Vakantiedagen
Vakantiedagen

Werknemers worstelen met opnemen vakantie

Vakanties helpen werknemers bij te komen van hun werk. Maar door een hoge werkdruk vinden velen het lastig om vrije dagen op te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond FNV.

Rondom vakantiedagen is in Nederland het nodige geregeld. Zo hebben je werknemers recht op wettelijke vakantiedagen en vaak ook op bovenwettelijke vakantiedagen in een arbeidscontract of eventuele verplichte cao.

Maar het opmaken van al die vrije dagen blijkt voor veel werknemers geen eenvoudige taak. De FNV stelt namelijk dat 51 procent van de werknemers het lastig vindt om vakantiedagen op te nemen.

Hoge werkdruk

Als belangrijk knelpunt wordt een hoge werkdruk genoemd. Die ontstaat doordat het werk van de vakantiegangers blijft liggen. ‘Op steeds meer plekken is de vakantie van de een het overwerk van de ander’, is dan ook de conclusie van Andrée Ruiters van de FNV.

Een hoge werkdruk kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Het loont dan ook om in de zomer in je bedrijf extra aandacht te besteden aan de personeels­planning. Gebruik bijvoorbeeld dit stappenplan voor het maken van een werkrooster voor je personeel.

Bron: FNV

Meest gelezen

Whitepapers en online tests