Plan maken personeel 2021
Plan maken personeel 2021

Personeels­plan 2023, maak je voornemens waar

334 Wat zijn jouw doelen voor dit nieuwe jaar op het gebied van personeel? Hoe ga je dat aanpakken? Dit artikel helpt je om een personeels­plan te maken voor een succesvol 2023. Inclusief handige reminders.

Personeels­beleid aanpassen?

Als ondernemer wil je dingen helder hebben. Voor jezelf en je personeel. Je wilt dus een goed personeels­beleid voeren.

Nieuwe wetten

Een belangrijk onderdeel van je personeels­beleid is dat het voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. Ken jij de belangrijkste wetswijzigingen in 2023 al? Pas je beleid daarop aan.

Per 1 juli volgen er altijd nieuwe wetswijzigingen. Plan een afspraak in je agenda om dit op tijd (in juni) te checken. Of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Wat is belangrijk voor je personeel? Speel in op de HR trends 2023.

Agenda personeel 2023

Probeer zo veel mogelijk personeels­zaken voor 2023 alvast in te plannen. Dat geeft je rust. Houd in je planning rekening met vakanties en verplichte vrije dagen. Bekijk het overzicht van feestdagen en schoolvakanties 2023.

Gesprekken inplannen

Plan ook alvast de jaarlijkse gesprekken in met je personeel. Een planningsgesprek voer je normaal gesproken in het begin van een jaar.

Halverwege het jaar houd je een functioneringsgesprek en aan het einde van een jaar een beoordelingsgesprek. Dit is niet verplicht, maar het kan een goede manier zijn om werknemers structureel te helpen bij hun ontwikkeling.

Voorbeeld beoordelingsformulier

De opzet van je beoordelingsformulier hoef je maar één keer te maken. Dit sjabloon beoordelingsformulier - download gratis voorbeeld - kun je vervolgens bij elke beoordeling gebruiken.

Wat kun je nog meer inplannen? Denk aan: bedrijfsuitjes, jubilea, uitbetaling vakantiegeld, aflopende contracten, werkroosters, etc.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Strategische personeels­planning

Is het tijd om je strategie rond personeel aan te passen of te updaten? Heb je de juiste ‘poppetjes’ op de juiste posities? Denk na over 2023 en verder.

Strategische personeels­planning vraagt om een goed uitgewerkte visie op de toekomst. Je kunt namelijk alleen bepalen welke mensen nodig zijn als je een duidelijke koers voor ogen hebt. Het ontwikkelen van een visie begint bij de huidige situatie. Daarvandaan bekijk je wat je bedrijf in de toekomst nodig heeft om succesvol te blijven.

Doelen bepalen

Zonder doel kun je niet scoren. Heb jij je doelen voor 2023 - 2025 al helder? Vertaal je bedrijfsdoelen naar doelen per werknemer of afdeling. Je kunt je werknemers extra motiveren om die doelen te halen door er een prestatiebeloning aan te koppelen. Zo komt je bedrijf vooruit.

Voornemens waarmaken

Je kunt voor jezelf ook een doel stellen op het gebied van personeels­zaken. Wat wil jij bereiken in 2023? Misschien wil je het ziekte­verzuim binnen je bedrijf terugdringen, een betere personeels­administratie voeren, je personeels­kosten verlagen, personeel beter motiveren. Of misschien focus jij je wel op het aannemen van meer personeel.

Laat het ons weten via redactie@ondernemenmetpersoneel.nl zodat we weten welke artikelen jij nodig hebt om je voornemens waar te maken. Succes!

Meest gelezen

Whitepapers en online tests