Checklist personeel verzekeren in de bouw

10 mei 2019
Personeel verzekeringen bouw verzekeren

Welke verzekeringen heb je nodig voor personeel in de bouw? Zorg goed voor je werknemers en voorkom financiële schade. Gebruik deze checklist.

Personeel verzekeringen bouw verzekeren

Bouwpersoneel brengt allerlei risico's met zich mee. Jouw dakdekker kan een ongeluk krijgen, je kraanmachinist maakt een duur foutje of je metselaar is voor lange tijd uit de running door een hernia.

Dure 'grapjes' kun je beperken met de juiste verzekeringen. Naast verzekeringen om je bedrijf te beschermen, kun je ook bepaalde verzekeringen afsluiten voor je personeel. Daarmee laat je zien dat je een goede werkgever bent en kun je werknemers langer in dienst houden.

Checklist verzekeringen personeel bouw

De volgende verzekeringen zijn aan te raden voor werkgevers in de bouw:

  • Verzuimverzekering

Voor bouwbedrijven met personeel is een verzuimverzekering onmisbaar. Als jouw bouwplaatswerknemer langdurig ziek wordt, zit je met een groot probleem. Je moet zijn loon doorbetalen en voor vervanging zorgen.

Een verzuimverzekering zorgt ervoor dat je het loon van je zieke werknemer door kan betalen. In de meeste gevallen krijg je ook hulp om ziekte en blessures te voorkomen en je krijgt begeleiding bij de re-integratie van een zieke werknemer.

Tip

Reken eens uit hoeveel het jouw bedrijf zou kosten als een werknemer 3 maanden niet kan werken. Bekijk het artikel Zieke werknemer in de bouw, wat zijn de kosten?

  • WIA-verzekering

Naast je bedrijf kun je ook je werknemer extra beschermen als hij voor lange tijd niet kan werken. De kans is groot dat zijn inkomen flink daalt. Bijvoorbeeld als de WIA-uitkering veel lager uitvalt dan zijn loon of als er helemaal geen recht is op WIA. 

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Beperk je risico's

Als werkgever kun je een collectieve WIA-verzekering afsluiten. Daarmee geef je jouw bouwpersoneel de zekerheid van een goed inkomen bij ziekte.

  • Ongevallenverzekering

In de bouw is het risico op een ongeluk vrij groot. De gevolgen voor een betrokken werknemer kunnen enorm zijn. Wat als je werknemer blijvend invalide wordt of zelfs overlijdt?

Met een ongevallenverzekering zorg je als werkgever voor een eenmalige uitkering voor werknemers die een arbeidsongeval krijgen. De uitkering is een vooraf afgesproken bedrag. Een uitgebreide ongevallenverzekering dekt alle ongevallen, 24 uur per dag.

  • Nabestaandenverzekering

Als een werknemer overlijdt, is dat natuurlijk een enorme klap voor de nabestaanden. Niet alleen emotioneel gezien, maar vaak ook in financieel opzicht.

Met een nabestaandenverzekering geef je jouw werknemer en zijn familie meer financiële zekerheid. Mocht een werknemer overlijden terwijl hij bij jou in dienst is, dan krijgen de nabestaanden eenmalig een afgesproken bedrag of een maandelijkse uitkering.

  • Anw-gatverzekering of Anw-pensioen

In Nederland kennen we de Algemene nabestaandenwet (Anw). Deze wet geeft de partner van een overleden werknemer recht op een uitkering van de overheid. Maar deze uitkering is zeer minimaal en aan allerlei voorwaarden gebonden.

Met een Anw-pensioen kun je ervoor zorgen dat de overheidsuitkering wordt aangevuld met een maandelijks bedrag. Hiermee krijgt de nabestaande van je werknemer meer financiële armslag.

Let op

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de nabestaandenverzekering en het Anw-pensioen. Bij het Anw-pensioen kunnen werknemers zelf beslissen of ze wel of niet meedoen. Kijk voor alle verschillen tussen beide producten in het overzicht van nabestaandenvoorzieningen.

  • Ziektewet-eigenrisicoverzekering

Als je ervoor gekozen hebt om eigenrisicodrager te zijn voor de Ziektewet, is het slim om een Ziektewet-eigenrisicoverzekering af te sluiten.

Als eigenrisicodrager moet je de Ziektewetuitkering betalen van werknemers die in de Ziektewet terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het tijdelijke contract van een werknemer afloopt terwijl hij ziek is. Met de Ziektewet-eigenrisicoverzekering breng je dit risico onder bij een verzekeraar.

  • WGA-eigenrisicoverzekering

Misschien heb je er (ook) voor gekozen eigenrisicodrager te zijn voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). In dat geval ben je verantwoordelijk voor de WGA-uitkering van arbeidsongeschikte werknemers.

Een werknemer krijgt deze uitkering na twee jaar ziekte, als verwacht wordt dat hij (in de toekomst) nog zal kunnen werken. Met een WGA-eigenrisicoverzekering kun je ook dit risico onderbrengen bij een verzekeraar.

 

Besparen op verzekeringen, 2 tips

Verzekeringen leveren veel op, maar kosten ook de nodige centen. Hoe kun je slim besparen op de premiekosten? 2 tips:

1. Schakel een expert in
Zorg dat je geen onnodig dure verzekeringen afsluit. En belangrijker nog: zorg dat de polisvoorwaarden goed aansluiten bij jouw wensen. Een onafhankelijke verzekeringsadviseur weet waar je op moet letten. Hij kan samen met jou de beste verzekeringen kiezen.

2. Ga voor een verzekeringspakket

Een verzekeringspakket is in verhouding goedkoper dan het afsluiten van losse verzekeringen. Welke opties heb je?

  • Personeelspakket

Met een personeelspakket ben je in een keer verzekerd voor de belangrijkste risico’s rondom personeel. Ook krijg je als onderdeel van dit pakket extra ondersteuning om risico's te voorkomen en de gevolgen te beperken.

  • Verzekeringspakket bouw

Als je het personeelspakket combineert met verschillende bedrijfsverzekeringen, profiteer je optimaal. Je kunt een compleet pakket voor de bouw samenstellen dat past bij jouw bedrijf.

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Een verzekerings­adviseur brengt het voor je in kaart.

Vind een adviseur

10 mei 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist