeversvereniging is dan ook betrokken bij meer dan de helft van de cao’s in Nederland. In haar laatste maandelijkse bericht wijst de belangenorganisatie op een ‘duurzaamheidstrend’ in cao’s.

Zo staan in veel cao’s afspraken om werknemers duurzaam inzetbaar te houden. Daarbij zijn vooral afspraken over flexibele inzet en werkuren populair. AWVN noemt het opvallend dat bij veel van deze afspraken zowel werkgever als werknemer profiteren, bijvoorbeeld als het gaat om mantelzorg.

Het thema duurzame inzetbaarheid wint de laatste tijd aan belang. Door de stijgende AOW-leeftijd moeten Nederlanders namelijk steeds langer doorwerken. Daar komt bij dat steeds meer mensen hun baan combineren met de zorg voor bijvoorbeeld een ziek of hulpbehoevend familielid.

Bron: AWVN

Meest gelezen

Whitepapers en online tests