Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

MKB verzuim-ontzorgverzekering waarom
MKB verzuim-ontzorgverzekering waarom

MKB verzuim-ontzorg­verzekering, wat is dat?

Wat is een MKB verzuim-ontzorg­verzekering? Is deze verzekering verplicht voor ondernemers in het MKB? En wat is het verschil met een normale verzuim­verzekering? De antwoorden op een rij.

Wat is een MKB verzuim-ontzorg­verzekering?

Voor veel werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) is ziekte­verzuim een groot risico. Als je werknemer langdurig ziek is moet je zijn loon tot twee jaar lang doorbetalen. Dat is voor veel kleine bedrijven een zware last.

De verzuim-ontzorg­verzekering is bedoeld voor werkgevers in het MKB. Deze verzekering is in het leven geroepen door de overheid in samenwerking met verzekeraars en werkgeversorganisaties.

Bij vrijwel alle verzuim­verzekeraars kun je een MKB verzuim-ontzorg­verzekering afsluiten. Dit is een basis­verzekering voor het MKB.

Geen zorgen voor MKB over verzuim

Om werkgevers te helpen bij verzuim heeft de overheid een paar maatregelen bedacht. Eén daarvan is de introductie van de MKB verzuim-ontzorg­verzekering.

Kenmerken MKB verzuim-ontzorg­verzekering

  • Met een MKB verzuim-ontzorg­verzekering is de loondoorbetaling bij ziekte gedekt. Als je werknemer ziek is krijg jij een vergoeding van de verzekeraar om het loon van je zieke werknemer te betalen.
  • Je wordt ook actief geholpen bij de re-integratie van je werknemer. Een toegewezen casemanager neemt daarbij de regie en helpt je bij de verplichtingen die je hebt.
  • Een MKB verzuim-ontzorg­verzekering voldoet aan de Wet verbetering poortwachter. Dit betekent onder andere dat je de adviezen van de bedrijfsarts kunt opvolgen, zonder risico op een loonsanctie.
  • Ziektegevallen binnen je bedrijf, of ze nou kort of lang duren, tellen beperkt mee in de berekening van de premie. De premie wordt dus minder beïnvloedt door het verzuim van je eigen personeel en is op dat punt stabieler.

MKB ontzorgverzekering zieke werknemer

MKB verzuim-ontzorg­verzekering

Verlaag de risico's en onverwachte kosten van ziek personeel met een MKB verzuim-ontzorg­verzekering, ontdek wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen.

Is de MKB verzuim-ontzorg­verzekering verplicht?

De MKB verzuim-ontzorg­verzekering is niet verplicht. Je kunt er zelf voor kiezen op welke manier je omgaat met de risico's rond ziekte­verzuim. Als je al een verzuim­verzekering hebt, kun je die gewoon behouden.

Ook als je geen ontzorg­verzekering hebt, kun je van de andere wettelijke maatregelen profiteren. Zo is er inmiddels een aanpassing van de ww-premie. En mogelijk komt er nog een extra financiële compensatie voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte.

Wat is het verschil met een normale verzuim­verzekering?

De MKB verzuim-ontzorg­verzekering lijkt sterk op al langer bestaande verzuim­verzekeringen. In alle verzuim­verzekeringen is loondoorbetaling bij ziekte gedekt.

Bij een verzuim-ontzorg­verzekering ben je als werkgever in ieder geval zeker van extra ontzorging op het gebied van verzuim­begeleiding en re-integratie.

Verzuim ontzorg verzekering MKB
Keurmerk MKB verzuim-ontzorg­verzekering

Keurmerk ontzorg­verzekering

Een MKB verzuim-ontzorg­verzekering moet voldoen aan alle afgesproken kenmerken. Pas dan krijgt de verzuim­verzekering het keurmerk en mag het officieel MKB verzuim-ontzorg­verzekering genoemd worden.

De eisen staan in het zogenoemde kaderconvenant MKB verzuim-ontzorg­verzekering. Kijk dus goed of een verzuim­verzekering dit keurmerk heeft van MKB-Nederland. Dan weet je zeker dat alle genoemde eisen in de polis zijn opgenomen.

Soorten verzuim­verzekeringen

Verzuim­verzekeringen zijn er in verschillende soorten:

  1. MKB-ontzorg­verzekering
  2. Conventionele verzuim­verzekering
  3. Verzuim­verzekering met stoploss dekking
  4. ZW-eigenrisico­verzekering
  5. WGA-eigenrisico­verzekering
  6. Collectieve WIA-verzekering

De ene verzuim­verzekering heeft een eigen risico in geld, de andere in dagen of in de eigenrisicoperiode. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen voor verzuim.

In de praktijk kiest niet iedere werkgever voor dezelfde bescherming rond het risico van ziek personeel. Dit hangt af van factoren, zoals de grootte van het bedrijf en de beschikbare liquide middelen waaruit onder meer het loon kan worden doorbetaald.

Wat kost een verzuim-ontzorg­verzekering ongeveer?

De maandelijkse kosten van de premie van een MKB verzuim-ontzorg­verzekering zijn afhankelijk van je loonsom (het loon van al je personeel bij elkaar).

Als je een zieke werknemer hebt krijg je het loon dat je moet doorbetalen vergoed na je eigenrisicotermijn. Die termijn is minimaal 10 dagen, daarna ontvang je tot 2 jaar lang een vergoeding voor het loon.

De kosten van de premie zijn afhankelijk van:

  • Jouw type bedrijf en werkzaamheden.
  • Je personeels­bestand (aantal, leeftijd).
  • Je verzuim­cijfers van de laatste 3 jaren (verzuim­percentage).
  • Je eigenrisico termijn.
  • Je dekkingspercentage.

Bij een MKB verzuim-ontzorg­verzekering weegt het verzuim binnen jouw bedrijf minder zwaar mee voor de berekening van de premie. Daardoor is er sprake van een meer solidaire premie.

Rekenvoorbeeld premie

In dit rekenvoorbeeld zetten we de kosten per maand op een rij (specifiek van een ontzorg-verzekering) voor een restaurant met 7 personeels­leden:

Gemiddelde leeftijd personeel: 34 jaar
Gemiddeld ziekte­verzuim (laatste 3 jaren) 1,5%
Gemiddelde jaarloonsom: 125.000 euro
Kosten per maand: ongeveer 275 euro

De kosten zijn verder volledig afhankelijk van het verzekeringspakket dat je zelf samenstelt.

Bereken de verzuim­kosten voor jouw bedrijf

Het risico van ziek personeel kun je afdekken met een MKB verzuim-ontzorg­verzekering. Als je geen verzekering hebt kunnen de kosten van ziekte­verzuim erg hoog oplopen.

Naast het doorbetalen van loon krijg je ook te maken met andere kosten. Denk aan:

  • De kosten voor vervanging van jouw zieke werknemer.
  • Omzet die je bent misgelopen door productieverlies.
  • De kosten voor het begeleiden van je zieke werknemer.

Rekentool verzuim

Bereken de totale verzuim­kosten voor jouw onderneming en vergelijk die met de gemiddelde verzuim­kosten binnen jouw branche. Wil je weten wat verzuim kost per werknemer? Bereken de kosten per werknemer.

Vragen over de verzuim ontzorg­verzekering voor bedrijven

  • Waarom een MKB verzuim-ontzorg­verzekering?

    Voor ondernemers met personeel is verzuim een groot risico. Naast de loondoorbetaling bij ziekte heb je te maken met de zorg voor je zieke werknemers en allerlei verplichtingen bij re-integratie. Met een MKB verzuim-ontzorg­verzekering ben je zeker van de juiste ondersteuning.

  • Wat zijn de voordelen van een verzuim-ontzorg­verzekering?

    Je wordt door een casemanager actief geholpen om de juiste stappen te zetten als een werknemer ziek is. Dit gebeurt volgens de Wet verbetering poortwachter. Je betaalt ook een premie die minder afhankelijk is van het verzuim binnen je bedrijf.

  • Hoe wordt de premie berekend?

    De premie van een MKB verzuim-ontzorg­verzekering wordt berekend voor een grote groep ondernemers met zowel hoge als lage verzuim­cijfers (het solidariteitsbeginsel). Daardoor kunnen ook kleine en middelgrote bedrijven met relatief veel verzuim zich verzekeren tegen een betaalbare premie.

  • Welke wetten zijn er over zorg voor zieke werknemers?

    Volgens de Arbowet moet je als werkgever zorgen voor een goed verzuim­beleid en deskundige ondersteuning bij verzuim. Als een werknemer ziek is moet je de stappen volgen uit de Wet verbetering poortwachter. Goede zorg voor werknemers past ook bij goed werkgeverschap.

  • Hoe wordt de premie berekend?

    De premie wordt berekend voor een grote groep ondernemers met zowel hoge als lage verzuim­cijfers (het solidariteitsbeginsel). Zo kunnen ook kleine en middelgrote bedrijven met relatief veel verzuim zich verzekeren tegen een betaalbare premie.

  • Verzuim­verzekering of ontzorg­verzekering?

    De MKB verzuim-ontzorg­verzekering sluit goed aan bij werkgevers die de complete regie rondom verzuim uit handen willen geven, maximaal begeleid willen worden als een werknemer arbeidsongeschikt is en hiervoor bereid zijn te betalen. Bij een reguliere verzuim­verzekering heb je meer vrijheid om de invulling en de kosten zelf te bepalen.

  • Wat kost een verzuim­verzekering?

    De kosten van een verzuim­verzekering zijn afhankelijk van je gewenste dekking, je eigen risico en je personeels­bestand. Wil je weten wat een verzuim­verzekering kost voor jouw bedrijf? Vraag een offerte aan en je ontvangt een prijsindicatie voor jouw situatie.

  • Hoe kun je verzuim voorkomen?

    Je kunt als werkgever verzuim beperken door te letten op bepaalde signalen. In de checklist verzuim voorkomen ontdek je onder meer 7 oorzaken en 35 signalen van verzuim. Daarnaast krijg je meer tips om de duur van ziekte en verzuim te verkorten.

MKB verzuim-ontzorg­verzekering, 4 tips

Verzuim ontzorg verzekeringEen verzekering tegen verzuim is heel belangrijk voor ondernemers in het MKB. Maar welke verzekering heb je precies nodig? Vier tips:

  1. Lees meer over de voordelen van een MKB verzuim-ontzorg­verzekering.
  2. Vraag een onafhankelijke verzekerings­adviseur welke verzuim­verzekering het beste bij jouw bedrijf past en vraag direct een offerte aan.
  3. Naast een verzuim­verzekering zijn er nog meer oplossingen rond arbeidsongeschiktheid. Welke verzekeringen heb jij precies nodig? Bekijk de belangrijkste verzekeringen voor het MKB en maak je eigen risico-checklist. Download het gratis whitepaper.
  4. Is een verzuim­verzekering de kosten waard? Maak een goede afweging voor jouw bedrijf. Lees het artikel over de kosten en baten van een verzuim­verzekering.

zieke werknemers

Verzuim­verzekering

Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak.

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests