Aansprakelijkheid bedrijf werknemer
Aansprakelijkheid bedrijf werknemer

Bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering, top 5 risico's voor MKB

Slordige werknemers, boze klanten, pijnlijke blessures. In welke gevallen heb je een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering (AVB) nodig? Bekijk deze top 5 risico's en nuttige tips voor ondernemers in het MKB.

Bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering MKB, wat is dat?

Een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering staat ook wel bekend als aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB). Met deze verzekering ben je gedekt voor schade aan personen en zaken. Het gaat om schade of letselschade die is veroorzaakt door jouw bedrijf: door jou of je werknemer(s). Deze schade valt dan onder jouw bedrijfs­aansprakelijk­heid.

Een particuliere aansprakelijkheids­verzekering biedt geen uitkomst voor je bedrijf. Daarom is een zakelijke aansprakelijkheids­verzekering voor veel MKB-ondernemers onmisbaar.

Bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering MKB, wanneer nodig?

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Natuurlijk werk je met professionals die zorgvuldig zijn, maar je kunt niet alle missers voorkomen. En soms heeft een fout grote gevolgen.

Schade door fouten van personeel

Als werkgever ben je meestal aansprakelijk voor schade door fouten van je personeel. Als er iets fout gaat kun je zomaar een schadeclaim krijgen van een klant, een werknemer of van een andere partij die schade heeft opgelopen.

Eenmanszaken en personeel

Wat veel mensen niet weten is dat je met een eenmanszaak ook personeel in dienst kunt hebben. Eenmanszaken met personeel lopen extra risico's.

Een flinke schadeclaim kan er zelfs voor zorgen dat je bedrijf failliet gaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bescherm je bedrijf goed met een aansprakelijkheids­verzekering.

Top 5 risico's van bedrijfs­aansprakelijk­heid voor MKB'ers

Een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering biedt uitkomst in veel situaties. Je bedrijf is namelijk in één keer gedekt voor drie soorten bedrijfs­aansprakelijk­heid:

  • Algemene aansprakelijkheid,
  • werkgevers­aansprakelijkheid en
  • product­aansprakelijkheid.

Wanneer is er sprake van deze vormen van aansprakelijkheid? Vijf voorbeelden van risico's voor bedrijven in het MKB:

  1. Je rolsteiger waait om en valt op geparkeerde auto's

    Oei! Gelukkig was het al laat in de avond en is er niemand gewond geraakt. Maar de materiële schade is groot. Wat nu? Je hebt een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven.

    Je belt op en je verzekeraar gaat aan de slag. De schade valt onder algemene aansprakelijkheid (schade aan derden). De eigenaren van de auto's ontvangen een vergoeding voor de schade.

    Goed geregeld: ook schade die is veroorzaakt door tijdelijk personeel, stagiaires en familieleden is verzekerd.
  2. Een werknemer verliest een duim bij werken met een machine

    Pijnlijk! Wanneer er geen opzet of bewuste roekeloosheid van je werknemer in het spel is, ben je als werkgever al snel aansprakelijk. Je kunt dan ook een schadeclaim krijgen van je werknemer.

    Deze schade valt onder werkgevers­aansprakelijkheid (schade aan personeel) en is meeverzekerd bij een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering
  3. Je product ontploft. Het interieur van je klant raakt beschadigd.

    Aansprakelijkheid bedrijf voorbeelden bedrijfsaansprakelijkheidDat is niet de bedoeling. Je verkoopt geen vuurwerk, dus dit is echt een productiefout waarvoor jouw bedrijf aansprakelijk gesteld kan worden. De schade valt onder product­aansprakelijkheid (schade door gebreken aan een product van jouw bedrijf) en is meeverzekerd bij een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering. De getroffen klant ontvangt een financiële compensatie.
  4. Een stagiair morst koffie over de laptop van een klant

    Tja, geef die stagiair maar weer de schuld. Kan gebeuren. Maar jij zit met de gebakken peren. Of beter gezegd: een boze klant met een kapotte computer. Wat nu?

    Gelukkig, de schade valt onder algemene aansprakelijkheid (schade aan derden). Je klant ontvangt een vergoeding voor de schade vanuit de bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering.
  5. De dure jas van een klant is beschadigd

    Je klant is witheet. Ze had haar witte jas netjes in de garderobe van je horecazaak opgehangen, maar hij ligt nu op de grond en er zitten allemaal zwarte strepen op. Of je dat even kunt vergoeden.

    Tja,.. Gelukkig dekt jouw bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering voor de horeca ook schade aan spullen in je garderobe tot 1.000 euro. Dat is mooi meegenomen.

Arbeidsongevallen op de werkvloer

In 2022 zijn er in totaal 2.357 slachtoffers, in 2021 waren dat er 1.937. In de bouw waren er 129 ongevallen per 100.000 banen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering risico's MKB
Bron: Monitor arbeidsongevallen

Veiligheid op de werkvloer blijft heel belangrijk voor MKB'ers in 2023!

2 situaties voor een aanvullende verzekering

Er zijn ook situaties waarbij je een andere verzekering nodig hebt, naast je bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering. Zoals:

  1. Verkeersongeluk tijdens het werk

    Je werknemer vliegt uit de bocht met zijn auto. Hij raakt flink geblesseerd. Dan heb je een verkeersschade­verzekering nodig. Deze kun je afsluiten in aanvulling op een algemene bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering. Hiermee ben je ook verzekerd als werknemers tijdens hun werkzaamheden een ongeval krijgen in het verkeer.

    Als de schade wordt veroorzaakt met of door een motorrijtuig, dan biedt de algemene bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering of WA-verzekering geen dekking voor de bestuurder.
  2. Beroepsfoutje, bedankt!

    Jij of je werknemer geeft advies aan een klant. Je klant loopt daardoor financiële schade op. Wat nu? In dit geval heb je een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) nodig. Deze verzekering dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten van jouw bedrijf.

    Een BAV is verplicht voor een aantal beroepen in de zakelijke dienstverlening. Een klant kan jou ook vragen of verplichten deze verzekering af te sluiten.

Schade in de bouw

Aannemers, timmerbedrijven, loodgieters, elektrotechnische installatiebedrijven en nog veel meer bouwbedrijven hebben veel baat bij een car- en montage­verzekering. Daarmee dek je materiële schade die op de bouwplaats ontstaat, zoals schade door:

  • Vandalisme.
  • Een hevige storm.
  • Ontwerp- en bouwfouten.

Is een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering verplicht voor MKB-ers, ja of nee?

Nee, een aansprakelijkheids­verzekering is niet bij wet verplicht maar een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever kan je wel verplichten om een aansprakelijkheids­verzekering te hebben.

Zo eisen overheden (bij aanbestedingen) en bemiddelingsbureaus vaak dat je een eigen aansprakelijkheids­verzekering hebt. Vraag bij jouw beroepsvereniging na of een AVB voor jouw bedrijf verplicht is.

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) is wel verplicht voor bepaalde beroepen (een BAV is dus een andere soort aansprakelijkheids­verzekering dan de AVB). Een BAV is bijvoorbeeld verplicht voor beroepen als architecten, notarissen en advocaten.

Een aansprakelijkheids­verzekering voor je bedrijf is dus niet altijd verplicht, maar het is wel verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Risico's mkb bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Kosten bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering

Ben je van plan een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering af te sluiten? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten. De hoogte van je maandelijkse premie is met name afhankelijk van:

  • het type bedrijf dat je hebt
  • het werk dat jij en je werknemers doen
  • de jaaromzet die je draait.

aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven risico'sAls jij onderneemt in een branche waar schadeclaims vaak voorkomen, zal je premie hoger zijn. De kosten zijn verder vooral afhankelijk van het verzekerde bedrag dat je kiest.

Voorbeeldberekeningen

We hebben 3 voorbeeldberekeningen van de kosten van een AVB op een rij gezet. De uitkering van het verzekerde bedrag is per aanspraak:

Soort onderneming: Horecabedrijf
Jaaromzet: 1.800.000 euro
Eigen risico: 100 euro
Verzekerd bedrag: Max. 2.500.000 euro per jaar
Premiekosten: +/- 82 euro per maand
Soort onderneming: Reclamebureau
Jaaromzet: 1.500.000 euro
Eigen risico: Niet
Verzekerd bedrag: Max. 2.500.000 euro per jaar
Premiekosten: +/- 37 euro per maand
Soort onderneming: Detailhandel (kaaswinkel)
Jaaromzet: 100.000 euro
Eigen risico: Niet
Verzekerd bedrag: Max. 2.500.000 euro per jaar
Premiekosten: +/- 11 euro per maand

Exacte kosten voor jouw MKB-bedrijf

Bij verschillende verzekeraars kun je een offerte aanvragen voor een aansprakelijkheids­verzekering. Daarmee krijg je een goede indicatie van de kosten voor jouw bedrijf.

Let niet alleen op de prijs bij het kiezen van een verzekering. De inhoud van de polis kan enorm verschillen. Ga eerst na wat jij precies nodig hebt.

Het is slim om een verzekerings­adviseur in te schakelen voor een adviesgesprek. Hij kan de inhoud en prijzen van bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekeringen vergelijken en de beste opties voor jouw bedrijf selecteren. Dat bespaart je een hoop tijd en geld.

Vragen over aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven

  • Wanneer is een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering nodig?

    Voor veel werkgevers is een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB) geen overbodige luxe. Als jij of een van je werknemers een fout maakt, kun je een flinke schadeclaim krijgen. Met een AVB ben je gedekt voor schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen).

  • Wat is het verschil met de beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering?

    Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten. Als jij en je werknemers regelmatig zakelijk advies geven, is deze verzekering onmisbaar. Een BAV is met name nuttig voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening, zoals accountants, advocaten, architecten en ICT-specialisten.

  • Hoe kan ik een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering afsluiten?

    In Nederland zijn er veel aanbieders van aansprakelijkheids­verzekeringen voor bedrijven. Het is slim een verzekerings­adviseur in te schakelen om alle opties voor jouw bedrijf in kaart te brengen en samen met jou op zoek te gaan naar de beste verzekeringen. Je kunt ook bij verschillende verzekeraars een offerte aanvragen en de premies vergelijken.

  • Waar moet je op letten bij het afsluiten van een AVB?

    Een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering (AVB) heb je in veel soorten en maten. Sluit niet de eerste de beste aansprakelijkheids­verzekering af. Je wil natuurlijk zorgen dat je goed gedekt bent als je een schadeclaim krijgt. Maar je wil ook niet teveel betalen. Doe onderzoek naar de dekking (wat krijg je en in welke gevallen?) en wat kost het je? Een goede vergelijking van bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekeringen gaat dus vooral over het onderzoeken dekking en prijzen.

beroepsaansprakelijkheid regelen

Regel je bedrijfs­aansprakelijk­heid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2024.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemer loopt het risico op een forse inkomensdaling. Als werkgever kun je dit voor je personeel voorkomen met een collectieve WIA-verzekering.

Whitepapers en online tests