Duurzaam inzetbaar bouw personeel
Duurzaam inzetbaar bouw personeel

Duurzame inzetbaarheid in de bouw, 5 tips

Werknemers langer fit en gemotiveerd houden. Dat is een uitdaging in de bouw. Hoe zorg jij voor duurzaam inzetbaar personeel? 5 tips voor ondernemers met een bouwbedrijf.

Bekijk dit artikel voor:

Fit personeel in de bouw

In de bouwsector is duurzame inzetbaarheid van personeel een belangrijk thema. Je wilt tenslotte dat je werknemers lang gezond en gelukkig voor jouw bedrijf kunnen werken. Zeker bij fysiek zware beroepen is dit een uitdaging.

Omdat in Nederland de AOW-leeftijd steeds verder wordt opgeschroefd, is het belangrijk om als werkgever een strategie te bedenken waardoor werknemers langer fit en gemotiveerd blijven.

Voordelen duurzame inzetbaarheid bouw

Voor werkgevers in de bouw heeft duurzame inzetbaarheid veel voordelen. En niet alleen op lange termijn. Aandacht voor duurzame inzetbaarheid kan al snel leiden tot minder ziekte­verzuim binnen je bedrijf. Daar plukt je werknemer de vruchten van, maar jij ook. Verzuim kost veel geld - gemiddeld 230 euro per dag, per werknemer. Dus het terugdringen van ziekte­verzuim kan je veel geld opleveren.

Een ander voordeel van duurzame inzetbaarheid in de bouw, is hogere arbeidsproductiviteit. Dat betekent dat werknemers productiever zijn. Omdat ze gezond en gemotiveerd zijn, kunnen ze meer en beter werk afleveren.

5 tips voor duurzame inzetbaarheid bouw­personeel

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat personeel duurzaam inzetbaar is? Vijf tips voor ondernemers in de bouw:

1. Praat over inzetbaarheid

Spreek geregeld met je personeel over hun inzetbaarheid. Vraag iedere werknemer, bijvoorbeeld tijdens het functioneringsgesprek, of hij fit genoeg is om zijn huidige werk te doen. Vraag ook of hij nog steeds gemotiveerd is en of hij belangrijke kennis of vaardigheden mist. Kijk waar jij bij kunt helpen en spoor de werknemer aan er zelf verder mee aan de slag te gaan. Hij speelt namelijk zelf de grootste rol als het gaat om fit blijven.

Verzeker je personeel tegen ziekte

Zieke werknemer in de bouw?

Blessures en ziektes liggen constant op de loer. Je kunt er veel geld mee kwijt zijn, maar dat hoeft niet! Wapen je tegen de gevolgen van verzuim.

2. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden

Met een goed arbobeleid voorkom je dat werknemers vroegtijdig uitvallen. Bekijk welke risico's er zijn binnen jouw bedrijf. Met een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) breng je de risico's in kaart. Daarna kun je gericht aan de slag om de arbeidsomstandigheden van je werknemers te verbeteren en te bewaken. Samen met een preventiemedewerker kun je ongelukken in de bouw voorkomen.

3. Doe gezondheidschecks

Je kunt de gezondheid van werknemers in de gaten houden met een jaarlijkse gezondheidscheck. Dit helpt je personeel om hun werk gezond te blijven doen. Je kunt kiezen voor een Preventief medisch onderzoek (PMO) en/of een Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). Je werknemers mogen ook zelf vragen om zo'n gezondheidscheck. Als werkgever ben je dan verplicht om dit mogelijk te maken, bijvoorbeeld via je arbodienst.

4. Laat personeel doorgroeien

Zorg er ook voor dat werknemers kunnen groeien binnen je bouwbedrijf en meer verantwoordelijkheden kunnen krijgen. Een werknemer die jarenlang fysiek werk heeft gedaan, kun je bijvoorbeeld aanstellen als opzichter, planner of leidinggevende. Zo benut je zijn ervaring en kan hij langer binnen je bedrijf werken.

Personeel meer betrekken bij het bedrijf, kan hen ook stimuleren om langer fysiek en mentaal fit te blijven. Laat werknemers meedenken. Organiseer bijvoorbeeld vergaderingen waarin je de bedrijfsplannen en -doelen bespreekt.

5. Denk aan training en opleiding

Om ervoor te zorgen dat je werknemers op de juiste manier werken en geen onnodige fysieke en mentale risico's lopen, zijn trainingen en instructies cruciaal. Zorg ervoor dat nieuwe werknemers een training of cursus volgen om veilig en gezond te werken. Maar ook voor bouw­personeel wat al langer bij je werkt, is het goed om regelmatig trainingen te volgen en verbeterde technieken aan te leren.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests