Modelcontract
Modelcontract

Opdrachtgevers niet op de hoogte van nieuwe zzp-regels

Binnenkort verandert het nodige rondom zzp’ers. Veel opdrachtgevers zijn echter niet op de hoogte van de nieuwe zzp-regels, blijkt uit een onderzoek in opdracht van onder andere uitzendorganisatie Randstad.

Tot nu toe werken veel opdrachtgevers en zzp’ers met een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Deze verklaring geeft beide partijen duidelijkheid over de afdracht van loonheffingen. Met ingang van 1 mei 2016 gaan nieuwe modelcontracten de VAR vervangen.

Deze wijziging is geregeld in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 16 procent van de opdrachtgevers weet wat deze wet echt inhoudt. Zo krijgt de opdrachtgever bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid bij een verkapt dienstverband.

Meer administratie

Driekwart (72 procent) van de organisaties denkt dat met de invoering van de wet het moeilijker wordt om zzp’ers in te huren. Een kwart verwacht zelfs minder van zzp’ers gebruik te zullen maken. Ten slotte zegt 85 procent meer administratie op zich af te zien komen.

Of dit daadwerkelijk het geval zal zijn, zal de komende periode moeten uitwijzen. Daarbij zullen organisaties moeten kijken hoe zij aan de nieuwe regels kunnen voldoen. Mogelijk zullen zij daarbij ook kijken naar alternatieve mogelijkheden om flexibel personeel in te zetten.

Bron: Randstad

Meest gelezen

Whitepapers en online tests