Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Talentontwikkeling personeel
Talentontwikkeling personeel

Talentontwikkeling binnen je bedrijf, hoe doe je dat?

Talentontwikkeling hangt samen met de ontwikkeling van je bedrijf. Je onderneming kan namelijk alleen tot (volle) bloei komen als je personeel dat ook doet. Waarom is talentontwikkeling van personeel belangrijk? En hoe werkt het?

Waarom is talentontwikkeling belangrijk?

Voor talentontwikkeling moet je als werkgever het nodige investeren in tijd en geld. Niet alleen in je uitblinkers, maar ook in de rest van je personeel. Enkele redenen waarom je dit kunt doen:

Krappe arbeidsmarkt

Voor jouw bedrijf zo een ander. Dat zal een werknemer al gauw denken als je beknibbelt op talentontwikkeling. Dat is al helemaal het geval in een krappe arbeidsmarkt waar de vacatures voor het oprapen liggen en de talenten schaars zijn. Een goede werknemer houdt het dan al snel voor gezien.

Duurzame inzetbaarheid

Talentontwikkeling draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van je personeel. Doordat je investeert in hun ontwikkeling, kunnen ze nu en in de toekomst toegevoegde waarde leveren voor je bedrijf. Dat is belangrijk, omdat hun skills steeds sneller verouderen door alle technologische ontwikkelingen.

Succes en innovatie

Voor succes en innovatie is het nodig dat je medewerkers goed tot hun recht komen. Talentontwikkeling draagt hieraan bij. Je kijkt hierbij naar wat ieders sterke punten zijn. Vervolgens bied je de mogelijkheid om deze verder te ontwikkelen. Daardoor groeien je mensen in datgene waar ze al in uitblinken.

Talentontwikkeling, hoe werkt het?

Voor talentontwikkeling geldt dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Het is de kunst om de methoden te vinden die in jouw bedrijf het beste werken. Voorbeelden van hoe je het kunt aanpakken:

Onderzoek welke talenten je in huis hebt

Meten is weten en dat geldt ook voor talentontwikkeling. Het is dan ook zinvol om te onderzoeken welke talenten je in huis hebt. Je kunt deze door werknemers zelf laten benoemen, maar ook kun je assessments inzetten.

Op die manier weet je welke competenties, persoonlijkheidstypes en talenten jouw bedrijf telt. Dit is een goed startpunt voor volgende stappen.

branche risico

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Werk aan een positieve en sterke leercultuur

Een positieve en sterke leercultuur heeft veel gezichten. Een belangrijk onderdeel hiervan is de manier waarop je omgaat met fouten.

Straf je werknemers af als er eens iets misgaat, of laat je ze leren van fouten? Een ander aspect is de kennisuitwisseling tussen werknemers. Die kun je op verschillende manieren stimuleren. Zo kun je ze elkaar trainingen laten geven of functies rouleren.

Geef het goede voorbeeld aan je personeel

Het goede voorbeeld geven is een van de krachtigste manieren om talent te ontwikkelen. Veel mensen ontwikkelen zich namelijk door te kijken naar het voorbeeld van een ander en dit na te volgen.

Dat kan bijvoorbeeld een leidinggevende of een toonaangevende collega zijn. Zorg er dus voor dat de juiste mensen zich gedragen op de manier die je van je personeel verwacht.

Ga regelmatig met elkaar in gesprek

Gesprekken als functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken zijn niet heel populair bij leidinggevenden en werknemers.

Toch kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan talentmanagement. Dat is helemaal het geval als ze onderdeel uitmaken van een gesprekscyclus. Daarmee kun je voortdurend aan de slag gaan met talentontwikkeling en waar nodig bijsturen.

Gebruik digitaal gereedschap

Voor talentontwikkeling is er steeds meer digitaal gereedschap op de markt. Met deze tools kun je bijvoorbeeld de gesprekscyclus digitaliseren en dit beter organiseren.

Je kunt de voortgang van je personeel dan met een druk op de knop inzichtelijk maken. Ook kun je een herinnering krijgen als het weer eens tijd is voor een functioneringsgesprek.

Werk met een persoonlijk ontwikkelingsplan

Talentontwikkeling blijft nogal eens steken in vage afspraken. Als je aan duidelijkheid niets te wensen wilt overlaten, kun je werken met een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Je zet hierin concrete afspraken over de loopbaan van je werknemer.

Het is in feite een contract waarin jullie samen vastleggen welke stappen hij gaat zetten om zich verder te ontwikkelen binnen het bedrijf.

Investeer in (online) opleidingen en trainingen

Opleidingen en trainingen stellen je werknemers in staat om een volgende stap te zetten in hun loopbaan. Tegenwoordig gebeurt dat steeds meer met online opleidingen en trainingen, ook wel e-learning genoemd. Een mengvorm is blended learning, waarbij klassikaal leren wordt ondersteund door digitaal leren.

Daarbij kun je met spelelementen het online leren leuk maken. Apps zorgen ervoor dat je het altijd en overal kunt doen.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Stappenplan voor een POP-gesprek

In een POP-gesprek maak je afspraken over het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Hiermee kun je zowel je werknemers als je bedrijf verder ontwikkelen. Welke stappen zet je bij een POP-gesprek?

Alles over het persoonlijk ontwikkelingsplan

Als ondernemer wil je het beste in je werknemers naar boven halen. Dat is goed voor henzelf, maar ook voor je bedrijf. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is hiervoor een handig instrument. Alles over een persoonlijk ontwikkelingsplan.

SLIM subsidie vervangt STAP budget voor scholing

Voorheen kon je STAP-budget krijgen voor de scholing van personeel. In 2024 is er geen STAP-budget meer. In plaats daarvan kun je als werkgever in het MKB de SLIM-subsidie benutten. Wat is SLIM subsidie? En hoeveel subsidie is er in 2024?

5 manieren om personeel te ontwikkelen
Personeel ontwikkelen? De kans is groot dat je daarbij het eerste denkt aan een opleiding. Toch is dit slechts een van de vele wegen die je kunt bewandelen. Maak kennis met vijf andere ontwikkelingsmogelijkheden.

Whitepapers en online tests