Wat kost horeca­personeel?

horecapersoneel

Krijg direct inzicht in kosten van horeca­personeel.

kosten horecaverzekeringen
kosten horecaverzekeringen

Gemiddelde kosten van verzekeringen voor de horeca

Verzekeringen beschermen je horecabedrijf tegen risico’s. Denk aan arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid of ziekte­verzuim. Wat zijn de gemiddelde kosten van verzekeringen in 2024 voor de horeca?

Risico's en kosten horeca­verzekeringen

Nadenken over risico’s is misschien niet je favoriete bezigheid. Toch kunnen allerlei dingen roet in het eten gooien. Jouw chef-kok kan bijvoorbeeld door een ongeval langdurig arbeidsongeschikt raken. Maar ook kan een gast jou aansprakelijk stellen als hij uitglijdt over een pas gedweilde vloer.

Horeca­verzekeringen kunnen in dit soort gevallen bescherming bieden. Maar wat betaal je eigenlijk voor die bescherming?

Als antwoord op die vraag vind je hieronder voorbeelden van de gemiddelde kosten horeca­verzekeringen. Ook lees je welke factoren de hoogte van die kosten bepalen.

Voorbeelden van gemiddelde kosten horeca­verzekeringen

In de volgende voorbeeldberekeningen is niet rekening gehouden met assurantiebelasting en pakketkorting: 

horecaverzekeringen maandpremies

1. Bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering: premievoorbeeld kosten

De gemiddelde kosten van een bedrijf­aansprakelijkheids­verzekering zijn afhankelijk van:

  • het soort horecabedrijf,
  • jouw bedrijfsomzet,
  • het gekozen verzekerd bedrag per verzekeringsjaar en
  • de hoogte van je eigen risico.

Wat betaal je ongeveer voor deze verzekering? Een voorbeeldberekening voor een restauranthouder:

Factoren:  
Jaaromzet: 1.800.000 euro
Verzekerd bedrag (per verzekeringsjaar): 2.500.000 euro
Eigen risico per gebeurtenis: 100 euro
Premiekosten per maand: circa 82,50 euro

En een voorbeeldberekening van een pizzeria:

Factoren:  
Jaaromzet: 700.000 euro
Verzekerd bedrag (per verzekeringsjaar): 2.500.000 euro
Eigen risico per gebeurtenis: 100 euro
Premiekosten per maand: circa 51 euro

Aansprakelijks­verzekering horeca Horecazaak verzekeringen kosten horecaverzekeringen

Wist je dat de aansprakelijkheids­verzekering de belangrijkste verzekering is voor horecabedrijven? Veel ondernemers in de horeca kiezen voor deze verzekering. Bekijk de top 9 verzekeringen in de horeca.

Soorten aansprakelijkheid

Wil je meer weten over het verschil tussen bedrijfs­aansprakelijk­heid en beroeps­aansprakelijk­heid? Lees meer in het artikel: soorten aansprakelijkheid. Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering is met name nuttig voor werkgevers in de zakelijke dienstverlening.

Risico horeca ondernemer

Geen standaardrecept

Echte tegenvallers hebben grote impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw horecazaak blijft bestaan, juist als het tegenzit?

2. Verzuim­verzekering: premievoorbeeld kosten

De gemiddelde kosten van een ziekte­verzuim­verzekering zijn afhankelijk van:

  • het soort horecabedrijf,
  • gemiddeld ziekte­verzuim van de afgelopen 3 jaar,
  • samenstelling van je personeel,
  • de keuze van je dekking: denk hierbij aan de hoogte van het dekkingspercentage, je eigen risico, eindleeftijd van de uitkering en het wel of niet verzekeren werkgeverslasten.

Wat kost een verzuim­verzekering ongeveer? Bekijk een voorbeeldberekening van een restauranthouder met 7 personeels­leden: 

Factoren:  
Gemiddeld ziekte­verzuim: 1,5%
Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
Gemiddelde jaarloonsom: 125.000 euro
Premiekosten per maand: circa 220 euro

Wat kost verzuim zonder verzekering?

De kosten door zieke werknemers kunnen flink oplopen. Bereken wat het jouw bedrijf kost en vergelijk het met andere bedrijven in jouw branche. Gebruik de verzuim­calculator.

3. Arbeidsongeschiktheids­verzekering: premievoorbeeld kosten

De gemiddelde kosten van een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) zijn afhankelijk van:

  • jouw beroep, werkzaamheden en leeftijd,
  • het bedrag (jaarinkomen) dat je wilt verzekeren,
  • de verzekerde dekking: je kunt kiezen uit te keren na 1 maand ziekte of na 1 jaar,
  • de eindleeftijd waar je voor kiest en
  • de eigen risicotermijn (de wachttijd van de uitbetaling van de uitkering) waarvoor je kiest.

Heb je een beroep in de horeca met meer risico, dan zijn de kosten hoger. We hebben een voorbeeldberekening van een cateraar met de leeftijd van 34 jaar:

Factoren:  
Verzekerd bedrag per jaar: 30.000 euro
Eindleeftijd: 68 jaar
Eigen risicotermijn: 60 dagen
Premiekosten per maand: circa 189 euro

Bekijk meer premievoorbeelden voor de arbeidsongeschiktheids­verzekering.

AOV-premie aftrekbaar

Het is goed om te weten dat de kosten van jouw arbeidsongeschiktheids­verzekering aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Het bedrag hierboven van 189 euro is bruto. Afhankelijk van de belastingschijf voor jouw inkomen mag je 37,3% of 49,5% van de AOV-premie aftrekken. 

De maandelijkse premie is aftrekbaar in Box 1: inkomen uit werk en woning. Belangrijk om te weten is dat de premie geen kostenpost is voor jouw bedrijf. Je trekt de premie namelijk af onder de zogenaamde uitgave voor andere inkomensvoorzieningen.

4. Bedrijfsschade­verzekering: premievoorbeeld kosten

De gemiddelde kosten van een bedrijfsschade­verzekering zijn afhankelijk van:

  • jouw soort onderneming in de horeca,
  • jouw brutowinst en
  • de gekozen uitkeringstermijn.

Wat kost een bedrijfsschade­verzekering in de horeca? Bekijk een voorbeeldberekening van een snackbar:

Factoren:  
Brutowinst: 250.000 euro
Uitkeringstermijn: 78 weken
Premiekosten per maand: circa 54 euro

Bij schade ontvang je een vergoeding van je vaste lasten en de misgelopen winst. Hierdoor kun je zo snel mogelijk weer verder met ondernemen.

5. Inventaris en goederen­verzekering: premievoorbeeld kosten

De gemiddelde kosten van een inventaris en goederen­verzekering zijn afhankelijk van:

  • jouw soort onderneming in de horeca en
  • het gekozen verzekerd bedrag.

Als jouw horecabedrijf meer risico loopt op beschadiging of verlies, dan zal je premie hoger uitvallen dan gemiddeld. Wat kost een inventaris- en goederen­verzekering ongeveer? Hieronder een indicatie voor een restauranthouder:

Factoren:  
Eigen risico: 250 euro per keer
Verzekerde bedrag voor de goederen: 5.000 euro
Verzekerde bedrag voor de inventaris: 120.000 euro
Premiekosten per maand: circa 46 euro

6. Ongevallen­verzekering: premievoorbeeld kosten

De gemiddelde kosten van  van een ongevallen­verzekering zijn afhankelijk van:

  • jouw soort onderneming in de horeca,
  • het aantal personeels­leden en de
  • gekozen dekking.

Wat betaal je voor een ongevallen­verzekering? Een eigenaar van een snackbar met 5 personeels­leden betaalt ongeveer 10 euro per maand. Dit is de berekening:

Factoren:  
Maximale uitkering: 50.000 euro
Uitkering bij overlijden: 25.000 euro
24-uursdekking: Ja
Premiekosten per maand: circa 10 euro

Er is in deze situatie gekozen voor een maximale uitkering van 50.000 euro bij blijvende invaliditeit na een ongeval en bij overlijden een uitkering van 25.000 euro na een ongeval.

Wil je weten welke verzekeringen je echt nodig hebt? Bekijk de top 9 verzekeringen voor horecaondernemers.

Opbouw kosten horeca­verzekeringen

Zoals je terugziet in de bovenstaande berekeningen bepalen meerdere factoren de premiekosten van een verzekering. Denk aan:

  • de verzekeringen en dekkingen die je kiest,
  • het verzekerde bedrag dat je kiest,
  • het eigen risico dat je kiest,
  • de leeftijd van de horecaondernemer,
  • de werkzaamheden van de ondernemer,
  • het inkomen van de ondernemer,
  • de jaaromzet,
  • het soort horecabedrijf,
  • het aantal werknemers en de samenstelling van het personeels­bestand (o.a. leeftijd, aantal parttimers) en
  • de verzuim­cijfers van de afgelopen jaren (het verzuim­percentage).

De kosten kunnen per horecabedrijf verschillen. Daarbij heb je zelf invloed op meerdere factoren die de hoogte bepalen. Zoals het eigen risico en het verzekerde bedrag.

Pakketkorting

Als je meerdere horeca­verzekeringen combineert krijg je vaak een pakketkorting. Wil je weten wat de exacte kosten zijn voor jouw horecazaak? Vraag een offerte op maat en laat je adviseren door een adviseur.

Deze kosten en voorbeeldberekeningen in dit artikel zijn een grove indicatie, de exacte maandpremie kan nog afwijken op basis van de daadwerkelijke werkzaamheden.

Factoren die premies beïnvloeden

Op basis van allerlei factoren kan de premie verschillen. Zo loopt een kleinere horecazaak meestal minder risico's dan een grotere horecazaak. En hoe meer risico je zelf op je neemt, hoe lager de premiekosten zijn.

Het is goed om te weten dat sommige verzekeringspremies aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. De bovenstaande bedragen zijn brutobedragen.

Advies over risico's en kosten horeca­verzekeringen 

Wil je weten wat de risico's zijn voor je personeel en horecazaak? En wat het kosten horeca­verzekeringen voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een verzekerings­adviseur.

Zo’n adviseur geeft niet alleen advies over horeca­verzekeringen, maar kan je ook helpen bij het voorkomen en beperken van risico’s.

Je bent natuurlijk niet de enige die met deze risico's te maken heeft. Wil je weten hoe andere ondernemers in de horeca omgaan met risico's en verzekeren? Lees hun ervaringen met ondernemen, personeel en schade.

Groeien in de horeca

Groeien met jouw horecazaak?

Brand in de keuken of een chef-kok die zich snijdt? Zorg dat je een stabiel horecabedrijf neerzet, je risico's verkleint en klaar bent voor groei.

Vragen over kosten horeca­verzekeringen

  • Wat zijn de meest gekozen horeca­verzekeringen?De top 5 meest afgesloten verzekeringen in de horeca zijn: 1. Aansprakelijkheids­verzekering, 2. Inventaris/goederen­verzekering, 3. Verzuim­verzekering, 4. Bedrijfsschade­verzekering en 5. Arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV). Afhankelijk van jouw soort bedrijf en de daarbijbehorende risico's kan het zijn dat je bepaalde verzekeringen nog harder nodig hebt.

  • Is een verzekeringspakket voordeliger?Ja, als je een ­pakket combineert met verschillende bedrijfs­verzekeringen dan profiteer je extra. Je kunt dan zelf een compleet pakket voor de horeca samenstellen. Voordelig, dankzij de extra pakketkorting en helemaal aangepast op jouw specifieke bedrijfssituatie.

  • Hoeveel inkomen heb jij als je niet kunt werken?Check je inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Gebruik de inkomensindicator. Aan de hand van 9 vragen zie je wat het verschil in inkomen zal zijn als je een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) hebt of niet. Ga jij het risico lopen?

  • Welke looptijd kies je voor je arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV)?Het is gebruikelijk om je arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) te laten doorlopen tot de leeftijd dat je recht hebt op AOW. Dat is nu 66 jaar en 4 maanden. Misschien kun je jouw hypotheek wel op je 65ste hebben afgelost. Meer weten over de kosten van een AOV? Bekijk de kosten van een AOV op een rij, inclusief rekenvoorbeelden.

  • Hoe kun je horeca­verzekeringen vergelijken qua kosten?Het is belangrijk om de polis van verzekeringen en kosten in kaart te brengen voor jouw horecabedrijf. De goedkoopste verzekering zal niet altijd de beste zijn. Let dus niet alleen op de prijs, maar vooral ook op de polis (de inhoud) van de verzekering. Wie verzeker je? Wat is er precies verzekerd? Hoe hoog is de uitkering bij schade en wat zijn de uitzonderingen? Laat je goed adviseren.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests