Zzp-overeenkomst
Zzp-overeenkomst

Overeenkomst zzp'er voorleggen nu al mogelijk

Vanaf 1 januari 2016 komen modelovereenkomsten voor zzp'ers in de plaats van de Verklaring Arbeidsrelatie. Daarnaast kun je sinds kort een eigen zzp-overeenkomst voorleggen aan de Belastingdienst en die laten beoordelen.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën presenteerde dit voorjaar de opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie. Die zal bestaan uit modelovereenkomsten waarmee je als opdrachtgever duidelijkheid krijgt over de afdracht van loonheffingen. Hiermee verklein je de kans dat zzp'ers schijnzelfstandig zijn en je daardoor naheffingen moet betalen.

Eigen overeenkomst

In plaats van een modelovereenkomst kun je ook een eigen zzp-overeenkomst gebruiken. Als je daarbij duidelijkheid wilt hebben over de loonheffingen, dan kun je de overeenkomst nu al voorleggen aan de Belastingdienst. De fiscus probeert die dan binnen een termijn van zes weken te beoordelen.

Op de website van de Belastingdienst staat een pagina met instructies voor partijen die een eigen overeenkomst willen voorleggen. Dan gaat het onder meer om belangenorganisaties, individuele opdrachtgevers en bemiddelaars. Zij vinden hier een overzicht van de gegevens die zij moeten meesturen.

Beoordelingscriteria

Bij de beoordeling zal de Belastingdienst kijken naar zaken die wijzen op een arbeids­overeenkomst. Het bijbehorende gewijzigde wetsvoorstel (pdf) bevat een lange lijst van zaken die waarschijnlijk zullen meewegen. Enkele voorbeelden van beoordelingscriteria:

  • De opdrachtnemer mag zich niet of alleen met toestemming van zijn opdrachtgever laten vervangen.
  • De opdrachtgever geeft leiding en houdt toezicht op het werk van de opdrachtnemer.
  • De opdrachtnemer mag niet voor verschillende opdrachtgevers tegelijk werken.
  • De opdrachtgever is aansprakelijk voor de schade die een opdrachtnemer veroorzaakt in de uitoefening van zijn werkzaamheden.
  • De opdrachtgever zorgt voor gereedschappen, hulpmiddelen en materialen.

Volgens het wetsvoorstel zullen deze factoren op zichzelf niet van doorslaggevende invloed zijn. De Belastingdienst kijkt namelijk naar alle omstandigheden van het geval en dat gebeurt in onderlinge samenhang. Ook moet in de praktijk daadwerkelijk volgens de overeenkomst worden gewerkt.

Bron: Belastingdienst / Eerste Kamer

Meest gelezen

Hoe werkt detachering van personeel?

21165 Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken.

Whitepapers en online tests