Als ondernemer met een groothandel weet je dat afnemers op je moeten kunnen bouwen. Daarom wil je zoveel mogelijk risico's voorkomen. Wat zijn de belangrijkste risico’s in de groothandel?
De groothandel is volop in beweging. Als groothandelaar zie je links en rechts meer en meer andere verkoopkanalen ontstaan. Zo komt het voor dat producenten steeds vaker rechtstreeks zakendoen met consumenten. Daarnaast groeit het belang van ICT bij het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten.
Naast deze uitdagingen kun je te maken hebben met allerlei calamiteiten. Sommige daarvan kunnen een grote impact hebben op je groothandel. Er bestaan tal van mogelijkheden om deze risico’s te voorkomen, te beperken en indien nodig af te dekken met verzekeringen voor de groothandel.
Let op
De risico’s in dit artikel zijn slechts voorbeelden. Wil je weten waar je in jouw specifieke geval op moet letten? Dan kan een verzekeringsadviseur je helpen. Hij brengt de risico’s voor je in kaart en geeft advies om deze risico’s te voorkomen, te beperken of af te dekken.
Risico’s in de groothandel
Onveilige producten
Onveilige producten halen met regelmaat de krantenkoppen. Bijvoorbeeld speelgoed dat niet veilig blijkt te zijn. Een groothandel kan veel geld kwijt zijn aan een product recall oftewel het terughalen van onveilige producten. Als je producten importeert van buiten de EU of producten onder eigen naam verkoopt (labelling) kun je aansprakelijk worden gesteld voor deze onveilige producten. Je kunt je hiertegen verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering.
Koelschade bij bederfelijke goederen
Vis, fruit en bloemen. Het zijn voorbeelden van bederfelijke goederen die worden bewaard in een koelcel. Je zult er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat een koelinstallatie uitvalt en de voorraad bederft. Voor het geval dat dit onverhoopt toch gebeurt, kun je koelschade verzekeren. Dit kun je bij veel verzekeraars doen als aanvulling op de inventaris- en goederenverzekering.
Heftruckongevallen
Jaarlijks vinden er meer dan 1700 ongelukken plaats met heftrucks in magazijnen. Heftruckongevallen ontstaan onder meer doordat er geen duidelijke afscheiding is met voetgangers. Ook zijn werknemers niet altijd even ervaren in het rijden in heftrucks en ontbreken vaak duidelijke regels. Zorg dat chauffeurs bekwaam zijn en een professionele training hebben gevolgd. Met een werkmaterieelverzekering kun je onder meer de wettelijke aansprakelijkheid, de casco en de schade die het werkmaterieel aan zaken veroorzaakt, verzekeren.
Klanten die niet (op tijd) betalen
Net als dat er goederen door je magazijn stromen, stroomt er geld door je bedrijf. Als je klanten niet (op tijd) betalen, heeft dit invloed op je cashflow en dus ook op de financiële gezondheid van je bedrijf. In het ergste geval kan dit zelfs uitmonden in een faillissement. Met debiteurenbeheer laat je dit niet op zijn beloop. Daarbij kun je bij een rechtsbijstandverzekering vaak incassobijstand verzekeren, wat als voordeel heeft dat je zelf geen vervelende gesprekken hoeft te voeren.
Cybercriminaliteit
ICT is in toenemende mate het kloppende hart van de groothandel. Steeds meer bedrijfsactiviteiten vinden tegenwoordig geautomatiseerd plaats, denk aan voorraad- en inkoopsystemen. Cybercriminaliteit is daardoor een reëel risico. Via een link in een e-mail breken hackers eenvoudig in systemen in. Het voorraadsysteem kan uitvallen. Cybercriminelen kunnen kritieke bedrijfs- en persoonsgegevens gijzelen of valse orders plaatsen. Een cyberriskverzekering biedt dekking en hulp op het gebied van cybercriminaliteit.
Let op
Vertrouwelijke gegevens van bijvoorbeeld je personeel kunnen door een hack op straat komen te liggen. Dit kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Met het ingaan van de nieuwe privacywet (AVG) op vanaf 25 mei 2018 wordt deze impact nog groter. Dit is dus een ander risico rondom cybercriminaliteit waar je rekening mee moet houden.