Bijna een op de tien werkenden zzp'er

23 juni 2015
Zzp'er

In 2014 was bijna een op de tien werkenden zzp’er. Het ging om 9,4 procent van de werkzame beroepsbevolking, wat neerkomt op 772.000 personen. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Zzp'er

Het statistiekbureau publiceerde ook cijfers over andere flexibele arbeidsvormen. Zo was in het afgelopen jaar 2,3 procent van de werkzame beroepsbevolking gedetacheerd. Bijvoorbeeld via een detacheringsbureau of andere bedrijven die personeel uitlenen. Het aandeel uitzendkrachten lag met 2,7 procent iets hoger.

Volgens het CBS huren werkgevers uitzendkrachten vaak in om schommelingen in het werk op te vangen. Zzp’ers worden ingezet bij veelal specialistisch werk en het opvangen van piekperioden en seizoenswerk. Belangrijke redenen om gedetacheerden in te huren, zijn de aard van het werk en onvoldoende beschikbaarheid van het eigen personeel.

Bij gedetacheerden ging het tussen 2012 en 2014 relatief vaak om softwareontwikkelaars, beveiligingspersoneel en elektrotechnisch ingenieurs. Uitzendkrachten waren meestal hulpkrachten in de bouw en industrie, assemblagemedewerkers, en receptionisten en telefonisten. Zzp’ers waren onder meer auteur, fotograaf en kapper.

Bron: CBS

23 juni 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.