Proeftijd afspreken met een werknemer

- bijgewerkt op 16 maart 2017
Proeftijd werknemer personeel contract regels

Het is gebruikelijk om een proeftijd af te spreken met een nieuwe werknemer. Een periode waarin de werknemer zich kan bewijzen. De proeftijd moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn de regels.

Proeftijd werknemer personeel contract regels

De proeftijd is bedoeld als een kennismaking voor zowel de werkgever als de werknemer. Beide partijen kunnen tijdens deze periode kijken of er sprake is van een ‘klik’. Als dat niet zo is, kan het arbeidscontract direct worden beëindigd. Daarvoor is geen toestemming van het UWV nodig, er is geen opzegtermijn en ook hoef je geen ontslagvergoeding te betalen.

Ongeldige proeftijd

Klaar voor (meer) personeel?

Beantwoord tien vragen met ja of nee. En zie meteen of je klaar bent voor (meer) personeel. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

Rechters passen de regels rondom de proeftijd vaak strikt toe. Er wordt dan ook gesproken van een ‘ijzeren proeftijd’. Problemen ontstaan bijvoorbeeld als je een langere proeftijd afspreekt dan is toegestaan. Dit leidt ertoe dat de proeftijd nietig is, wat betekent dat de proeftijd in feite nooit heeft bestaan en de werknemer dus gewoon zijn contract mag uitzitten. Het is dus belangrijk dat je de voorwaarden voor een geldige proeftijd kent en goed toepast.

Voorwaarden voor een geldige proeftijd

In de wet staan de volgende regels:

1. De proeftijd moet schriftelijk zijn overeengekomen

De proeftijd moet op papier staan en beide partijen moeten daar hun handtekening onder zetten. Een mondeling afgesproken proeftijd is dus niet geldig.

2. De proeftijd moet staan in een tijdelijk contract voor meer dan 6 maanden of een vast contract

De proeftijd is niet toegestaan bij een tijdelijk contract dat 6 maanden of korter duurt. Voor een geldige proeftijd zul je dus een tijdelijk contract moeten afspreken voor meer dan 6 maanden of een vast contract moeten bieden.

3. De proeftijd mag niet langer zijn dan wettelijk toegestaan

De maximumduur van de proeftijd is afhankelijk van het soort contract:

Soort contract Maximumduur proeftijd
Tijdelijk contract voor meer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar 1 maand
Tijdelijk contract waarbij geen einddatum is afgesproken, zoals een projectcontract 1 maand
Tijdelijk contract voor 2 jaar of langer 2 maanden
Vast contract 2 maanden

4. De duur van de proeftijd is voor beide partijen gelijk

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk dat voor de werkgever een kortere proeftijd geldt dan voor de werknemer. Als je uitgaat van een proeftijd van twee maanden, geldt dit dus ook voor de werknemer.

Let op

In de proeftijd gelden de meeste opzegverboden niet. Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen rekening hoeft te houden met het verbod op ontslag bij ziekte of zwangerschap. Deze zaken mogen echter nooit de reden zijn voor het ontslag. De reden voor het ontslag moet je schriftelijk kunnen uitleggen als de werknemer daarom vraagt.

- bijgewerkt op 16 maart 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.