Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

No-riskpolis WIA
No-riskpolis WIA

No-riskpolis WIA, voordelen voor ondernemers

Wil je een (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemer aannemen of in dienst houden? Dan loop je met een no-riskpolis WIA minder financieel risico. De no-riskpolis zorgt voor een compensatie van het loon dat je tijdens ziekte aan je werknemer moet doorbetalen. WGA-expert Ilona de Wolf zet de voorwaarden voor werkgevers op een rij.

Voordelen no-riskpolis WIA

Als ondernemer met personeel wil je uiteraard gebruikmaken van regelingen die je financieel voordeel bieden. De no-riskpolis in verband met de WIA kan er daar één van zijn.

Als de no-riskpolis WIA van toepassing is, levert het je namelijk als werkgever het volgende op:

  1. Minder of geen loon doorbetalen
    Je hoeft je werknemer minder of geen loon te betalen tijdens zijn ziekte. Hij krijgt een Ziektewetuitkering via het UWV.
  2. Nieuwe WIA-uitkering niet doorberekend
    Als deze werknemer onverhoopt twee jaar ziek blijft, dan wordt een eventuele nieuwe WIA-uitkering niet aan je doorberekend.
  3. Lagere schadelast
    Omdat de loonkosten via het UWV gecompenseerd worden, heb je een lagere schadelast bij je verzuim­verzekeraar. Een lagere schadelast heeft vaak een positief effect op je toekomstige premie.
No-risk WIA voordelen ondernemers

Voorwaarden no-riskpolis

Zoals bij alle regelingen, zijn er ook in dit geval een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. WGA-expert Ilona de Wolf zet de belangrijkste voorwaarden per situatie op een rij:

  • Minder dan 35% arbeidsongeschikt bij einde wachttijd

Situatie: je werknemer is bij de WIA-beoordeling door het UWV minder dan 35% arbeidsongeschikt, maar je houdt hem wel in dienst. Dan is de no-riskpolis niet van toepassing. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan deze zogenaamde 35minner onder de no-riskpolis vallen.

Het moet dan gaan om een werknemer die na 2 jaar ziekte zijn eigen werk niet meer kon doen en waarmee daarom het dienstverband werd beëindigd, maar binnen 5 jaar daarna weer in dienst wordt genomen, omdat er wel passende werkzaamheden zijn.

Ziektewetuitkering

Als aan deze voorwaarden voldaan wordt, kan de werknemer 5 jaar lang na de (hernieuwde) indiensttreding, recht hebben op een Ziektewetuitkering dankzij de no-riskpolis.No risk polis collectieve WIA verzekering

  • Meer dan 35% arbeidsongeschikt bij einde wachttijd

Situatie: je werknemer is na twee jaar ziekte voor meer dan 35% arbeidsongeschikt bevonden en je houdt hem in dienst. Dan is de no-riskpolis wel van toepassing.

Ongeacht of je werknemer na twee jaar ziekte een WGA- of een IVA-uitkering krijgt. De no-riskpolis is 5 jaar lang van toepassing vanaf het moment dat het recht op de WIA-uitkering is vastgesteld.

  • Nieuwe werknemer in dienst, minder dan 35% arbeidsongeschikt

Situatie: je neemt een nieuwe werknemer aan die minder dan 35% arbeidsongeschikt is bevonden. Hoewel deze werknemer geen WIA-uitkering ontvangt, kan de no-riskpolis wel van toepassing zijn.

WIA-keuring

Je moet de werknemer dan wel aannemen binnen vijf jaar na zijn WIA-keuring waaruit bleek dat hij minder dan 35% arbeidsongeschikt is. Is dat het geval? Dan heb je gedurende 5 jaar na indiensttreding recht op compensatie dankzij de no-riskpolis.

  • Nieuwe werknemer, meer dan 35% arbeidsongeschikt

Stel: je neemt een nieuwe werknemer aan die voor meer dan 35% arbeidsongeschikt is bevonden. Hij ontvangt van het UWV al een WIA-uitkering. Dit kan een WGA of een IVA-uitkering zijn.

Voor beide geldt dat wanneer de werknemer bij zijn nieuwe werkgever ziek wordt, de no-riskpolis wel van toepassing is. Je mag als werkgever het loon dat je moet doorbetalen tijdens ziekte dan verminderen met de Ziektewetuitkering waar de werknemer nu recht op heeft.

Soorten werknemers­verzekeringen

Er zijn verschillende collectieve WIA-verzekeringen die het inkomen van de werknemer na de WIA-beoordeling kunnen aanvullen. De WIA en de no-riskpolis zijn ingewikkelde materie. Het is daarom belangrijk om je goed te laten adviseren.

Kijk samen met een onafhankelijke adviseur naar de oplossing die het beste past bij jouw bedrijf en situatie. Bekijk samen wat de kosten zijn. 

No-riskpolis, tips voor werkgevers

WGA-expert Ilona de Wolf deelt nog een paar tips voor ondernemers met personeel die gebruik willen maken van de no-riskpolis:

  1. Je nieuwe werknemer hoeft tijdens de sollicitatieprocedure niet te melden dat hij een WIA verleden heeft. Maar als je hem 2 maanden nadat hij in dienst is vraagt naar zijn aanspraak op de no-riskpolis, is hij verplicht die informatie met je te delen.

    Vraag je nieuwe werknemers dus altijd na twee maanden of zij aanspraak kunnen maken op de no-riskpolis in geval van ziekte.

    Maak duidelijk waarom je dit vraagt en dat er geen nadeel aan zit voor de werknemer. Als het voor de werknemer onduidelijk is of hij een no-risk status heeft, laat hem dan contact opnemen met het UWV om dit na te vragen.
  2. De termijn van vijf jaar kan door het UWV verlengd worden als er sprake is van een verhoogd gezondheidsrisico.

    Het verlengen van de no-riskpolis na vijf jaar is vooral bedoeld voor mensen met een progressieve aandoening of met een sterk wisselend ziektebeeld. Verlenging van de no-riskpolis vraag je aan bij het UWV.
  3. Vraag de ZW-uitkering tijdig aan bij het UWV (binnen 6 weken), anders heb je kans op een boete. Een niet geclaimde ZW-uitkering kan tot 1 jaar met terugwerkende kracht worden toegekend.

    Over de hoogte van de Ziektewet-uitkering en de duur ervan, lees je meer op de website van het UWV

In dit artikel richten wij ons alleen op de no-riskpolissen die samenhangen met de WIA. Voor de no-riskpolissen die verband houden met de WAJONG, Participatiewet of andere wetten, kun je de website van het UWV raadplegen of contact opnemen met je verzuim­verzekeraar.

WIA verzekering personeel

Collectieve WIA-verzekering

Arbeidsongeschiktheid heeft grote inkomensgevolgen. Kies voor financiële zekerheid en persoonlijke ondersteuning voor jouw werknemers bij arbeidsongeschiktheid.

Vragen over de no-riskpolis WIA

  • Wat is WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen)?

    De afkorting van WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om maximaal 2 jaar lang het loon door te betalen van de zieke medewerker. Na deze langdurige periode krijgt de medewerker een WIA-uitkering, tenzij de werkgever een loonsanctie opgelegd krijgt, dan moet hij nog maximaal 1 jaar het loon doorbetalen.

  • Kan het inkomen van je werknemer dalen?

    Ja, het inkomen van de langdurig zieke werknemer kan flink dalen. Het kan zijn dat het inkomen soms zelfs tot onder bijstandsniveau daalt. Veel medewerkers zijn zich niet bewust van dit risico. Met een collectieve WIA-verzekering kun je risico's voor de werknemers verzekeren.

  • Wat dek je af met een WIA-verzekering?

    Met een collectieve WIA-verzekering kun je een deel van het inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid verzekeren voor je werknemers. Daarnaast mag je gebruikmaken van re-integratieondersteuning en preventie om de zieke werknemer inzetbaar te houden.

  • Hoe kan ik de WIA berekenen?

    Bereken met de WIA-calculator wat langdurige arbeidsongeschiktheid financieel voor jouw medewerkers betekent. Ontdek hoe je het inkomensverlies kunt compenseren.

  • Waarom een no-rikskpolis WIA?

    Met een no-riskpolis zorg je voor een compensatie van het salaris dat je tijdens ziekte aan je medewerker moet doorbetalen. Zo hoef jij minder of geen salaris te betalen tijdens zijn ziekte. Daarnaast krijgt de zieke werknemer een Ziektewetuitkering via het UWV. Als deze medewerker de WIA-wachttijd opnieuw volmaakt, dan wordt een nieuwe WIA-uitkering niet aan je doorberekend. De loonkosten worden via het UWV gecompenseerd en heb je een lagere schadelast bij je verzuim­verzekeraar.

  • Wat is een Ziektewetuitkering?

    De Ziektewet is een wet die ervoor zorgt dat zieke medewerkers die geen loon krijgen, toch een inkomen hebben in de vorm van een uitkering. Meestal bedraagt de uitkering 70 procent van het maximumdagloon. Het UWV betaalt deze uitkering over een periode van twee jaar. In deze twee jaar regelt het UWV ook de re-integratie van de zieke medewerker. Werknemers die onder een no-riskpolis vallen komen in aanmerking voor een uitkering via de Ziektewet.

Ilona de Wolf

Ilona de Wolf heeft een jarenlange ervaring als Senior WGA-expert bij De Goudse. Zij adviseert en begeleidt werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA en/of een WIA aanvullings­verzekering hebben bij De Goudse.

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Verzuim­coach Kiona Dolmans beschrijft de regels en geeft tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests