MKB verzuim-ontzorgverzekering, wat is dat?

30 september 2019
MKB verzuim ontzorg verzekering

Wat is een MKB verzuim-ontzorgverzekering? Is deze verzekering verplicht voor ondernemers in het MKB? En wat is het verschil met een normale verzuimverzekering? De antwoorden op een rij.

MKB verzuim ontzorg verzekering

Voor veel werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) is ziekteverzuim een groot risico. Als je werknemer langdurig ziek is moet je zijn loon tot twee jaar lang doorbetalen. Dat is voor veel kleine bedrijven een zware last. 

Om werkgevers te helpen heeft de overheid een paar maatregelen bedacht die ingaan in 2020 en 2021. Eén daarvan is de introductie van de MKB verzuim-ontzorgverzekering.

MKB verzuim-ontzorgverzekering, wat is dat?

De MKB verzuim-ontzorgverzekering is bedoeld voor werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Deze verzekering is in het leven geroepen door de overheid in samenwerking met verzekeraars en werkgeversorganisaties.

Bij vrijwel alle verzuimverzekeraars kun je een MKB verzuim-ontzorgverzekering afsluiten. Wat houdt deze verzekering in?

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Zo werkt het

Kenmerken MKB verzuim-ontzorgverzekering:

  • Met een MKB verzuim-ontzorgverzekering is de loondoorbetaling bij ziekte gedekt. Als je werknemer ziek is krijg jij een vergoeding van de verzekeraar om het loon van je zieke werknemer te betalen.
  • Je wordt ook actief geholpen bij de re-integratie van je werknemer. Een toegewezen casemanager neemt daarbij de regie en helpt je bij de verplichtingen die je hebt.
  • Een MKB verzuim-ontzorgverzekering voldoet aan de Wet verbetering poortwachter. Dit betekent onder andere dat je de adviezen van de bedrijfsarts kunt opvolgen, zonder risico op een loonsanctie.
  • Ziektegevallen binnen je bedrijf, of ze nou kort of lang duren, tellen beperkt mee in de berekening van de premie. De premie wordt dus minder door je eigen verzuim beïnvloedt en is op dat punt stabieler.

Is de MKB verzuim-ontzorgverzekering verplicht?

De MKB verzuim-ontzorgverzekering is niet verplicht. Je kunt er zelf voor kiezen op welke manier je omgaat met de risico's rond ziekteverzuim. Als je al een verzuimverzekering hebt, kun je die gewoon behouden.

Ook als je geen MKB verzuim-ontzorgverzekering hebt, kun je van de andere wettelijke maatregelen profiteren. Zo komt er voor bedrijven vanaf 2021 een financiële compensatie voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte.

Wat is het verschil met een normale verzuimverzekering?

De MKB verzuim-ontzorgverzekering lijkt sterk op al langer bestaande verzuimverzekeringen. In alle verzuimverzekeringen is loondoorbetaling bij ziekte gedekt.

Bij een MKB verzuim-ontzorgverzekering ben je als werkgever in ieder geval zeker van extra ontzorging op het gebied van verzuimbegeleiding en re-integratie.

Keurmerk MKB verzuim-ontzorgverzekering

Een MKB verzuim-ontzorgverzekering moet voldoen aan alle afgesproken kenmerken. Pas dan krijgt de verzuimverzekering het keurmerk en mag het officieel MKB verzuim-ontzorgverzekering genoemd worden.

De eisen staan in het zogenoemde kaderconvenant MKB verzuim-ontzorgverzekering. Kijk dus goed of een verzuimverzekering dit keurmerk heeft. Dan weet je zeker dat alle genoemde eisen in de polis zijn opgenomen. 

Tips

Het voorkomen van ziekteverzuim en begeleiden van zieke medewerkers kan je veel geld en tijd kosten. Er gelden vele wettelijke verplichtingen. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Beperk je risico

30 september 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist