Verzuim voorkomen in het MKB, 5 manieren

24 augustus 2018
Verzuim voorkomen

Aan ziekte kun je vaak niets doen, maar aan verzuim wel. Hoe kun je ziekteverzuim voorkomen en verlagen binnen jouw bedrijf? 5 manieren voor ondernemers in het MKB.

Verzuim voorkomen

1. Zorg voor de juiste workload

Zorg voor een juiste balans tussen de ‘belastbaarheid’ en ‘belasting’ van werknemers - dus hoeveel werk ze aankunnen en krijgen. Daarmee voorkom je overbelasting. Werknemers die structureel te veel werk op hun bordje hebben, zullen vroeg of laat bezwijken onder de druk.

Langdurig verzuim voorkomen

Naast werkstress, overspannenheid en burn-outs, levert het ook meer bedrijfsongevallen op. Dit zorgt vaak voor langdurig verzuim. Kijk en luister dus goed naar je werknemers.

  • Wat kunnen zij aan?
  • Wanneer en bij wie moet ik ingrijpen?

Maak het ook bespreekbaar, bijvoorbeeld tijdens het functioneringsgesprek. Kijk zo per werknemer wat een passende workload (belasting) is.

2. Bespreek de gevolgen van verzuim

Als ondernemer weet je dat verzuim grote gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering en ook financieel grote gevolgen kan hebben. Maar weten je werknemers dat ook? Maak ze bewust dat het een kostbare zaak is voor het bedrijf. Dat je bijvoorbeeld mensen in moet huren, dat je planningen niet haalt en afspraken met klanten moet afzeggen.

Het is goed om werknemers die vaker verzuimen te vertellen over de (financiële) consequenties voor het bedrijf. Dan zullen ze wel twee keer nadenken als ze ’s ochtends een beetje brak wakker worden. Echte ziektegevallen (wit verzuim) kun je hier niet mee terugdringen, maar grijs verzuim wel.

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Zo werkt het

3. Geef een bonus bij weinig verzuim

Je kunt ook aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden gebruiken om verzuim te verlagen. Zo kun je een aanwezigheidspremie afspreken. Dan geef je een werknemer een financiële bonus die afhankelijk is van zijn aanwezigheidspercentage.

Ook kun je werknemers belonen met aan aantal extra vrije dagen of adv-dagen als zij weinig verzuimd hebben in een bepaalde periode.

Prestatiebeloningen

Ook prestatiebeloningen waarbij werknemers een bepaald aantal of getal moeten halen om hun bonus te krijgen, werken goed tegen onnodig verzuim. Sommige bedrijven werken met een winstdeling. Dan krijgt iedere werknemer een deel van de winst over een bepaalde periode.

De winstdeling kun je ook afhankelijk maken van het aantal dagen dat de werknemer daadwerkelijk heeft bijgedragen aan die winst.

Kijk dus goed naar je arbeidsvoorwaarden en leg heldere afspraken vast in het contract met je werknemer en/of in het personeelshandboek.

4. Maak ziek melden niet te makkelijk

Zorg ervoor dat werknemers niet nonchalant worden over ziek melden en het een makkelijke optie wordt om extra vrij te krijgen. Een berichtje laten sturen of ‘anoniem’ ziekmelden bij de officemanager, is te makkelijk, waardoor werknemers die er misbruik van willen maken een vrijbrief hebben. Zorg dus voor een drempel.

Verzuimprotocol

Stel duidelijke regels op over ziekmelding en zet dit in je verzuimprotocol. Telefonische ziekmelding bij de directe leidinggevende werkt vaak goed. Stel ook enkele vragen bij ziekmelding, zoals:

  • Wanneer denk je weer aan het werk te gaan?
  • Kun je van huis uit nog werk doen?

Je moet als leidinggevende doorvragen en prikkelen, zonder te streng te zijn. Zo kun je het verzuim beter in de gaten houden en zal je werknemer niet snel misbruik maken van de situatie.

5. Vergroot het werkplezier

Volgens ondernemers in het MKB is ‘werkplezier verhogen’ de beste manier om ziekteverzuim te verlagen. Dat blijkt uit een poll van OndernemenMetPersoneel.nl.

Een ruime meerderheid (83%) verkoos ‘werkplezier verhogen’ boven ‘goed controleren’, ‘telefonisch ziekmelden’, ‘sporten stimuleren’ en ‘gezond voedsel op het werk’.

Maar hoe kun je het werkplezier dan verhogen? Dat lees je in het artikel 5 manieren om werkplezier te vergroten

Verlaag je kosten bij ziekteverzuim

Ziekteverzuim is niet volledig te voorkomen. Wel kun je de ‘schade’ voor je bedrijf flink beperken. Een ziekteverzuimverzekering kan dan uitkomst bieden.

Wil je weten of het in jouw situatie verstandig is om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten en in welke vorm? Neem dan contact op met een verzekeringsadviseur. Hij ondersteunt je hier graag bij. Ontdek welke adviseurs er bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

Het voorkomen van ziekteverzuim en begeleiden van zieke medewerkers kan je veel geld en tijd kosten. Er gelden vele wettelijke verplichtingen. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Beperk je risico

24 augustus 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Wat zijn de kosten van personeel?

X
Kosten van personeel

Krijg grip op je personeelskosten met dit gratis whitepaper.

Download

En ga direct aan de slag met slimme bespaartips.