Wat is jobcarving en hoe werkt het?

- bijgewerkt op 21 juli 2017
Aan het werk door jobcarving

Bij jobcarving splits je bestaande functies op om banen te creëren voor mensen met een beperking. Niet alleen zij profiteren hiervan, maar ook je bedrijf. Het draagt namelijk bij aan een hogere efficiëntie en een duurzame bedrijfsvoering.

Aan het werk door jobcarving

Werkgevers die jobcarving inzetten, knippen functies op in gespecialiseerd en ongeschoold werk. Werk uit de laatste categorie kan een interessante baan opleveren voor mensen met een beperking. Dan gaat het bijvoorbeeld om telefoontjes beantwoorden, interne post rondbrengen of de administratie bijhouden.

Deze werkzaamheden zullen overigens niet voor alle werknemers met een beperking interessant zijn. Zij kunnen in veel gevallen namelijk ook gespecialiseerd werk verrichten. Het is daarom belangrijk om te kijken welke werknemers met een beperking het meest geschikt zijn voor ongeschoold werk.

Voordelen jobcarving

Een eerste voordeel van jobcarving is dat gespecialiseerde werknemers in je bedrijf zich volledig kunnen richten op hun hoofdwerkzaamheden. Dit leidt tot meer efficiëntie, omdat zij niet meer worden afgeleid door bijzaken. Daarnaast zorgt het voor een duurzame bedrijfsvoering, omdat je kansen biedt voor mensen met een beperking. 

Groeien met personeel?

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Een verzekerings­adviseur brengt het voor je in kaart.

Vind een adviseur

Jobcarving helpt de personeelskosten te verlagen. Je hoeft minder gauw extra gespecialiseerd personeel aan te nemen, omdat je huidige medewerkers efficiënter kunnen werken. Daarnaast leveren subsidies financiële voordelen op.

Waarom mensen met een beperking aannemen?

Gemotiveerde werknemers

Mensen met een beperking zijn extra gemotiveerd, omdat ze vaak aan de zijlijn staan en graag voor een werkgever aan de slag gaan. Daarnaast blijkt uit een enquête van ondernemersnetwerk De Normaalste Zaak dat deze groep medewerkers bijdraagt aan een betere werksfeer. Dit heeft weer een positief effect op het ziekteverzuim.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Door het aannemen van mensen met een beperking geef je invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Daarmee creëer je niet alleen werkgelegenheid voor een groep die meestal buiten de boot valt, maar laat je als ondernemer ook zien dat je betrokken bent bij de samenleving.

Ondersteuning overheid

Werkgevers die mensen met een beperking aannemen, hebben de overheid aan hun zijde. Die heeft namelijk talloze regelingen in het leven geroepen waarmee je hen makkelijker en goedkoper kunt aannemen. Denk aan loonkostensubsidies, zoals de mobiliteitsbonus en de proefplaatsing van bijvoorbeeld een Wajonger.

Voldoen aan de banenafspraak

Het kabinet heeft in het sociaal akkoord de zogenaamde banenafspraak gemaakt. Volgens deze afspraak moeten werkgevers banen realiseren voor mensen met een beperking. In 2025 moet het uiteindelijk gaan om 100.000 banen in de marktsector en 25.000 bij de overheid. Jobcarving kan hieraan bijdragen.

Stappenplan jobcarving

Wil je aan de slag met jobcarving? Dan kun je kijken of een jobcarvingtraject interessant is. Daarvoor kun je te rade gaan bij een organisatie of instantie die hierin gespecialiseerd is. Een goed startpunt is bijvoorbeeld de website Op naar de 100.000 banen! van de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. Daar vind je inspiratie en handige links.

De volgende stappen zet je meestal bij een jobcarvingtraject:

1. Maak een analyse van de bestaande taken

Voer gesprekken met je werknemers om beter zicht te krijgen op hun taken. Vraag je daarbij goed af wat de hoofd- en bijzaken zijn. Het doel is om er straks voor te zorgen dat gespecialiseerde werknemers meer ruimte krijgen voor hun hoofdwerkzaamheden, zodat zij efficiënter kunnen werken. De aanvullende werkzaamheden komen in aanmerking voor iemand met een beperking.

2. Bekijk welke taken geschikt zijn

Vraag je goed af welke taken geschikt zijn voor mensen met een beperking. Herhalend en nauwgezet werk past bijvoorbeeld goed bij mensen met autisme, terwijl dat minder geldt voor werk waar je sociale vaardigheden voor nodig hebt. Het inscannen van documenten of het inboeken van facturen kun je gerust aan ze overlaten.

3. Stel functie-eisen op

Beschrijf nauwkeurig waaraan iemand in de nieuwe functie moet voldoen. Deze functie-eisen geven je houvast bij het vinden van een passende kandidaat.

4. Ga op zoek naar kandidaten

Werknemers met een beperking kun je vinden via een werkgeversservicepunt (WSP), een re-integratiebedrijf of de sociale werkvoorziening. In hun bestanden hebben zij bijvoorbeeld Wajongers: jongeren die door een ziekte of handicap niet aan alle functie-eisen van werkgevers voldoen. Met enkele aanpassingen lukt dat vaak wel.

5. Zorg voor begeleiding

Het aannemen van mensen met een beperking stelt specifieke eisen aan zowel de werkgever als de werknemer. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor deskundige begeleiding. Via het UWV kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor ondersteuning van een interne jobcoach.

Tip

Denk ook aan het aannemen van personeel met autisme. Zij kunnen nauwgezet en repetitief werk goed uitvoeren. Lees het interview met Paul Vermeer van Autitalent voor enkele tips uit de praktijk.

- bijgewerkt op 21 juli 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.