Aannemen personeel
Aannemen personeel

6 redenen voor het aannemen van personeel

2693 De zaken gaan goed. De orderportefeuille groeit gestaag en steeds meer nieuwe klanten weten jou te vinden. Het gevolg is meer omzet, maar ook een grote werkdruk, te lange werkdagen en continu tijdgebrek. Tijd en redenen om personeel aan te nemen? Doe de check.

Je bent een succesvolle zelfstandig ondernemer. Je bedrijf draait voorspoedig en de omzet groeit. Prettig, maar druk, druk, druk. Steeds vaker overweeg je op zoek te gaan naar je eerste werknemer.

Personeel aannemen, wanneer doe je dat? Dit artikel schetst zes redenen waarin het kan lonen om een medewerker in dienst te nemen.

1. Personeel aannemen bij omzetgroei

Maak je steeds meer omzet? Dat is geweldig. Een sterke economie is voor veel ondernemers merkbaar aan hun orderportefeuille. Je huidige omzet vraagt misschien om bedrijfsgroei. Maar denk ook na over de toekomst:

  • Verwacht je de komende tijd meer klanten te kunnen aantrekken?
  • Is het waarschijnlijk dat je huidige klanten meer gaan bestellen?

In dat geval is het goed om na te gaan of je hierop kunt inspelen en hoe je dat zult aanvliegen. Kun je structureel extra orders aan? Red je het met de huidige werkwijze?

Is het antwoord nee, dan is het tijd om te overwegen je eerste medewerker aan te nemen.

Omzet per werknemer

Denk goed na over het financiële plaatje. Personeel is in eerste instantie een investering. Ga je die op tijd terugverdienen? Bekijk een overzicht van personeels­kosten.

2. Een gat in de markt vullen

Moet je nieuwe kansen in de markt voorbij laten gaan omdat je handjes tekort hebt? Ook al loopt je bedrijf lekker, toch blijft het als ondernemer zaak om kansen in de markt te herkennen en te grijpen.

  • Zie je ontwikkelingen of mogelijkheden waarop je met jouw producten of diensten succesvol kunt inspelen?
  • Stem jij je aanbod op tijd af op de vraag in de markt?
  • Of kom je tijd tekort om na te denken over de toekomst en ben je vooral druk met de waan van de dag?

In dat geval is het wellicht een goed idee om tijd voor jezelf vrij te maken door een extra kracht aan te trekken.

Meer of minder tijd?

Met een werknemer in dienst, maak je tijd vrij voor jezelf. Maar je taken als werkgever kosten ook tijd. Je moet bijvoorbeeld voldoen aan een aantal wetten in het arbeidsrecht.

3. Je klanten rekenen op je

Als je iets doet, dan doe je het goed. Een lovenswaardig motto, maar het heeft ook zijn schaduwzijde. Komt het regelmatig voor dat je niet kunt voldoen aan het verzoek van een (potentiële) klant? Moet jij steeds vaker ‘nee’ verkopen?

Onderschat de negatieve gevolgen hiervan niet. Een gemiste order betekent vaak een verloren klant. Reken eens uit wat een extra paar handen in je bedrijf voor je omzet zou betekenen.

Voordelen personeel versus risico's

Een sterk team maakt een sterk bedrijf. Denk goed na over de voordelen, maar ook over de risico's van personeel.

4. Kwaliteit blijven leveren

Blijft er structureel werk liggen? Van half werk wordt niemand gelukkig; jij niet en zeker je klanten niet. Structureel tijdgebrek is een teken dat het tijd wordt om zaken anders aan te pakken.

Bijvoorbeeld door (meer) personeel aan te nemen. Als je continu achter de feiten aanloopt, zal de kwaliteit van het werk hier gegarandeerd onder lijden. Bekijk of het mogelijk is om bepaalde delen van het werk door iemand anders te laten verrichten.

Vast of flexibel personeel?

Er zijn veel manieren om werk uit te besteden. Van stagiairs en zzp'ers tot oproepkrachten en vaste werknemers. Voor welke optie ga jij? Lees meer over vast versus flexibel personeel.

Bonus: persoonlijke rapport

Test: Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel. 

5. De klachten nemen toe

Een groeiend aantal klachten is vaak een teken dat er iets in de bedrijfsvoering niet langer optimaal verloopt. Ga na welke procedures en werkwijzen je kunt aanscherpen en waar je verbeteringen kunt doorvoeren.

Vaak is de oorzaak van klachten terug te voeren op een verminderde focus of tijdgebrek. Dankzij extra personeel kun je klanten weer de aandacht geven die zij verdienen. Dit vergroot niet alleen de klanttevredenheid, maar ook jouw eigen werkplezier.

6. Je privéleven komt in het gedrang 

Werkweken van 70 uur of meer, voor veel ondernemers is het eerder regel dan uitzondering. Zolang alles op rolletjes loopt, is er geen vuiltje aan de lucht.

  • Merk je dat het gaat knellen?
  • En komen je werkplezier en de kwaliteit van je werk in het gedrang?
  • Klaagt je partner of je gezin dat je zo weinig thuis bent of staat je sociale leven al tijdenlang op een te laag pitje?

Dan is het wellicht de moeite waard om op zoek te gaan naar je eerste werknemer.

Werknemer vinden

Personeel is lastig te vinden. Hoe ga je te werk? Maak gebruik van de tips in het artikel: nieuwe werknemer zoeken.

Werkgeverschap, iets voor jou?

Herken je één of meerdere genoemde situaties? Dan is het misschien tijd voor extra hulptroepen. Het aannemen van personeel is vaak een grote stap voor kleine ondernemers. Je wordt namelijk ineens van zelfstandige een werkgever en je maakt de switch van vakman tot peoplemanager.

Test: Klaar voor personeel?

Ben je nieuwsgierig of werkgeverschap iets voor jou is? Doe de test: Ben jij klaar voor meer personeel?, het helpt je bij het vinden van een antwoord.

De test gaat in op diverse aspecten van werkgeverschap, zoals wet- en regelgeving, goed werkgeverschap en kosten van personeel. Na afloop ontvang je een uitgebreid rapport met persoonlijke tips en richtlijnen.

Kosten- en batenanalyse personeel aannemenAannemen personeel afweging

Ben je tot de conclusie gekomen dat je graag een medewerker zou willen aantrekken, dan is het verstandig om een zo reëel mogelijke inschatting te maken van de kosten en de baten. 

  • Heb je periodiek of structureel iemand nodig?
  • Wat levert een extra paar handen je op?
  • Welk budget heb je hiervoor tot je beschikking?
  • Is het verstandig om iemand voltijd in dienst te nemen, of kun je beter starten met iemand in deeltijd?
  • Of is een nulurencontract voor jou de oplossing?

Mocht je twijfelen of het aannemen van personeel een goed idee is, dan kun je ook overwegen om te starten met een flexibele oplossing, zoals uitzendkracht, een zzp’er, een werkstudent of een stagiair.

Inspiratie van andere ondernemers

Ben je benieuwd naar ervaringen van collega's uit de praktijk? In de rubriek Mijn eerste werknemer delen bekende en onbekende ondernemers hun verhaal. Ze geven een kijkje in de keuken, onthullen hun blunders en geven persoonlijke tips over het aannemen van personeel.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Vragen over personeel aannemen

  • Waar moet je op letten bij personeel aannemen?Voordat je werknemers in dienst neemt is het nuttig je te verdiepen in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de eisen van goed werkgeverschap. Volg de juiste stappen in de& sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben.
  • Hoe kun je personeel aannemen?Als je een of meerdere werknemers in dienst wil nemen doorloop je een aantal stappen. Je begint met het zoeken naar een geschikte werknemer: de werving. Daarna volgt de selectie: je zoekt kandidaten uit voor sollicitatiegesprekken. Als je eenmaal een goede kandidaat hebt gekozen, ga je de arbeidsvoorwaarden bespreken. De uitkomst leg je vast in een arbeids­overeenkomst. Na ondertekening van de overeenkomst heb je een nieuwe werknemer in dienst.
  • Wat kost personeel? Goede werknemers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? helpen we je die balans op te maken en krijg je een overzicht van de kosten per werknemer.
  • Welke verzekeringen voor personeel zijn nodig? Als je werknemers in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuim­verzekering nodig om je werknemers door te betalen als ze ziek zijn. Ook een ongevallen­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering en nabestaanden­verzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeels­verzekeringen.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests