Flexibele arbeid in de horeca, voor- en nadelen

18 juli 2017
Flexibele arbeid voordelen en nadelen horecapersoneel

Meer dan de helft van de werknemers in de horeca is flexwerker. Waarom? De voordelen en nadelen van werken met flexibel personeel in de horeca.

Flexibele arbeid voordelen en nadelen horecapersoneel

De werkgelegenheid in de horeca groeit. Tussen 2012 en 2016 kwamen er meer dan 40.000 banen bij, zo blijkt uit de Factsheet arbeidsmarkt horeca en catering van het UWV. Dat is een toename van 12 procent. Voor 2017 en 2018 verwacht het UWV een groei van nog eens 4 procent.

Bij een groot deel van deze nieuwe banen gaat het om flexibel werk. Hierdoor zijn er in de horeca inmiddels meer werknemers met een flexibel contract dan met een vast contract. Circa drie kwart van deze flexwerkers werkt als oproep- of invalkracht, al dan niet met een vast aantal uren. Verder betreft het werknemers met een tijdelijk (jaar)contract, uitzendkrachten, payrollers en zzp’ers.

Klaar voor nieuw horecapersoneel?

Vul de horecachecklist in en ontdek hoe jij ervoor staat. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Start de checklist

Voordelen flexibele arbeid in de horeca

Als je flexibel personeel inhuurt, kun je snel inspringen op wisselende omstandigheden en heel makkelijk pieken of dalen in je bedrijfsvoering opvangen. Maar je kunt de zogeheten ‘flexibele schil’ ook inzetten om specifieke kennis aan te trekken. Bijvoorbeeld een freelance kok met een bepaalde expertise of een ‘foodtrucker’ die jou assisteert op een culinair festival.

Als je het goed aanpakt, loop je met flexibele arbeid minder financiële risico’s dan met vaste krachten. Je hebt bijvoorbeeld minder te maken met geldverslindende ontslagprocedures of de verplichting tot het doorbetalen van loon bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit geldt vooral wanneer je freelancers of payrollers inzet.

Nadelen flexibele arbeid in de horeca

Werken met flexibel personeel kan ook een schaduwzijde hebben. Flexwerkers zijn vaak minder betrokken bij je bedrijf dan vaste krachten. Dit kan nadelig uitpakken als je verwacht dat je personeel af en toe eens een stapje extra zet. Het kan ook betekenen dat je een goede werknemer van de ene op de andere dag kwijt bent aan de concurrent.

Het is verstandig om het inhuren van flexibel personeel op de juiste manier te regelen. Doe je dat niet, dan bestaat het gevaar dat de gekozen constructie minder flexibel uitpakt en je toch vastzit aan een werknemer. Het is dus van belang om de verschillende vormen van arbeid goed tegen elkaar af te wegen. Bijvoorbeeld vast versus flexibel personeel, maar ook tijdelijke werknemers versus zzp’ers.

Vormen van flexibele arbeid in de horeca

Er zijn veel verschillende vormen van flexibele arbeid. Je kunt kiezen voor oproepkrachten met een nulurencontract of een min-maxcontract. Daarnaast kun je kiezen voor een dienstverband voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract. Een andere optie is het inhuren van uitzendkrachten of werknemers inschakelen via payrolling.

Nog een populaire vorm van flexibele arbeid in de horeca is het inschakelen van zzp'ers (freelancers). Lees meer over de verschillende flexibele contracten in de horeca.

Tip

Hoe vind je goed personeel in de horeca? En welke arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk? 4 horeca-ondernemers uit Amsterdam geven antwoord in deze video-serie.

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je chef-kok een bedrijfsongeval krijgt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Beperk je risico's

18 juli 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) horecapersoneel?

X
Checklist horecapersoneel

Vul de horecachecklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.