Plan maken personeel 2021
Plan maken personeel 2021

Personeels­plan 2024, maak je voornemens waar

Wat zijn jouw doelen voor dit nieuwe jaar op het gebied van personeel? Hoe ga je dat aanpakken? Dit artikel helpt je om een personeels­plan te maken voor een succesvol 2024. Inclusief handige reminders.

Personeels­beleid 2024

Als ondernemer wil je dingen helder hebben. Voor jezelf en je personeel. Je wilt dus een goed personeels­beleid voeren. Dat zorgt voor duidelijkheid bij jou en je werknemers.

Nieuwe wetten toepassen

Je personeels­beleid moet in ieder geval voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Ken jij de belangrijkste wetswijzigingen van 2024 al? Pas je beleid daarop aan.

Op 1 juli volgen er weer nieuwe wetswijzigingen. Plan een afspraak in je agenda om dit op tijd (in mei of juni) te checken. Of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Wat is belangrijk voor je personeel? Speel in op de HR trends 2024.

Agenda personeel 2024

Probeer zo veel mogelijk personeels­zaken voor 2024 alvast in te plannen. Dat geeft je rust. Houd in je planning rekening met vakanties en verplichte vrije dagen. Bekijk het overzicht van feestdagen en schoolvakanties 2024.

Gesprekken inplannen

Plan ook alvast de jaarlijkse gesprekken in met je personeel. Een planningsgesprek voer je normaal gesproken in het begin van een jaar.

Halverwege het jaar houd je een functioneringsgesprek en aan het einde van een jaar een beoordelingsgesprek. Dit is niet verplicht, maar het kan een goede manier zijn om werknemers structureel te helpen bij hun ontwikkeling.

Voorbeeld beoordelingsformulier

De opzet van je beoordelingsformulier hoef je maar één keer te maken. Dit sjabloon beoordelingsformulier - download gratis voorbeeld - kun je vervolgens bij elke beoordeling gebruiken.

Wat kun je nog meer inplannen? Denk aan: bedrijfsuitjes, jubilea, uitbetaling vakantiegeld, aflopende contracten, werkroosters, etc.

Uitbreiden personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Strategische personeels­planning

Is het tijd om je strategie rond personeel aan te passen of te updaten? Heb je de juiste ‘poppetjes’ op de juiste posities? Denk na over 2024 en verder.

Strategische personeels­planning vraagt om een goed uitgewerkte visie op de toekomst. Je kunt namelijk alleen bepalen welke mensen nodig zijn als je een duidelijke koers voor ogen hebt. Het ontwikkelen van een visie begint bij de huidige situatie. Daarvandaan bekijk je wat je bedrijf in de toekomst nodig heeft om succesvol te blijven.

  • Hoe pak je dat aan? Lees het artikel Wat kan ik met strategische personeels­planning?
  • Zorg dat je sterspelers niet voor een ander team gaan spelen. Denk dus niet alleen aan nieuwe werknemers zoeken, maar vooral ook goede werknemers behouden.
  • Zijn er aanpassingen binnen je bedrijf? Misschien is er iemand vertrokken of heb je juist iemand aangenomen. Pas het dan aan in je organogram. Dat schematische overzicht helpt je om direct te zien wat de structuur en capaciteit is binnen je bedrijf.

Doelen 2024 bepalen

Zonder doel kun je niet scoren. Heb jij je doelen voor 2024 - 2026 al helder? Vertaal je bedrijfsdoelen naar doelen per werknemer of afdeling. Je kunt werknemers zelfs persoonlijke doelen geven: KPI's voor personeel.

En om je werknemers extra te motiveren die doelen te halen, beloof je ze een prestatiebeloning. Zo komen je werknemers en je bedrijf vooruit.

Voornemens waarmaken

Je kunt voor jezelf ook een doel stellen op het gebied van personeels­zaken. Wat wil jij bereiken in 2024? Misschien wil je het ziekte­verzuim binnen je bedrijf terugdringen, een betere personeels­administratie voeren, je personeels­kosten verlagen, personeel beter motiveren. Of misschien focus jij je wel op het aannemen van meer personeel.

Laat het ons weten via redactie@ondernemenmetpersoneel.nl zodat we weten welke artikelen jij nodig hebt om je voornemens waar te maken. Succes!

Meest gelezen

Dertiende maand, 8 veelgestelde vragen

Veel werknemers kijken aan het einde van het jaar uit naar hun dertiende maand. Dit extraatje komt in de dure decembermaand vaak goed van pas. 8 veelgestelde vragen over deze populaire arbeidsvoorwaarde.

Onkostenvergoedingen, 6 vragen van werkgevers

Welke onkostenvergoedingen zijn er? Waarom is het voor ondernemers in het MKB zo belangrijk dit goed op orde te hebben? Hoe regel je dat in de praktijk? Dit artikel beantwoordt de belangrijkste vragen van werkgevers over onkostenvergoedingen in 2024.

Hoeveel vakantietoeslag uitbetalen en wanneer?

Vakantietoeslag, als werkgever ben je verplicht dit jaarlijks uit te betalen aan je personeel. Maar hoeveel en wanneer? Lees het antwoord op 9 belangrijke vragen rond vakantietoeslag met handige extra tips van arbeidsjurist Monique van de Graaf.

Loonbelastingverklaring, wat en hoe?

Nieuwe werknemers moeten een loonbelastingverklaring invullen. Wat is dat, waar heb je zo’n verklaring voor nodig en hoe vraag je hem aan? Tips en een formulier.

Whitepapers en online tests