Minder inhuur zzp'ers
Minder inhuur zzp'ers

Minder vaak inhuur van zzp'ers

Ondernemers zeggen na de invoer van de nieuwe zzp-regels iets minder vaak zzp’ers in te gaan huren. Dit blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel. Per 1 mei 2016 is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) ingegaan en gelden nieuwe regels voor de inhuur van zzp’ers.

Tot 1 mei 2016 werkten veel ondernemers en zzp’ers met een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Deze verklaring bood partijen duidelijkheid over de afdracht van loonheffingen. Per 1 mei hebben modelcontracten de VAR vervangen. 

Zo’n 38 procent van de ondernemers zegt minder vaak zzp’ers te gaan inhuren. Uit de poll blijkt dat 34 procent van de ondernemers zegt dat er niet veel zal veranderen in de frequentie van inhuur van zzp’ers. 28 Procent wil vaker een professional gaan inhuren.

Verkapt dienstverband

De nieuwe zzp-regels zorgen er onder andere voor dat er meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever ligt bij een verkapt dienstverband. Opdrachtgever en zzp'er vullen nu een modelovereenkomst in en de Belastingdienst controleert of de zzp’er werkt volgens deze modelovereenkomst. Is dit niet het geval, dan krijgt zowel de zzp’er als opdrachtgever een correctieverplichting of naheffingsaanslag. Afhankelijk van de omstandigheden heeft de Belastingdienst ook de mogelijkheid om een boete op te leggen. Tot 1 mei 2017 geldt voor opdrachtgevers en zzp'ers een overgangsregeling.

Leestip

Zzp’er of werknemer, waar kijkt de Belastingdienst naar?

Bron: Ondernemen Met Personeel

Meest gelezen

Whitepapers en online tests