Uitzendkrachten in de horeca

25 augustus 2017
uitzendkracht in de horeca

Soms heb je in de horeca extra personeel nodig, bijvoorbeeld in piekperiodes of bij speciale evenementen. Het inhuren van uitzendkrachten kan dan een aantrekkelijke optie zijn. Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten als je met een uitzendbureau in zee gaat?

uitzendkracht in de horeca

Als horecaondernemer moet je altijd voldoende flexibel personeel achter de hand hebben. Als het onverwacht druk is in de keuken bijvoorbeeld, of bij ziekte van een of meer vaste krachten in de bediening. Je kunt uiteraard proberen om dat op te vangen met een flexibele schil van oproepkrachten. Maar bij topdrukte is dat niet altijd toereikend en dan vormen uitzendkrachten een prima oplossing.

Voordelen uitzendkrachten in de horeca

Het inhuren van uitzendkrachten kan om meerdere redenen aantrekkelijk zijn.

1. Kwaliteit

Uitzendbureaus kennen de markt en kunnen putten uit een grote pool van geschikt horecapersoneel. Vaak bieden zij hun personeel ook nog een training aan.

2. Tijdwinst

Een uitzendbureau kan meestal op zeer korte termijn personeel leveren. Je hoeft zelf niets aan werving en selectie te doen.

Klaar voor nieuw horecapersoneel?

Vul de horecachecklist in en ontdek hoe jij ervoor staat. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Start de checklist

3. Gemak

Het uitzendbureau is de werkgever van de uitzendkracht. Je hoeft geen administratie bij te houden, geen loonheffingen af te dragen en geen vakantietoeslagen of reiskosten te betalen.

4. Overzicht

Je betaalt één vast bedrag per uitzendkracht. Daarmee zijn alle personeelskosten afgedekt.

5. Flexibiliteit

Je huurt een uitzendkracht in zolang je werk voor hem hebt. Je kunt op elk moment afscheid nemen.

6. Besparing

Wordt een uitzendkracht ziek, dan komt dat voor rekening van het uitzendbureau. Je hebt dus niet te maken met loondoorbetaling bij ziekte.

Nadelen uitzendkrachten in de horeca

Er zitten ook een paar nadelen aan het inhuren van uitzendkrachten.

1. Hogere loonkosten

Uitzendkrachten zijn relatief duur. Je betaalt het brutoloon van de werknemer, maar ook nog een vaste fee voor de bemiddeling door het uitzendbureau.

2. Flexibiliteit

De flexibiliteit van het uitzendcontract is doorgaans een voordeel, maar het kan ook nadelig uitpakken. Hij kan namelijk op elk moment opstappen.

Aandachtspunten uitzendkrachten in de horeca

Sinds de economie een aantal jaren geleden weer begon aan te trekken, is de uitzendbranche flink gegroeid. Hoe weet je nu of het uitzendbureau dat je wilt inhuren betrouwbaar is? En met welke aandachtspunten moet je verder rekening houden? Gebruik daarvoor deze handige checklist.

1. Certificering uitzendbureau

Doe alleen zaken met uitzendbureaus die lid zijn van de ABU of de NBBU, de twee werkgeversorganisaties voor uitzendbureaus. Zij moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Check ook of het uitzendbureau een SNA-keurmerk van de Stichting Normering Arbeid heeft. Dan weet je zeker dat het bureau de verplichte loonheffingen afdraagt aan de Belastingdienst.

2. Offertes aanvragen

Elk bureau hanteert een eigen tarief, dus het loont de moeite om meerdere offertes op te vragen. In het algemeen geldt dat de totale kosten voor een uitzendkracht uitkomen op twee tot drie keer het brutoloon.

3. Ketenregeling

Houd er rekening mee dat op uitzendwerk de zogeheten ketenregeling van toepassing kan zijn, die ook bij andere soorten arbeidscontracten geldt. Dit houdt in dat als een uitzendkracht twee jaar achtereen bij jouw bedrijf werkzaam is, je verplicht bent om hem een vast contract aan te bieden. Maar let op: de ketenregeling geldt niet bij een contract met uitzendbeding (zie punt 4).

4. Uitzendbeding

Ga na of het bureau een zogeheten uitzendbeding in het contract opneemt. Dit garandeert dat jij en de uitzendkracht de arbeidsovereenkomst op elk gewenst moment zonder gevolgen kunnen opzeggen. De wettelijk toegestane termijn voor een uitzendbeding is 26 weken, met uitloop tot maximaal 78 weken. Pas daarna gaat het dienstverband meetellen voor de ketenregeling; de uitzendkracht komt dus pas na 3,5 jaar in vaste dienst.

5. Arbeidsomstandigheden

Uitzendkrachten zijn officieel niet bij jou in dienst, maar jij draagt wel zorg voor de arbeidsomstandigheden. Raakt een uitzendkracht betrokken bij een bedrijfsongeval, dan ben jij aansprakelijk. Controleer dus of je aansprakelijkheidsverzekering ook geldt voor uitzendkrachten.

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je chef-kok een bedrijfsongeval krijgt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Beperk je risico's

25 augustus 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) horecapersoneel?

X
Checklist horecapersoneel

Vul de horecachecklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.