Aansprakelijkheid bedrijf werknemer
Aansprakelijkheid bedrijf werknemer

Bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering MKB, 4 situaties

317 Slordige werknemers, boze klanten, pijnlijke blessures. In welke gevallen heb je een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering nodig? Bekijk deze 4 situaties en nuttige tips voor ondernemers in het MKB.

Bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering MKB, wat is dat?

Een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering staat ook wel bekend als aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB).

Met deze verzekering ben je gedekt voor schade aan personen en zaken. Het gaat om schade die is veroorzaakt door jouw bedrijf: door jou of je werknemer(s).

Zakelijke aansprakelijkheid

Een particuliere aansprakelijkheids­verzekering biedt geen uitkomst voor je bedrijf. Daarom is een zakelijke aansprakelijkheids­verzekering voor veel ondernemers in het MKB onmisbaar.

Bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering MKB, wanneer nodig?

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Natuurlijk werk je met professionals die zorgvuldig zijn, maar je kunt niet alle missers voorkomen. En soms heeft een fout grote gevolgen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Regel je bedrijfs­aansprakelijk­heid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

Fouten van personeel

Als werkgever ben je meestal aansprakelijk voor schade door fouten van je personeel. Als er iets fout gaat kun je zomaar een schadeclaim krijgen van een klant, een werknemer of van een andere partij die schade heeft opgelopen.

Een flinke schadeclaim kan er zelfs voor zorgen dat je bedrijf failliet gaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bescherm je bedrijf goed met een aansprakelijkheids­verzekering.

Aansprakelijkheid bedrijf in 4 situaties

Een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering biedt uitkomst in veel situaties. Je bedrijf is namelijk in één keer gedekt voor drie soorten bedrijfs­aansprakelijk­heid:

 • algemene aansprakelijkheid
 • werkgeversaansprakelijkheid
 • productaansprakelijkheid

Wanneer is er sprake van deze vormen van aansprakelijkheid? Vier voorbeelden voor bedrijven in het MKB:

 1. Je rolsteiger waait om en valt op geparkeerde auto's
  Oei! Gelukkig was het al laat in de avond en is er niemand gewond geraakt. Maar de materiële schade is groot. Wat nu? Je hebt een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven. Je belt op en je verzekeraar gaat aan de slag. De schade valt onder algemene aansprakelijkheid (schade aan derden). De eigenaren van de auto's ontvangen een vergoeding voor de schade.
 2. Een werknemer verliest een duim bij werken met een machine 
  Pijnlijk! Wanneer er geen opzet of bewuste roekeloosheid van je werknemer in het spel is, ben je als werkgever al snel aansprakelijk. Je kunt dan ook een schadeclaim krijgen van je werknemer. Deze schade valt onder werkgeversaansprakelijkheid (schade aan personeel).
 3. Je product ontploft. Het interieur van je klant raakt beschadigd.
  Dat is niet de bedoeling. Je verkoopt geen vuurwerk, dus dit is echt een productiefout waarvoor jouw bedrijf aansprakelijk gesteld kan worden. De schade valt onder productaansprakelijkheid (schade door gebreken aan een product van jouw bedrijf). De getroffen klant ontvangt een financiële compensatie.
 4. Een stagiair morst koffie over de laptop van een klant
  Tja, geef die stagiair maar weer de schuld. Kan gebeuren. Maar jij zit met de gebakken peren. Of beter gezegd: een boze klant met een kapotte computer. Wat nu? Gelukkig, de schade valt onder algemene aansprakelijkheid (schade aan derden). Je klant ontvangt een vergoeding voor de schade.

2 situaties voor een aanvullende verzekering

Er zijn ook situaties waarbij je een andere verzekering nodig hebt, naast je bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering. Zoals:

 1. Verkeersongeluk tijdens het werk
  Je werknemer vliegt uit de bocht met zijn auto. Hij raakt flink geblesseerd. Dan heb je een verkeersschade­verzekering nodig. Deze kun je afsluiten in aanvulling op een algemene bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering. Hiermee ben je ook verzekerd als werknemers tijdens hun werkzaamheden een ongeval krijgen in het verkeer. Als de schade wordt veroorzaakt met of door een motorrijtuig, dan biedt de algemene bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering of WA-verzekering geen dekking voor de bestuurder.
 2. Beroepsfoutje, bedankt!
  Jij of je werknemer geeft advies aan een klant. Je klant loopt daardoor financiële schade op. Wat nu? In dit geval heb je een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) nodig. Deze verzekering dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten van jouw bedrijf. Een BAV is verplicht voor een aantal beroepen in de zakelijke dienstverlening. Een klant kan jou ook vragen of verplichten deze verzekering af te sluiten.

Vragen over aansprakelijkheids­verzekering bedrijf

 • Wanneer is een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering nodig?Voor veel werkgevers is een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB) geen overbodige luxe. Als jij of een van je werknemers een fout maakt, kun je een flinke schadeclaim krijgen. Met een AVB ben je gedekt voor schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen).
 • Wat is het verschil met de beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering?Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten. Als jij en je werknemers regelmatig zakelijk advies geven, is deze verzekering onmisbaar. Een BAV is met name nuttig voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening, zoals accountants, advocaten, architecten en ICT-specialisten.
 • Is een aansprakelijkheids­verzekering verplicht?Een aansprakelijkheids­verzekering is niet bij wet verplicht, maar een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever kan je wel verplichten om een aansprakelijkheids­verzekering te hebben. Zo eisen overheden (bij aanbestedingen) en bemiddelingsbureaus vaak dat je een eigen aansprakelijkheids­verzekering hebt.
 • Hoe kan ik een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering afsluiten?In Nederland zijn er veel aanbieders van aansprakelijkheids­verzekeringen voor bedrijven. Het is slim een verzekerings­adviseur in te schakelen om alle opties voor jouw bedrijf in kaart te brengen en samen met jou op zoek te gaan naar de beste verzekeringen. Je kunt ook bij verschillende verzekeraars een offerte aanvragen en de premies vergelijken.

beroepsaansprakelijkheid regelen

Iedereen maakt fouten

Met name in de zakelijke dienstverlening ligt een beroepsfout op de loer. Gelukkig is er een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV).

Meest gelezen

WGA-premie, wat is dat?

18550 Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies?

Top 5 personeels­verzekeringen

6999 Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten.

Whitepapers en online tests