Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Risico's bouwondernemers
Risico's bouwondernemers

Wat zijn de belangrijkste risico's voor bouwondernemers?

1479 Een bouwbedrijf kun je vergelijken met een huis. Als je wilt dat het blijft staan, heb je niet alleen een stevige fundering nodig, maar moet je ook weten wat er zoal mis kan gaan. Wat zijn de belangrijkste risico’s voor bouwondernemers met personeel?

Met jouw bouwbedrijf zorg je ervoor dat mooie bouwprojecten van de grond komen. Dat doe je waarschijnlijk niet alleen, maar in samenwerking met je bouw­personeel en andere bedrijven. Ook al gebeurt dat op een vakkundige manier, toch is het mogelijk dat niet alles van een leien dakje loopt.

Top 5 risico's in de bouw

Zo kunnen allerlei risico’s je doelstellingen in de weg staan. Of zelfs het voortbestaan van je bedrijf in gevaar brengen.

Met risicomanagement krijg je inzicht in jouw specifieke bedrijfs- en ondernemersrisico’s. Een overzicht van de belangrijkste risico’s in het algemeen vind je hieronder.

1. Arbeidsongeschiktheid van jou als ondernemer

Arbeidsongeschiktheid kan iedere bouwondernemer overkomen. Zeker in de bouw, waar het werk vaak lichamelijk zwaar is. Zo kun je net als ieder ander voor een langere tijd uitvallen, bijvoorbeeld door een langdurige ziekte of een ongeval.

Geen fijne gedachte, maar wel iets om rekening mee te houden. Als gevolg hiervan kan je inkomen namelijk geheel of gedeeltelijk wegvallen. Een Ondernemers-AOV beschermt je tegen dit inkomensverlies.

Bouwondernemer risico

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

2. Tekort aan bouw­personeel

De arbeidsmarkt in de bouw is conjunctuurgevoelig. Als de economie tegenzit en er weinig wordt gebouwd, moeten bouwbedrijven veel mensen aan de kant zetten. En als de economie weer aantrekt, ontstaat vaak een tekort aan bouw­personeel.

Zo’n tekort kan de groei van je bouwbedrijf in de weg zitten en het zoeken naar vakkundige medewerkers lastig maken.

3. Arbeidsongevallen

In de bouw vinden relatief veel arbeidsongevallen plaats. Het aantal dodelijke ongevallen vertoont zelfs een stijgende lijn, blijkt uit cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Arbeidsongevallen kunnen niet alleen leiden tot verzuim, maar ook tot schadeclaims. Met een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering heb je dekking voor schade aan personen en aan zaken.

Hoe zorg je als bouwondernemer dat je het risico op aansprakelijkheid beperkt en daarmee de kosten in de hand houdt? Lees 4 tips.

Inspectie SZW

Op de website van de Inspectie SZW vind je voorbeelden van arbeidsrisico’s in de bouw. Met een zogenaamde zelfinspectie kun je daar ook controleren of je arbobeleid op orde is.

4. Bouwfouten

Bij bouwprojecten kan altijd schade ontstaan. Bijvoorbeeld door diefstal, vandalisme, hevige storm, ontwerp- of bouwfouten. Of denk aan een luxe keuken die tijdens de montage beschadigd raakt.

Omdat er vaak veel partijen bij betrokken zijn, is het niet altijd duidelijk wie er verantwoordelijk is.

CAR-verzekering

Met een CAR-verzekering is alle materiële schade die op de bouwplaats ontstaat verzekerd, of die nu is veroorzaakt door bouw-, montage- of installatiewerkzaamheden. Ook schade aan bestaande eigendommen van de opdrachtgever is verzekerd.

Als je aannemer bent en je werkt met onderaannemers is het niet altijd duidelijk wie aansprakelijk is. Bij een CAR-­verzekering maakt dat niet uit. Je bent als aannemer ook verzekerd voor schade door onderaannemers. De CAR-verzekering sluit aan op de aansprakelijkheids­verzekering.

5. Verzuim bouw­personeel

Een zieke schilder, timmerman of uitvoerder. Hoewel het verzuim in de bouw daalt, kan het bakken met geld kosten als het je toch overkomt.

Zo ben je als werkgever verplicht om maximaal twee jaar lang het loon door te betalen. Dit risico kun je afdekken met een verzuim­verzekering.

Andere werkgeversrisico’s kun je afdekken met een Ziektewet-eigenrisico­verzekering en een WGA-eigenrisico­verzekering.

Minder zieke werknemers? Gebruik de Checklist verzuim voorkomen!

Beroepsziekten in de bouw

Bekijk de top 10 beroepsziekten in de bouw en hoe je ze kunt beperken binnen jouw bedrijf.

Verzekeringen bouw

De risico’s in dit artikel zijn slechts voorbeelden. Wil je weten waar je in jouw specifieke geval op moet letten?

Dan kan een verzekerings­adviseur je helpen, hij zorgt voor een oplossing die het beste bij jouw bouwbedrijf past. Hij brengt de risico’s voor je in kaart en geeft advies om deze risico’s te beperken of af te dekken.

Dan kan het bijvoorbeeld gaan om een pakket van verzekeringen voor de bouw dat op maat is gemaakt voor je branche.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

24926 Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies?

Whitepapers en online tests