7 verzekeringen voor horecapersoneel

06 mei 2019
Verzekeringen horeca personeel

Welke verzekeringen heb je nodig voor personeel in de horeca? Bekijk 7 manieren om je werknemers en je bedrijf goed te verzekeren tegen financiële schade.

Verzekeringen horeca personeel

Als je personeel in dienst hebt loopt je bedrijf meer risico's. Jouw chef-kok kan zomaar ziek worden, je ober kan een ongeluk krijgen en je gastvrouw kan een schadeclaim indienen na een arbeidsconflict. Heb jij in zulke gevallen een financieel vangnet?

Naast verzekeringen om je bedrijf te beschermen, kun je ook verzekeringen afsluiten voor je personeel. Als goede werkgever in de horeca koester je je hardwerkende teamleden. Natuurlijk wil je hun ook wat meer zekerheid bieden.

Tip

Je kunt verzekeringen slim inzetten als secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarmee kun je goed personeel aantrekken en langer behouden.

7 verzekeringen personeel horeca

1. Verzuimverzekering

Met name voor kleine horecabedrijven is een verzuimverzekering onmisbaar. Als je werknemer onverhoopt lang ziek is, zit je met een groot probleem. Je moet zijn loon doorbetalen en voor vervanging zorgen.

Een verzuimverzekering zorgt ervoor dat je het loon van je zieke werknemer door kan betalen. Daarnaast krijg je vaak ook hulp bij het voorkomen van verzuim en de re-integratie van zieke werknemers. 

Ziekteverzuim in de horeca

Een zieke kok of een serveerster die uitglijdt. Erg onprettig, maar wees er op voorbereid.

Wat kost het?

Tip

Weet jij wat een zieke werknemer in de horeca precies kost? Lees het artikel Ziekteverzuim in de horeca, dit zijn de kosten.

2. WIA-verzekering

Als je horecawerknemer door ziekte langdurig uit de running is, bestaat de kans dat zijn inkomen flink daalt. Bijvoorbeeld als de WIA-uitkering lager uitvalt dan het loon of als er geen recht is op WIA.

Collectieve WIA

Als werkgever kun je hiervoor een collectieve WIA-verzekering afsluiten. Hiermee geef je jouw horecapersoneel een extra vangnet én een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

3. Ongevallenverzekering

Je chefkok verbrandt zijn arm, je ober struikelt en breekt zijn been. In de horeca gaat het nogal eens mis. De gevolgen voor de getroffen werknemer kunnen groot zijn. Wat als je werknemer blijvend invalide is of zelfs overlijdt?

Met een ongevallenverzekering regel je als goed werkgever een eenmalige uitkering voor werknemers die een arbeidsongeval krijgen.

Een uitgebreide ongevallenverzekering dekt alle ongevallen, 24 uur per dag. De dekking bestaat uit het uitkeren van het afgesproken bedrag als de werknemer overlijdt of een uitkering als de werknemer invalide is.

4. Nabestaandenverzekering

Als een werknemer overlijdt, zal dat hard aankomen bij de nabestaanden. Emotioneel, maar soms ook in financieel opzicht.

Met een nabestaandenverzekering geef je jouw horecapersoneel meer financiële zekerheid. Mocht een werknemer overlijden terwijl hij bij jou in dienst is, dan kunnen de nabestaanden dankzij deze verzekering terugvallen op een eenmalige of maandelijkse uitkering.

5. Anw-gatverzekering of Anw-pensioen

In Nederland kennen we de Algemene nabestaandenwet (Anw). Deze wet geeft de partner van een overleden werknemer recht op een uitkering van de overheid. Maar deze uitkering is zeer minimaal en aan allerlei voorwaarden gebonden.

Met een Anw-pensioen kun je ervoor zorgen dat de overheidsuitkering wordt aangevuld met een maandelijks bedrag. Hiermee krijgt de nabestaande van je werknemer meer financiële armslag.

Let op

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de nabestaandenverzekering (4) en het Anw-pensioen (5). Bij het Anw-pensioen kunnen werknemers zelf beslissen of ze wel of niet meedoen. Kijk voor alle verschillen tussen beide producten in het overzicht van nabestaandenvoorzieningen.

6. Ziektewet-eigenrisicoverzekering

Als je ervoor gekozen hebt om eigenrisicodrager te zijn voor de Ziektewet, is het slim om een Ziektewet-eigenrisicoverzekering af te sluiten.

Ziekewetuitkering

Als eigenrisicodrager moet je de Ziektewetuitkering betalen van werknemers die in de Ziektewet terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het tijdelijke contract van een werknemer afloopt terwijl hij ziek is. Met de Ziektewet-eigenrisicoverzekering breng je dit risico onder bij een verzekeraar.

7. WGA-eigenrisicoverzekering

Misschien heb je er (ook) voor gekozen eigenrisicodrager te zijn voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). In dat geval ben je verantwoordelijk voor de WGA-uitkering van arbeidsongeschikte werknemers.

Een werknemer krijgt deze uitkering na twee jaar ziekte, als verwacht wordt dat hij (in de toekomst) nog zal kunnen werken. Met een WGA-eigenrisicoverzekering kun je ook dit risico onderbrengen bij een verzekeraar.

 

Slimme opties voor horecawerkgevers

  • Personeelspakket

Met een personeelspakket ben je in een keer verzekerd voor de belangrijkste risico’s rondom personeel. Dit is goedkoper dan het afsluiten van losse verzekeringen. Ook krijg je als onderdeel van dit pakket ondersteuning om risico's te voorkomen of de gevolgen van een risico te beperken.

  • Verzekeringspakket horeca

Als je het personeelspakket combineert met verschillende bedrijfsverzekeringen, profiteer je optimaal. Je kunt dan zelf een compleet pakket voor de horeca samenstellen, toegesneden op jouw specifieke wensen en supervoordelig, dankzij de extra pakketkorting.

  • Advies op maat

Welke verzekeringen heb jij echt nodig? En welke polisvoorwaarden sluiten het beste aan bij jouw situatie? Schakel een verzekeringsadviseur in om samen met jou de beste verzekeringen te kiezen.

Risico's zoals brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor de horeca.

Bekijk horeca verzekeringen

06 mei 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van horecapersoneel?

X
Kosten horecapersoneel

Krijg inzicht in alle personeelskosten in de horeca met deze gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.