Regels rondom personeel
Regels rondom personeel

Helft ondernemers niet vertrouwd met regels personeel

Binnenkort gaan veel regels rondom personeel op de schop. Zo verandert het nodige dankzij de Wet werk en zekerheid. Maar intussen is de helft van de ondernemers nog niet op de hoogte van de bestaande regels, blijkt uit onderzoek van Ondernemenmet­personeel.nl.

Bedrijven krijgen in de komende tijd veel wetswijzigingen voor hun kiezen. Vanaf 1 juli 2015 treden namelijk nieuwe maatregelen in werking als gevolg van de Wet werk en zekerheid. Zo hebben werknemers straks eerder recht op een vast contract en kunnen zij vanaf twee jaar dienstverband aanspraak maken op een transitievergoeding bij ontslag. Kunnen ondernemers al deze veranderingen bijbenen?

Ondernemenmet­personeel.nl vroeg ondernemers of zij op de hoogte zijn van de huidige regels rondom personeel. Daarbij gaf een op de twee ondernemers aan niet te weten wat er precies op dit gebied is geregeld. Dat is opvallend, omdat je als werkgever moet beschikken over voldoende kennis van wet- en regelgeving. Hiermee verklein je de kans op juridische problemen met werknemers.

Blind vertrouwen

‘Ondernemers hebben een voorsprong als ze goed op de hoogte zijn van de regels rondom personeel’, zegt Marco Swart van Swart & De Schepper Advocaten. ‘Vertrouw niet blind op de Wet werk en zekerheid, maar houd zelf in de hand welke afspraken je wilt maken met je personeel. Je kunt als ondernemer veel meer regelen dan je denkt’, aldus de advocaat die als expert schrijft voor Ondernemenmet­personeel.nl.

De resultaten van het onderzoek zijn afkomstig uit een online checklist die meer dan duizend ondernemers hebben ingevuld. Hieruit blijkt verder dat 35 procent van de ondernemers niet weet of een cao op zijn bedrijf van toepassing is. Het is belangrijk om dit wel te weten, omdat de kans groot is dat je bedrijf is gebonden aan een cao. Ook zijn cao-afspraken lang niet altijd vrijblijvend.

Bron: Ondernemenmet­personeel.nl

Meest gelezen

Whitepapers en online tests