Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Flexibele arbeid voordelen en nadelen horecapersoneel
Flexibele arbeid voordelen en nadelen horecapersoneel

Flexibele arbeid in de horeca, voor- en nadelen

Meer dan de helft van de werknemers in de horeca is flexwerker. Waarom? De voordelen en nadelen van werken met flexibel personeel in de horeca.

De werkgelegenheid in de horeca groeit. Tussen 2012 en 2016 kwamen er meer dan 40.000 banen bij, zo blijkt uit de Factsheet arbeidsmarkt horeca en catering van het UWV. Dat is een toename van 12 procent. Voor 2017 en 2018 verwacht het UWV een groei van nog eens 4 procent.

Bij een groot deel van deze nieuwe banen gaat het om flexibel werk. Hierdoor zijn er in de horeca inmiddels meer werknemers met een flexibel contract dan met een vast contract. Circa drie kwart van deze flexwerkers werkt als oproep- of invalkracht, al dan niet met een vast aantal uren. Verder betreft het werknemers met een tijdelijk (jaar)contract, uitzendkrachten, payrollers en zzp’ers.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor nieuw horeca­personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horeca­personeel. 

Voordelen flexibele arbeid in de horeca

Als je flexibel personeel inhuurt, kun je snel inspringen op wisselende omstandigheden en heel makkelijk pieken of dalen in je bedrijfsvoering opvangen. Maar je kunt de zogeheten ‘flexibele schil’ ook inzetten om specifieke kennis aan te trekken. Bijvoorbeeld een freelance kok met een bepaalde expertise of een ‘foodtrucker’ die jou assisteert op een culinair festival.

Als je het goed aanpakt, loop je met flexibele arbeid minder financiële risico’s dan met vaste krachten. Je hebt bijvoorbeeld minder te maken met geldverslindende ontslagprocedures of de verplichting tot het doorbetalen van loon bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit geldt vooral wanneer je freelancers of payrollers inzet.

Nadelen flexibele arbeid in de horeca

Werken met flexibel personeel kan ook een schaduwzijde hebben. Flexwerkers zijn vaak minder betrokken bij je bedrijf dan vaste krachten. Dit kan nadelig uitpakken als je verwacht dat je personeel af en toe eens een stapje extra zet. Het kan ook betekenen dat je een goede werknemer van de ene op de andere dag kwijt bent aan de concurrent.

Het is verstandig om het inhuren van flexibel personeel op de juiste manier te regelen. Doe je dat niet, dan bestaat het gevaar dat de gekozen constructie minder flexibel uitpakt en je toch vastzit aan een werknemer. Het is dus van belang om de verschillende vormen van arbeid goed tegen elkaar af te wegen. Bijvoorbeeld vast versus flexibel personeel, maar ook tijdelijke werknemers versus zzp’ers.

Vormen van flexibele arbeid in de horeca

Er zijn veel verschillende vormen van flexibele arbeid. Je kunt kiezen voor oproepkrachten met een nulurencontract of een min-maxcontract. Daarnaast kun je kiezen voor een dienstverband voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract. Een andere optie is het inhuren van uitzendkrachten of werknemers inschakelen via payrolling.

Nog een populaire vorm van flexibele arbeid in de horeca is het inschakelen van zzp'ers (freelancers). Lees meer over de verschillende flexibele contracten in de horeca.

Tip

Hoe vind je goed personeel in de horeca? En welke arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk? 4 horeca-ondernemers uit Amsterdam geven antwoord in deze video-serie.

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests