Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Valkuilen risico analyse ondernemer MKB
Valkuilen risico analyse ondernemer MKB

4 valkuilen voor ondernemers, en oplossingen

150 Welke risico's loopt jouw bedrijf? Daar wil je misschien niet te veel aan denken. Toch is het cruciaal om gevaren te herkennen en te vermijden. 4 voorbeelden uit de praktijk.

Er kan van alles misgaan binnen je bedrijf. Hoe beperk je de schade? Bekijk hieronder voorbeelden uit verschillende branches en nuttige tips om je risico's te beperken.

1. Zieke of geblesseerde werknemer

Een van de grootste risico's voor ondernemers met personeel is uitval door ziekte of een blessure. Zeker in de bouw.

Voorbeeld

Bij aannemersbedrijf De Kwaasteniet uit Dordrecht vielen relatief veel tegelzetters uit met knieproblemen.

'We besloten het anders aan te pakken', vertelt Bert Sjerp. 'Tegelzetters leren nu ook timmeren en timmermannen leren tegelzetten, waardoor er meer afwisseling is en knieën minder worden belast. Dat werkt goed.'

Daarnaast heeft het bouwbedrijf een verzuim­verzekering met arbodienstverlening om de gevolgen van verzuim te beperken. 'Als iemand toch uitvalt, is het zaak om hem in beweging te houden. Dan is hij veel sneller terug op zijn oude niveau.'

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

2. Brand- of waterschade

Als je een eigen bedrijfspand hebt, kan een brand of waterschade funest zijn voor je onderneming. Dit is bijvoorbeeld een groot risico in de horeca.

Voorbeeld

Ondernemer Mark Marree is eigenaar van brasserie De Zalm in Gouda. Hij zag letterlijk de vrijdagmiddagborrel in het water vallen. Gelukkig was de waterschade verzekerd en werd er snel en kundig gehandeld.

'Je bent hier nooit op voorbereid en een lekkage overkomt je nooit op maandagochtend', vertelt Mark. 'Je moet snel kunnen schakelen. Voor mij was het belangrijkste dat het gastengebied snel weer op orde zou zijn.

Met alle respect, verzekeren is iets schimmigs. Het is een voorziening waar je niets van merkt, totdat er iets aan de hand is.'

3. Cybercrime

Een toenemend gevaar voor ondernemers is cybercrime. Je website kan gehackt worden en klant­gegevens kunnen in de verkeerde handen vallen. Dit is een valkuil voor alle ondernemers die online actief zijn en met name voor webwinkeliers.

Voorbeeld

'Een hacker maakt niet alleen gebruik van laptops of pc’s, maar ook steeds vaker van een camera of babyfoon die verbonden is met het internet', vertelt ethisch hacker Ruben van Vreeland.

‘DDoS-aanvallen zijn tegenwoordig gewoon op internet te koop. Zo kan iedere ontevreden klant of concurrent een DDoS-aanval kopen bij een organisatie die de aanval voor hem of haar uitvoert.'

4. Ongelukken

Je personeel, je klanten, maar ook jijzelf kunt een ongeluk krijgen. Of plotseling ziek worden. Hoe zit het dan met jouw inkomen? Dit is een risico voor iedere ondernemer.

Voorbeeld

'Als je alleen voor jezelf praat is een arbeidsongeschiktheids­verzekering minder belangrijk', vertelt Tom Kunen, eigenaar van De Kantine Pub & Grill in Asten. 'Maar ik heb een vriendin en een zoontje. Zij zijn de primaire reden dat ik een arbeidsongeschiktheids­verzekering heb afgesloten. 

Een AOV kost misschien veel, maar ik heb nu wel de zekerheid dat het goed geregeld wordt.'

Beperk je risico's

‘Laat je bedrijf eens doorlichten door een buitenstaander. Dat is ontzettend waardevol’, weet bouwondernemer Wil Broekman. 'Omdat je als ondernemer vaak maar doordendert in je eigen tunnel, ben je soms geneigd om risico’s over het hoofd te zien.'

Wil jij ook een risicoanalyse laten maken van jouw bedrijf? Lees dan meer over risicomanagement en bespreek de opties met een adviseur bij jou in de buurt.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests