Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Personeel verzekeringen bouw verzekeren
Personeel verzekeringen bouw verzekeren

Checklist personeel verzekeren in de bouw

Welke verzekeringen heb je nodig voor bouw­personeel? Zorg goed voor je bouwwerknemers en voorkom financiële schade. Gebruik deze checklist.

Checklist verzekeringen bouw­personeel

Bouw­personeel brengt allerlei risico's met zich mee. Jouw dakdekker kan een ongeluk krijgen, je kraanmachinist maakt een duur foutje of je metselaar is voor lange tijd uit de running door een hernia.

Dure 'grapjes' kun je beperken met de juiste verzekeringen. Naast verzekeringen om je bedrijf te beschermen, kun je ook bepaalde verzekeringen afsluiten voor je personeel. Daarmee laat je zien dat je een goede werkgever bent en kun je werknemers langer in dienst houden.

De volgende verzekeringen zijn aan te raden voor werkgevers in de bouw:

  • Verzuim­verzekering

Voor bouwbedrijven met personeel is een verzuim­verzekering onmisbaar. Als jouw bouwplaatswerknemer langdurig ziek wordt, zit je met een groot probleem. Je moet zijn loon doorbetalen en voor vervanging zorgen.

Een verzuim­verzekering zorgt ervoor dat je het loon van je zieke werknemer door kan betalen. In de meeste gevallen krijg je ook hulp om ziekte en blessures te voorkomen en je krijgt begeleiding bij de re-integratie van een zieke werknemer.

Reken eens uit hoeveel het jouw bedrijf zou kosten als een werknemer 3 maanden niet kan werken. Bekijk het artikel Zieke werknemer in de bouw, wat zijn de kosten?

  • WIA-verzekering

Naast je bedrijf kun je ook je werknemer extra beschermen als hij voor lange tijd niet kan werken. De kans is groot dat zijn inkomen flink daalt. Bijvoorbeeld als de WIA-uitkering veel lager uitvalt dan zijn loon of als er helemaal geen recht is op WIA. 

Bouwondernemer risico

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Als werkgever kun je een collectieve WIA-verzekering afsluiten. Daarmee geef je jouw bouw­personeel de zekerheid van een goed inkomen bij ziekte.

  • Ongevallen­verzekering

In de bouw is het risico op een ongeluk vrij groot. De gevolgen voor een betrokken werknemer kunnen enorm zijn. Wat als je werknemer blijvend invalide wordt of zelfs overlijdt?

Met een ongevallen­verzekering zorg je als werkgever voor een eenmalige uitkering voor werknemers die een arbeidsongeval krijgen. De uitkering is een vooraf afgesproken bedrag. Een uitgebreide ongevallen­verzekering dekt alle ongevallen, 24 uur per dag.

  • Nabestaanden­verzekering

Als een werknemer overlijdt, is dat natuurlijk een enorme klap voor de nabestaanden. Niet alleen emotioneel gezien, maar vaak ook in financieel opzicht.

Met een nabestaanden­verzekering geef je jouw werknemer en zijn familie meer financiële zekerheid. Mocht een werknemer overlijden terwijl hij bij jou in dienst is, dan krijgen de nabestaanden eenmalig een afgesproken bedrag of een maandelijkse uitkering.

  • Anw-gat­verzekering of Anw-pensioen

In Nederland kennen we de Algemene nabestaandenwet (Anw). Deze wet geeft de partner van een overleden werknemer recht op een uitkering van de overheid. Maar deze uitkering is zeer minimaal en aan allerlei voorwaarden gebonden.

Met een Anw-pensioen kun je ervoor zorgen dat de overheidsuitkering wordt aangevuld met een maandelijks bedrag. Hiermee krijgt de nabestaande van je werknemer meer financiële armslag.

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de nabestaanden­verzekering en het Anw-pensioen. Bij het Anw-pensioen kunnen werknemers zelf beslissen of ze wel of niet meedoen.

  • Ziektewet-eigenrisico­verzekering

Als je ervoor gekozen hebt om eigenrisicodrager te zijn voor de Ziektewet, is het slim om een Ziektewet-eigenrisico­verzekering af te sluiten.

Als eigenrisicodrager moet je de Ziektewetuitkering betalen van werknemers die in de Ziektewet terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het tijdelijke contract van een werknemer afloopt terwijl hij ziek is. Met de Ziektewet-eigenrisico­verzekering breng je dit risico onder bij een verzekeraar.

  • WGA-eigenrisico­verzekering

Misschien heb je er (ook) voor gekozen eigenrisicodrager te zijn voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). In dat geval ben je verantwoordelijk voor de WGA-uitkering van arbeidsongeschikte werknemers.

Een werknemer krijgt deze uitkering na twee jaar ziekte, als verwacht wordt dat hij (in de toekomst) nog zal kunnen werken. Met een WGA-eigenrisico­verzekering kun je ook dit risico onderbrengen bij een verzekeraar.

Besparen op verzekeringen, 2 tips

Verzekeringen leveren veel op, maar kosten ook de nodige centen. Hoe kun je slim besparen op de premiekosten? 2 tips:

1. Schakel een expert in

Zorg dat je geen onnodig dure verzekeringen afsluit. En belangrijker nog: zorg dat de polisvoorwaarden goed aansluiten bij jouw wensen. Een onafhankelijke verzekerings­adviseur weet waar je op moet letten. Hij kan samen met jou de beste verzekeringen kiezen.

2. Ga voor een verzekeringspakket

Een verzekeringspakket is in verhouding goedkoper dan het afsluiten van losse verzekeringen. Welke opties heb je?

  • Personeels­pakket

Met een personeels­pakket ben je in een keer verzekerd voor de belangrijkste risico’s rondom personeel. Ook krijg je als onderdeel van dit pakket extra ondersteuning om risico's te voorkomen en de gevolgen te beperken.

  • Verzekeringspakket bouw

Als je het personeels­pakket combineert met verschillende bedrijfs­verzekeringen, profiteer je optimaal. Je kunt een compleet pakket voor de bouw samenstellen dat past bij jouw bedrijf.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests