Vakanties in 2021
Vakanties in 2021

Feestdagen en schoolvakanties 2021, een overzicht

Wanneer zijn de vakanties en feestdagen in 2021? En hoe zit het met de bouwvak? Gebruik dit handige overzicht van officiële feestdagen en schoolvakanties per regio.

Bekijk ook: 


Feestdagen en vakanties van 2022

Feestdagen in 2023

Feestdagen 2021

Van Pasen, Koningsdag en Bevrijdingsdag tot Hhemelvaart, Pinksteren en Kkerstmis. Hoe vallen de feestdagen in 2021? Een overzicht van alle 'wettelijke' feestdagen in Nederland in 2021:

Feestdag

Dag

Datum

Nieuwjaarsdag Vrijdag 1 januari 2021
Goede Vrijdag Vrijdag 2 april 2021
Eerste paasdag Zondag 4 april 2021
Tweede paasdag Maandag 5 april 2021
Koningsdag Dinsdag 27 april 2021
Bevrijdingsdag Woensdag 5 mei 2021
Hemelvaartsdag Donderdag 13 mei 2021
Eerste pinksterdag Zondag 23 mei 2021
Tweede pinksterdag Maandag 24 mei 2021
Eerste kerstdag Zaterdag 25 december 2021
Tweede kerstdag Zondag 26 december 2021

Wanneer is personeel verplicht vrij?

Op welke feestdagen is je personeel verplicht vrij? Hoewel er zogenoemde 'wettelijke feestdagen' zijn, zijn er geen landelijke regels voor verplicht vrij geven. Of je personeel vrij is, is afhankelijk van:

  1. De bepalingen in de cao die van toepassing is.
  2. De afspraken in het individuele arbeidscontract.
  3. De feestdagen die genoemd staan in een personeels­handboek.

Als er voor jouw bedrijf een cao van kracht is, staat daar meestal ook een lijst in met feestdagen waarop je werknemers verplicht vrij zijn. Meestal gaat het om de wettelijke feestdagen in de tabel hierboven.

Als je niet bent gebonden aan een cao, ben je niet verplicht om je werknemers vrij te geven op deze wettelijke feestdagen. Je kunt dan zelf in de arbeids­overeenkomst van iedere werknemer of in een personeels­handboek vastleggen op welke feestdagen je werknemers vrij zijn.

Vakanties 2021

Veel werknemers nemen hun vakantie op in de schoolvakanties van hun kinderen. Het is dus handig om te weten wanneer de vakanties in 2021 zijn.

De schoolvakanties worden per regio ieder jaar opnieuw vastgesteld. De data van de herfstvakantie en voorjaarsvakantie zijn adviesdata. Dit betekent dat scholen van deze periode mogen afwijken.

Overzicht vakanties in 2021:

Soort vakantie

Regio

Periode

Voorjaarsvakantie

Noord

20 februari - 28 februari 2021

 

Midden

20 februari - 28 februari 2021

 

Zuid

13 februari - 21 februari 2021*

Meivakantie

Heel Nederland

1 mei - 9 mei 2021**

Zomervakantie

Noord

10 juli - 22 augustus 2021

 

Midden

17 juli - 29 augustus 2021

 

Zuid

24 juli - 5 september 2021

Herfstvakantie

Noord

16 oktober - 24 oktober 2021

 

Midden

16 oktober - 24 oktober 2021

 

Zuid

23 oktober - 31 oktober 2021

Kerstvakantie

Heel Nederland

25 december 2021 - 9 januari 2022

* Sommige scholen in de regio Zuid wijken, wegens carnaval, vaak af van de adviesdata voor de voorjaarsvakantie.
** Veel scholen in Nederland kiezen ervoor om een extra week vrij te geven voor of na de vastgestelde meivakantie. 

Vakantie 2021 feestdag

Bouwvak 2021

De bouwvakantie of bouwvak is natuurlijk met name van belang voor werkgevers in de bouw. Maar ook bedrijven in andere branches zijn soms afhankelijk van de bouw. Werknemers nemen vaak (verplicht) vakantie op in deze periode. Wanneer is de bouwvak in 2021?

Regio Periode
Noord 26 juli - 13 augustus 2021
Midden 2 augustus - 20 augustus 2021
Zuid 9 augustus - 27 augustus 2021

Alleen vrij tijdens de bouwvak? Bij BINX (beste werkgever in de bouw 2019) doen ze dat anders. Lees het interview met Bart en Bas.

Regels vakantiedagen en rooster

Hoeveel vakantiedagen moet je eigenlijk toekennen per werknemer en hoe werkt het aanvragen van vakantie? Lees meer over de regels rondom vakantiedagen.

Vraag je personeel op tijd naar hun vakantieplannen, zodat je een goede vakantieplanning kunt maken en het werkrooster kunt aanpassen.

Mag personeel werken op feestdagen?

Mag je werknemers oproepen om te werken op wettelijke feestdagen? En moet je dan extra loon betalen? Lees meer hierover in het artikel Werken met kerst, hoe zit dat voor werkgevers? - ook van toepassing op andere feestdagen.

Vragen over feestdagen en schoolvakanties

  • Wat zegt de wet over feestdagen?

    In de wet staan een aantal officieel erkende feestdagen. Maar dit betekent niet dat je werknemers automatisch vrij hebben. Het is verstandig om na te gaan wat een eventuele verplichte cao zegt over feestdagen.

  • Hoe leg ik vrije feestdagen vast?

    Als er geen cao van toepassing is, mag je zelf met je werknemer afspraken maken over vrij zijn op feestdagen. Dit leg je vast in de arbeids­overeenkomst van je werknemer. Je kunt ook een lijst met vrije feestdagen opnemen in het personeels­handboek voor jouw bedrijf. Maak in het arbeidscontract wel een duidelijke verwijzing naar deze lijst.

  • Van welke vakanties mogen scholen afwijken?

    De data van de herfstvakantie en voorjaarsvakantie zijn adviesdata. Dit betekent dat scholen van deze periodes mogen afwijken. Scholen mogen ook voor een extra week vrij kiezen voor of na de vastgestelde meivakantie.

  • Moet ik een vakantieverzoek altijd goedkeuren?

    Dat hoeft niet altijd. Bedenk wat de gevolgen zijn van de verstoring van de bedrijfsvoering. Weeg dat af tegen de gevolgen die het niet inwilligen van het verzoek heeft voor je werknemer. Bekijk meer vragen en antwoorden over vakantiedagen.

  • Zijn Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag verplichte vrije dagen?

    Nee. Er zijn er geen landelijke regels voor verplichte vrije dagen. Dus ook niet voor Goede Vrijdag, Bevrijdingsdag of met Kerst. In sommige cao's staat wel een lijst met verplichte vrije dagen. Zo is Bevrijdingsdag op 5 mei elke vijf jaar een vrije dag in bepaalde branches.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

7 vragen en antwoorden over ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een verlofregeling voor werknemers met kinderen. Door tijdelijk minder te werken, kunnen zij meer tijd besteden aan de zorg voor hun gezin. Wat moet je als werkgever hierover weten? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Onbetaald verlof geven, dit zijn de regels

Onbetaald verlof wordt steeds populairder. De ene werknemer wil zorgverlof, de ander een sabbatical, een derde gaat studeren. Wat zijn de regels rond onbetaald verlof en waar moet je als werkgever rekening mee houden?

Whitepapers en online tests