Cao's in het MKB, een overzicht per branche

- bijgewerkt op 24 oktober 2018
Cao MKB

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Cao MKB

In een poll van Ondernemen Met Personeel werd gevraagd: Heb jij te maken met een cao? Ja, nee of geen idee? Ongeveer 17 procent van de ondernemers in het MKB had 'geen idee'. Ruim 37 procent zei 'nee' en 46 procent 'ja'.

Cao

In een cao staan de arbeidsvoorwaarden die je aan je personeel moet bieden, zoals het minimumloon, werktijden, vakantiedagen, etc. In veel branches wordt gewerkt met een cao.

Wanneer is een cao verplicht? Lees het artikel 4 gevallen waarin een cao verplicht is. Hoe zit het in jouw branche? Een overzicht.

Cao detailhandel

In de detailhandel is de kans heel groot dat je aan een verplichte cao moet voldoen. Voor winkeliers zijn er tientallen verschillende cao's van kracht, ingedeeld per sector. Bekijk een opsomming in het artikel Cao in de detailhandel, hoe zit dat?

Cao groothandel

Veel bedrijven in de groothandel zijn ook gebonden aan een cao. Van de cao Levensmiddelen tot aan de cao Technische groothandel. Je leest er meer over in het artikel Cao's in de groothandel, een overzicht.

Cao bouw

En hoe werkt het in de bouw? Ook daar gelden verschillende cao's per sector, waarbij de cao Bouw & Infra een heel belangrijke is. Daarnaast heb je bijvoorbeeld een eigen cao voor schilders en een eigen cao voor de timmerindustrie. Lees meer over de cao's in de bouw.

Cao horeca

In de horeca is er nu ook een verplichte cao. De cao van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en CNV Vakmensen is inmiddels verbindend verklaard voor het grootste deel van de horecabedrijven. Bekijk vier aandachtspunten binnen de nieuwe horeca-cao.

Cao zakelijke dienstverlening

In de zakelijke dienstverlening heb je enkele verplichte cao's. Bijvoorbeeld de cao voor architecten en architectenbureaus, de cao Informatie-, communicatie- en kantoortechnologie (ICK) en de cao Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf. Bekijk het overzicht van cao's in de zakelijke dienstverlening

Cao persoonlijke dienstverlening

In de persoonlijke dienstverlening heb je bijvoorbeeld een cao voor kappers, een cao voor de uitvaartbranche en een  cao voor wasserijen en stomerijen. Verder zijn er veel sectoren zonder verplichte cao. Bekijk het Overzicht cao's persoonlijke dienstverlening.

Cao overige branches

Op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vind je een totaaloverzicht van alle ondernemings- en bedrijfstakcao's die in de afgelopen 10 jaar zijn aangemeld. De website van werknemersvereniging FNV geeft een eigen overzicht van cao's per sector.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 24 oktober 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van personeel?

X
Kosten van personeel

Krijg grip op je personeelskosten met dit gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.