Werknemers behouden, hoe doe je dat?

27 juni 2019
Personeel behouden leegloop voorkomen

Personeel behouden is cruciaal voor de groei van je bedrijf. Maar loyaliteit komt niet vanzelf. Hoe kun je werknemers langer aan boord houden? Benut deze tips voor ondernemers met personeel.

Personeel behouden leegloop voorkomen

Werknemers die snel weer vertrekken. Het is voor veel bedrijven in Nederland een groot probleem. In veel sectoren is er een personeelstekort.

Noodgedwongen richten werkgevers zich op de werving van nieuw personeel, maar als er personeel blijft vertrekken is het dweilen met de kraan open. Werken aan het behouden van personeel is minstens zo belangrijk.

Personeel behouden, 4 factoren

Loyale werknemers met een hart voor de zaak, daar droomt iedere werkgever van. Misschien heb je al een paar van die trouwe werknemers. Waarom blijven zij wel graag aan boord? Het heeft grofweg te maken met vier factoren:

  1. De persoonlijkheid van je werknemer
  2. Het type werk en bedrijf
  3. Doorgroeimogelijkheden
  4. Jouw rol als ondernemer / leidinggevende

Met al deze zaken kun jij aan de slag. Ja, ook met die eerste. Natuurlijk moet het van twee kanten komen, maar als je op de juiste manier inspeelt op de persoonlijkheid van je werknemer, kun je de snaar raken die nodig is om zijn toewijding te winnen en hem langer aan boord te houden.

Tip

Zoek naar de intrinsieke motivatie van iedere werknemer. Probeer je personeel te motiveren met gedeelde kernwaarden binnen je bedrijf. Lees hierover het artikel Hoe kernwaarden je personeel vooruit helpen.

In de meeste gevallen heeft het gewoonweg te maken met de juiste mate van aandacht geven. Als jij kunt luisteren naar je werknemer en er oprecht iets mee probeert te doen, kom je al een heel eind. Met onderlinge waardering en respect bouw je aan een duurzame werkrelatie.

Wist je dit?
Nederlanders zijn gemiddeld 10,5 jaar in dienst bij 1 werkgever.
75% van de werknemers in Nederland is blij met hun baan.
Het kost gemiddeld 3500 euro om een nieuwe werknemer te vinden.
69% van de werknemers wil harder werken als ze meer waardering krijgen.

Goed werkgeverschap

Personeel behouden heeft te maken met goed werkgeverschap. Zorgvuldig zijn, verwachtingen waarmaken en werknemers gelijk behandelen zijn belangrijke onderdelen daarvan. 

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Gratis whitepaper met:

  • Je eigen risico-checklist
  • Tips van ondernemers
  • Top 5 verzekeringen per branche

Download whitepaper

Gelukkige werknemers blijven langer

Werknemers willen graag gehoord worden en waardering krijgen. Dat maakt hen gelukkig, zo blijkt uit onderzoek. Gelukkige werknemers zijn productiever en vertrekken niet zo snel. Dus het werken aan de band met je werknemers kan je veel opleveren.

Tip

Personeel motiveren kun je leren. Lees het artikel Van vakman tot peoplemanager in 5 stappen.

Arbeidsvoorwaarden aanpassen?

Over het algemeen hechten werknemers meer waarde aan respect en waardering dan aan een goed salaris. Een oprecht compliment van een leidinggevende kan al veel doen.

  • Bedenk: Hoeveel kost het nou om regelmatig een schouderklopje te geven? En hoeveel levert het op?

Toch kunnen de arbeidsvoorwaarden wel een rol spelen bij het aanblijven van een werknemer. Dat is tenslotte ook een vorm van waardering en respect voor je werknemer. Een passend loon geven is belangrijk, anders zullen werknemers sneller overstappen naar een beter betaalde baan. 

Met goede secundaire arbeidsvoorwaarden kun je ook het verschil maken. Denk aan een vorm van prestatiebeloning, zoals een bonus of een winstuitkering, waarmee je werknemers kunt stimuleren hun best te doen.

Daarnaast kun je zorgen voor ontspanning op het werk. Hiermee zorg je voor fitte werknemers en een betere werksfeer.

Tip

Wil je meer weten over het behouden van werknemers? Lees dan het gratis whitepaper van Sprout en Greetz.

Bronnen: MT MediaGroep, Greetz, Robert Half, CBS, Deloitte, ADP en Entrepeneur.com

Hoe zorg je ervoor dat werkzoekenden voor jouw bedrijf kiezen? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze checklist ontdek je binnen 5 minuten of jij klaar bent voor nieuwe werknemers.

Doe de checklist

27 juni 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist