Voorbeelden ontslagbrieven werkgevers

- bijgewerkt op 01 april 2020
Voorbeeld ontslagbrief

Met een ontslagbrief beëindig je op een formele manier de arbeidsovereenkomst met een werknemer. Afhankelijk van de ontslagreden heb je een bepaald soort brief nodig. Bekijk voorbeelden van ontslagbrieven voor werkgevers.

Voorbeeld ontslagbrief

Hieronder vind je handige links naar modellen van ontslagbrieven die op andere websites te vinden zijn. Ze geven een indruk van de inhoud van zo’n brief.

Laat je altijd adviseren door een advocaat of jurist voordat je gebruikmaakt van een van onderstaande voorbeeldbrieven. Het ontslag moet namelijk voldoen aan de voorwaarden die ervoor gelden.

Noodfonds NOW

Is jouw bedrijf getroffen door de coronacrisis? De overheid wil je graag helpen om personeel in dienst te houden. Als je meer dan 20 procent omzetverlies hebt, kun je compensatie krijgen voor je loonkosten. Hoe werkt het? Lees meer over NOW aanvragen.

Ontslagbrief

Bij een ontslag dat loopt via het UWV, moet je eerst een ontslagvergunning aanvragen. Als die is toegekend, zeg je de arbeidsovereenkomst op met inachtneming van de opzegtermijn. De opzegtermijn begint zodra de werknemer de opzegging heeft ontvangen.

Tijdelijk contract niet verlengen

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die korter duurt dan zes maanden, stopt in principe automatisch. Om misverstanden te voorkomen, is het wel verstandig om in een brief te bevestigen dat je het contract niet wilt verlengen. Bij tijdelijke contracten van zes maanden of langer moet je rekening houden met de aanzegtermijn.

Ontslag in proeftijd

Bij een geldige proeftijd heb je de mogelijkheid om een arbeidsovereenkomst te beëindigen zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter. Bovendien hoef je geen transitievergoeding te betalen.

Het ontslag zelf kan mondeling plaatsvinden, maar het is verstandig om het ontslag tijdens de proeftijd schriftelijk te bevestigen. Let op dat een proeftijd alleen kan staan in een tijdelijk contract voor meer dan 6 maanden of een vast contract.

Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet geef je als er sprake is van een dringende reden. Houd altijd rekening met de voorwaarden voor ontslag op staande voet en roep bij twijfel juridisch advies in. De financiële gevolgen van onterecht ontslag op staande voet zijn namelijk groot.

Let op

Het is aan te bevelen om ontslagbrieven zowel per aangetekende als reguliere post te sturen, zodat er later geen discussie ontstaat of de brief wel ontvangen is. Als de werknemer de aangetekende versie weigert, heeft hij altijd nog de versie via de reguliere post ontvangen.

Tip

Wil je naast ontslag meer te weten komen over andere onderwerpen die met werkgeverschap te maken hebben? Je krijgt een goede indruk met de checklist Ben jij klaar voor (meer) personeel?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 01 april 2020

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.