Thuiswerkvergoeding 2024 bedrag belasting
Thuiswerkvergoeding 2024 bedrag belasting

Hoe hoog is de thuiswerkvergoeding in 2024?

Werknemers die thuis werken kun je compenseren met een vergoeding. Je mag een bepaalde thuiswerkvergoeding geven zonder dat je er belasting over betaalt. Hoe hoog is de belastingvrije thuiswerkvergoeding in 2024? Wat zijn de voorwaarden? Een uitleg voor werkgevers.

Waarom een vergoeding voor thuiswerkers?

Van koffie en thee tot papier en cartridges. Werknemers die thuiswerken gebruiken hun eigen middelen voor het werk. En dat kost geld. Denk ook aan de extra energiekosten. Wie gaat dat betalen? Met een thuiswerkvergoeding of thuiswerkkostenvergoeding kun je thuiswerkers compenseren.

Vergoeding voor thuiswerken, verplicht of niet?

Een thuiswerkvergoeding is niet wettelijk verplicht. In steeds meer cao's staan wel regels staan over thuiswerken en vergoedingen. Als er in jouw branche een cao van toepassing is, moet je je houden aan die regels. Als er geen cao is, mag je zelf afspraken maken met je werknemers over de thuiswerkvergoeding.

Voordelen thuiswerkvergoeding

Hoewel een thuiswerkvergoeding voor de meeste bedrijven niet verplicht is, zijn er veel redenen om er toch een te geven. Vier redenen om een thuiswerkvergoeding te geven:

Met welke arbeidsvoorwaarden kun jij het verschil maken? Lees meer over secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bedrag thuiswerkvergoeding 2024

Hoe hoog is de onbelaste thuiswerkvergoeding in 2024? Het gaat om een bedrag van maximaal 2,35 euro per dag. Ook als je werknemers maar een paar uur per dag thuis werken mag je ze onbelast 2,35 euro uitbetalen. Je hoeft er dan geen loonbelasting over te betalen.

Jaar Bedrag thuiswerkvergoeding
2022 2 euro per dag
2023 2,15 euro per dag
2024 2,35 euro per dag

De mogelijkheid om een onbelaste thuiswerkvergoeding te geven bestaat sinds 2022. Toen ging het om een bedrag van 2 euro per dag. In 2023 werd de maximale vergoeding al verhoogd naar 2,15 euro per dag. In 2024 gaat het om een bedrag van 2,35 euro per dag.

Wil je op de hoogte blijven van de actuele bedragen en wetgeving rondom de thuiswerkvergoeding? Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief.

Regels thuiswerkvergoeding 2024 Belastingdienst

Als werkgever betaal je de thuiswerkvergoeding zelf aan je werknemer, bijvoorbeeld bij de uitbetaling van het salaris. Vermeld de thuiswerkvergoeding apart op de loonstrook van je werknemer.

Je krijgt de betaalde thuiswerkvergoeding niet volledig terug van de Belastingdienst. Het is dus geen subsidie, maar een klein belastingvoordeel.

Het voordeel zit hem erin dat je geen loonheffing hoeft te betalen over de thuiswerkvergoeding die je betaald hebt. Over de rest van het loon betaal je namelijk wel loonheffing en premies werknemers­verzekeringen.

Je mag als werkgever ook meer dan 2,35 euro per dag vergoeden. Over het deel boven de 2,35 euro betaal je dan wel loonheffing. Bij je aangifte loonbelasting kun je precies aangeven hoeveel je hebt betaald aan vergoedingen. Zorg dat je dit goed bijhoudt in je administratie.

Meer aanpassingen in 2024

 • In 2024 zijn er nog meer veranderingen. Bekijk de belangrijkste nieuwe wetten in 2024 voor ondernemers met personeel.

Thuiswerkvergoeding 2024 niet in combinatie met reiskostenvergoeding

Geef je werknemers een thuiswerkvergoeding en een reiskostenvergoeding? Dan krijg je geen dubbel belastingvoordeel. Over één van de twee vergoedingen moet je dan wel loonbelasting betalen. Per dag kun je kijken wat het meest voordelig uitkomt.

De onbelaste reiskostenvergoeding voor 2024 is maximaal 0,23 euro per kilometer.

Sommige werknemers zullen een deel van de dag thuiswerken en het andere deel onderweg zijn. Dan bepaal je als werkgever of je voor die werkdag de onbelaste reiskostenvergoeding of de onbelaste thuiswerkkostenvergoeding toepast. Voor een zakelijke reis die niet onder het woon-werkverkeer valt, mag je de thuiswerkvergoeding wel combineren met een reiskostenvergoeding.

Thuiswerkvergoeding 2024 berekenen

Welke vergoeding is fiscaal voordeliger voor jouw bedrijf? Bekijk 3 voorbeelden in een factsheet van het

ministerie van Financiën.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Vaste thuiswerkvergoeding geven?

Je mag met je werknemer afspraken maken over een vaste vergoeding op basis van zijn verwachte thuiswerkdagen per week. Dan hoef je niet per werkdag bij te houden of je werknemer thuis werkte of op kantoor.

De vaste vergoeding hoef je niet direct aan te passen als je werknemer een dagje meer of minder thuiswerkt. Wanneer dit structureel anders is, pas je de vaste vergoeding aan.

Vaste onkostenvergoeding

Je mag er ook voor kiezen om een werknemer een vaste onkostenvergoeding te geven om zo in één keer meerdere kosten te dekken. Kies je voor een vaste onkostenvergoeding, dan moet het aantoonbaar zijn dat er een redelijke verhouding bestaat tussen de kosten die worden vergoed en de kosten die de werknemer daadwerkelijk maakt.

Een vaste onkostenvergoeding is gebonden aan de functie die een werknemer op dat moment vervult. Krijgt hij een andere functie, ga dan na of de vaste vergoeding nog steeds van toepassing is. Pas de vergoeding eventueel aan in het arbeidscontract of het personeels­reglement.

Wat betekent de stijging van de thuiswerkvergoeding voor jouw totale werkgeverslasten? Bekijk een overzicht van personeels­kosten in 2024.

Vergoeding voor inrichting thuiswerkplek?

Naast een vergoeding voor de dagelijkse kosten van thuiswerken, kun je werknemers ook een vergoeding geven voor de inrichting van hun thuiswerkplek. Over veel van deze kosten hoef je ook geen belasting te betalen. Bijvoorbeeld kosten voor een bureau, computer of smartphone vallen binnen de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling (WKR).

Vergoeding voor inrichten thuiswerkplek is niet verplichtThuiswerkvergoeding 2024 vergoeding thuiswerken belastingdienst

Thuiswerkers hoef je niet verplicht een vergoeding te geven voor de inrichting van hun werkplek. Er is geen wettelijke plicht, maar in een cao kunnen wel regels staan hierover. Kijk dus goed naar je cao, als die van toepassing is.

Volgens de Arbowet moet je wel elke arbeidsplaats betrekken in je arbobeleid. Ook thuiswerkplekken. Controleer of de thuiswerkplek ergonomisch is ingericht. In dat kader is het logisch dat je als werkgever voor de juiste werkmiddelen zorgt, zoals een verstelbare bureaustoel en een bureau op de juiste hoogte.

Thuiswerkvergoeding en overeenkomst 2024

Als je werknemer structureel thuis gaat werken, is het verstandig een thuiswerkovereenkomst af te sluiten. Daarin staat op welke dagen je werknemer thuis zal werken. Je kunt daarin ook opnemen wat de afgesproken thuiswerkvergoeding per dag is.

Verder kun je afspraken vastleggen over werktijden, bereikbaarheid en het gebruik van bepaalde werkmiddelen. Leg bijvoorbeeld vast dat een werknemer de laptop en telefoon van de zaak weer inlevert als hij uit dienst gaat.

Overeenkomst thuiswerkers

Een thuiswerkovereenkomst is voor tijdelijke thuiswerkers niet nodig, maar wel als iemand structureel thuis gaat werken. Bekijk de regels en een voorbeeld thuiswerkovereenkomst.

Ondernemer wil groeien met personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Vragen over de thuiswerkvergoeding

 • Wat is de verplichte thuiswerkvergoeding in 2024?

  In de wet staat geen verplichting voor het geven van een thuiswerkvergoeding. In de cao voor jouw branche kunnen wel regels staan over het vergoeden van thuiswerken. Als er geen cao van kracht is, mag je zelf afspraken maken met je werknemers. De afspraken leg je vast in de arbeids­overeenkomst of thuiswerkovereenkomst.

 • Hoe hoog is de onbelaste thuiswerkvergoeding in 2024?

  De maximale onbelaste vergoeding voor thuiswerkers is 2,35 euro per dag in 2024. Je betaalt er dan geen loonbelasting over. Als je meer geeft, betaal je daar wel loonbelasting over.

 • Wanneer is een kilometervergoeding verplicht?

  Je bent niet wettelijk verplicht een kilometervergoeding te geven. Er kunnen wel afspraken gelden vanuit een verplichte cao per branche. Je bent gebonden aan die afspraken zolang de cao van kracht is. Als er geen cao van toepassing is, mag je zelf met je werknemers afspraken maken over een vergoeding voor reiskosten.

 • Hoe kun je besparen op personeels­kosten?

  Er zijn slimme manieren om te besparen op de kosten van personeel. Maak bijvoorbeeld gebruik van subsidies, geef prestatieloon en beperk onnodige personeels­kosten met de juiste verzekeringen. Lees meer over slim besparen in het gratis whitepaper over personeels­kosten.

Meest gelezen

Dit is het minimumloon 2023

In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Na een stijging van ruim 10 procent op 1 januari gaat het minimumloon verder omhoog op 1 juli. Wat is het minimumloon in 2023? Bekijk alle bedragen per leeftijd, per maand, week en dag. En bereken het minimumloon 2023 per uur.

Wat is het minimumloon in 2022?

Hoe hoog is het minimumloon in 2022? Wat moet je betalen per leeftijd, per week, dag en uur? Bekijk een overzicht van de minimumlonen per 1 januari en 1 juli 2022.

Minimumloon 2024, overzicht per leeftijd

Het minimumloon stijgt verder in 2024. Voor het eerst is er een wettelijk minimum uurloon. Sinds 1 januari is dat 13,27 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Wat is het minimumloon vanaf 1 juli 2024? Bekijk het minimumloon per leeftijd.

Dit zijn de kosten van personeel

Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af. Wat voor personeels­kosten zijn er en welke zijn verplicht?

Whitepapers en online tests