Top 10 artikelen personeel 2016

Met welke personeels­kwesties waren ondernemers in het MKB dit jaar bezig? De 10 best gelezen artikelen van OndernemenMet­Personeel.nl in 2016 op een rij.

1. Zo voer je een goed functioneringsgesprek

Een vast ijkpunt in het jaar is het functioneringsgesprek. Ondernemers zochten massaal naar tips om een goed functioneringsgesprek te voeren. In dit artikel vind je een handig stappenplan om een functioneringsgesprek voor te bereiden en te houden. 
> Lees het artikel.

2. Dit zijn de kosten van personeel

Personeel is voor de meeste MKB-ondernemers de belangrijkste investering. Zo bleek ook dit jaar. Per werknemer betaal je bovenop het afgesproken brutosalaris nog zo’n 20 tot 35 procent van dat salaris. Om welke kosten gaat het dan precies? 
> Lees het artikel.

3. Voorbeelden ontslagbrieven werkgevers

Ook dit jaar had het MKB weer te maken met veel ontslagen, ondanks dat het in veel sectoren beter ging dan voorgaande jaren. Maar hoe beëindig je op een formele manier een arbeids­overeenkomst? Daar zijn verschillende soorten ontslagbrieven voor.
> Bekijk de voorbeelden.

4. Vier gevallen waarin een cao verplicht is

Vallen mijn werknemers onder een verplichte cao? Die kans is best groot. Ongeveer 80 procent van de werknemers in Nederland (6,1 miljoen mensen) valt onder een cao. Jouw werknemers mogelijk dus ook. Zorg dat je contracten dan voldoen aan de eisen. Bekijk of jij je aan een verplichte cao moet houden. 
> Lees het artikel.

Ondernemer risico's

Vrij baan voor je bedrijf

Als ondernemer droom je van succes en wil je je bedrijf laten groeien. Een Erkend MKB-adviseur kan je helpen om jouw bedrijfsrisico's te beperken, zodat jij je kunt focussen op je droom.

5. Wat houdt goed werkgeverschap in?

Ja, er is een wet die zegt dat jij je als ‘goed werkgever’ moet gedragen. Wat betekent dat precies? Ondernemers zochten dit jaar massaal naar een beter begrip hiervan. Ken jij de zes beginselen van goed werkgeverschap al? 
> Ontdek ze.

6. Stappenplan ontslag met wederzijds goedvinden

Bij ontslag hoop je er samen met je werknemer uit te komen en een passende regeling te treffen. Hoe doe je dat precies? Wat zijn de regels? Dat vroegen veel ondernemers in het MKB zich af. Weet jij al hoe het zit? 
> Lees het artikel.

7. Betere beoordelingsgesprekken voeren

Wie wil dat nou niet? Duizenden bezoekers van OndernemenMet­Personeel.nl in ieder geval wel. Zij gebruikten in 2016 het stappenplan in dit artikel om tot een goede beoordeling en bijbehorend gesprek te komen. 
> Bekijk de tips.

8. Een telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

De fiscale regels rond het beschikbaar stellen van een telefoon van de zaak zijn tegenwoordig zeer transparant. Gelukkig maar. Waar moet je nog wel rekening mee houden?
> Lees het artikel.

9. Alles over het inhuren van uitzendkrachten

Er was in 2016 veel te doen over de wet DBA: de regelgeving rond het inhuren van zzp’ers. In de zoektocht naar mogelijke alternatieven, wilden MKB-ondernemers meer weten over het inzetten van uitzendkrachten. Wat komt daar allemaal bij kijken?
> Lees het artikel.

10. Stappenplan voor een POP-gesprek

Heb jij het afgelopen jaar ook gepopt? Steeds meer ondernemers vroegen zich af hoe zij een goed POP-gesprek kunnen voeren. POP staat voor persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Een gesprek hierover wordt ook wel loopbaangesprek genoemd. Hoe voer je zo’n gesprek?
> Volg het stappenplan.

Volg OndernemenMet­Personeel in 2017

Ook in 2017 bespreken wij de kansen en knelpunten rond personeels­zaken in praktische artikelen voor ondernemers. Wat wil jij in 2017 op OndernemenMet­Personeel.nl lezen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Twitter.
Volg ons op twitter en via de nieuwsbrief.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests