Vakantiedagen, 7 vragen en antwoorden

- bijgewerkt op 09 mei 2019
Vakantiedagen, zeven vragen en antwoorden

Vakantiedagen, iedere werknemer heeft er recht op. Maar hoeveel? Hoelang blijven vakantiedagen geldig? En hoe zit het met vakantiedagen tijdens ziekte? 7 veelgestelde vragen en antwoorden.

Vakantiedagen, zeven vragen en antwoorden

1. Hoeveel vakantiedagen heeft mijn werknemer?

Iedere werknemer heeft volgens de wet recht op een aantal vakantiedagen per jaar. Je kunt de wettelijke vakantiedagen eenvoudig berekenen. Dit is namelijk vier keer het aantal uur dat de werknemer per week werkt.

Vakantiedagen berekenen, 2 voorbeelden:

  • Als een werknemer fulltime (40 uur) werkt, heeft hij recht op 160 uur vakantie, dat zijn 20 vakantiedagen per jaar.
  • Als een werknemer parttime (20 uur) werkt, heeft hij recht op 80 uur vakantie, dat zijn 10 vakantiedagen* per jaar.

*Het gaat hier dus puur om het aantal vakantiedagen. Als de parttime werknemer zijn vakantiedagen achter elkaar opneemt, heeft hij in combinatie met zijn standaard roostervrije dagen in totaal 20 dagen vrij.

Je mag werknemers ook meer vakantiedagen geven. Dit zijn dan bovenwettelijke vakantiedagen. Het afgesproken aantal vakantiedagen wordt vastgelegd in een personeelscontract of cao.

Let op

Tijdens een vakantie betaal je je werknemer zijn salaris gewoon door. Werknemers hebben ieder jaar ook recht op vakantiegeld

2. Vakantiedagen bewaren, kan dat?

Ja, een werknemer kan vakantiedagen bewaren. Hij neemt ze dan mee naar een volgend kalenderjaar.

Let op

Voor wettelijke vakantiedagen geldt sinds 1 januari 2012 een houdbaarheid van zes maanden, voor de bovenwettelijke vakantiedagen is dat vijf jaar. 

Test: Ben jij klaar voor nieuw personeel?

Vul de checklist in en ontdek binnen enkele minuten hoe jij ervoor staat. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

Wettelijke vakantiedagen die een werknemer niet heeft opgenomen, vervallen dus een halfjaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Je werknemer moet dan wel in staat zijn geweest om deze vakantiedagen op te nemen.

Is dit niet het geval, bijvoorbeeld door drukte of ziekte? Dan geldt de wettelijke termijn van zes maanden niet en zijn ze net als de bovenwettelijke vakantiedagen vijf jaar geldig.

3. Ziek tijdens vakantie, wat nu?

Bij ziekte tijdens een vakantie worden deze dagen gezien als ziektedagen. De werknemer raakt de vakantiedagen dus niet kwijt en kan ze op een later moment nog opnemen.

Voorwaarde is wel dat hij zich ziek moet melden volgens het verzuimprotocol. De normale regels die jij hebt afgesproken rondom ziekmelding gelden ook bij ziekte tijdens een vakantie.

4. Vakantiedagen opbouwen bij ziekte, hoe werkt dat?

Voor zieke werknemers gelden dezelfde regels voor de opbouw van vakantiedagen. Ze bouwen gewoon wettelijke vakantiedagen op.

Dit recht geldt niet voor bovenwettelijke vakantiedagen. Het is mogelijk dat in een arbeidscontract of eventuele verplichte cao andere afspraken staan.

5. Vakantiedagen opbouwen tijdens verlof, hoe zit dat?

Tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouwt jouw werknemer gewoon vakantie-uren op.

Als werkgever mag je niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor dit verlof. Overigens geldt dit ook voor de meeste andere vormen van verlof, zoals zorgverlof en ouderschapsverlof.

6. Mag je vakantiedagen uitbetalen of verkopen?

Wettelijke vakantiedagen mogen niet in geld worden uitgekeerd zolang het arbeidscontract loopt. De extra bovenwettelijke vakantiedagen mogen alleen worden uitbetaald wanneer dit in een cao of arbeidscontract staat.

Bij ontslag mogen alle resterende vakantiedagen wel worden uitbetaald. Daarnaast moet je je werknemer bij ontslag ook de opgebouwde vakantietoeslag uitbetalen.

Wanneer je werknemer meer verlofuren nodig heeft, kun je ervoor kiezen om een regeling in te voeren waarbij ze extra vakantiedagen kunnen kopen. Laat je hierover goed informeren, er zitten haken en ogen aan het invoeren van deze regeling.

Tip

Je kunt een werknemer ook onbetaald verlof geven.

7. Wanneer ben je wettelijk verplicht personeel vrij te geven?

Nederland kent verschillende feestdagen zoals Goede Vrijdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Wanneer je bedrijf onder een cao valt, ben je verplicht om je personeel vrij te geven op de feestdagen die in deze cao staan.

Als er geen cao van toepassing is, hoef je werknemers in principe geen vrij te geven op officiële feestdagen. Zet wel in de arbeidsovereenkomst op welke feestdagen je personeel precies vrij is.

Let op

Deze vrije dagen staan in principe los van de afgesproken vakantiedagen. Je mag ze dus niet zomaar van het aantal vakantiedagen aftrekken. Over bovenwettelijke vakantiedagen kun je nog afspraken maken in een contract, maar het aantal wettelijke vakantiedagen staat vast.

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

- bijgewerkt op 09 mei 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.