Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Aansprakelijkheid verzekering bouw CAR
Aansprakelijkheid verzekering bouw CAR

Aansprakelijkheid en schade in de bouw beperken

Aansprakelijkheid is in de bouw een belangrijk thema. Er worden regelmatig fouten gemaakt, waardoor flinke schade kan ontstaan. Wie gaat dat betalen? Een aansprakelijkheids­verzekering is niet altijd genoeg. Zo zit het.

Het gaat goed in de bouw. Klussen genoeg. Maar er is wel een flink personeels­tekort. Daardoor worden er steeds vaker onervaren werknemers ingezet op de bouwplaats. Het gevolg? Meer fouten, meer ongelukken, meer schade. Hoe zorg je ervoor dat jij niet met de gebakken peren zit?

Aansprakelijkheids­verzekering bouw

Een aansprakelijkheids­verzekering is geen overbodige luxe in de bouw. De kans is vrij groot dat je als ondernemer in de bouw een keer een schadeclaim krijgt. Bijvoorbeeld als een werknemer een fout maakt of een ongeval krijgt en schade veroorzaakt aan andermans eigendommen.

Zo'n schadeclaim kan je duur komen te staan. Met name voor kleine bouwbedrijven is het lastig om flinke schade zelf te vergoeden. Het kan zelfs tot een faillissement leiden.

Met een goede aansprakelijkheids­verzekering dek je de schade aan personen (personeel, klanten, gebruikers) en aan zaken (gebouwen en andere eigendommen van bijvoorbeeld je klant). Je bent ook verzekerd voor de schade die jouw onderaannemers veroorzaken.

Let op

Veel kleinere aannemers en klusbedrijven beschikken alleen over een aansprakelijkheids­verzekering, maar die biedt geen dekking voor schade aan het eigen uitgevoerde werk.

Als jij bijvoorbeeld alleen een dakkapel plaatst, ben je niet verzekerd voor schade aan die dakkapel. Als je door een fout de afgesproken werkzaamheden moet herstellen of opnieuw moet uitvoeren, moet je dat uit eigen zak betalen.

CAR- en montage­verzekering bouw

Een Construction All Risk (CAR)- en Montage­verzekering is er voor schade aan het eigen uitgevoerde werk. Dus als jij of een van je werknemers schade veroorzaakt binnen de afgesproken werkzaamheden of aan zelf geleverde materialen, ben je verzekerd voor het herstel daarvan.

Bouwondernemer risico

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Als onderaannemer kun je in veel gevallen het beste zelf een CAR-verzekering afsluiten. Vaak staat er in het bouwbestek of in een onderling contract dat de schade die een onderaannemer veroorzaakt voor zijn eigen rekening komt.

Een CAR-verzekering is ook nuttig als jij werk uitbesteedt aan een zzp’er. Een CAR-verzekering biedt namelijk ook dekking voor schade aan bestaande eigendommen van de opdrachtgever die tijdens de bouw is ontstaan. Het doet er dan niet toe of de zzp’er aansprakelijk was voor de schade of niet. Ook schade aan het werk dat werd uitgevoerd door de zpp'er is dan meeverzekerd.

Let op

Er zijn twee varianten van de CAR-verzekering: doorlopend en aflopend. Met een doorlopende CAR-verzekering dek je automatisch al jouw bouwprojecten, totdat je de verzekering stopzet. Een aflopende of tijdelijke CAR-verzekering sluit je per project af. Meestal is het per saldo goedkoper om een doorlopende CAR-verzekering af te sluiten dan iedere keer een aflopende CAR-verzekering te nemen.

Schade beperken in de bouw, 5 tips

Fouten en ongelukken kun je niet volledig uitbannen. Maar je kunt wel de belangrijkste risico's in de bouw herkennen en schade beperken. Vijf tips:

  1. Zorg ervoor dat je jouw personeel altijd veilig laat werken volgens de regels die in de Arbowet zijn vastgelegd. Als je die regels volgt kun je structureel de veiligheid van jou en je mensen verbeteren en ongelukken voorkomen.
  2. Als je zzp'ers of bedrijven inhuurt moet je ervoor zorgen dat ook zij veilig kunnen werken op de bouwplaats. Dat is een belangrijk onderdeel van goed opdrachtgeverschap.
  3. Ga niet zomaar in zee met de eerste de beste zzp’er of aannemer. Vraag om referenties en achterhaal zijn reputatie. Zorg ervoor dat je weet met wie je werkt.
  4. Leg alles vast in een overeenkomst van opdracht of een overeenkomst van onderaanneming. Op die manier zorg je ervoor dat afspraken die je met je opdrachtgever hebt gemaakt van toepassing zijn op de onderaannemer.
  5. Zorg dat je onderaannemers goed inwerkt. Maak hen wegwijs op de bouwplaats en neem de voorschriften voor veilig werken goed door.

Meer tips?

Wil je meer handige tips om je risico's te beperken in de bouw?

personeel

Test: Klaar voor personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests