Wat zijn de belangrijkste risico's voor bouwondernemers?

13 juli 2018
Risico's bouwondernemers

Een bouwbedrijf kun je vergelijken met een huis. Als je wilt dat het blijft staan, heb je niet alleen een stevige fundering nodig, maar moet je ook weten wat er zoal mis kan gaan. Wat zijn de belangrijkste risico’s voor bouwondernemers met personeel?

Risico's bouwondernemers

Met jouw bouwbedrijf zorg je ervoor dat mooie bouwprojecten van de grond komen. Dat doe je waarschijnlijk niet alleen, maar in samenwerking met je bouwpersoneel en andere bedrijven. Ook al gebeurt dat op een vakkundige manier, toch is het mogelijk dat niet alles van een leien dakje loopt.

Zo kunnen allerlei risico’s je doelstellingen in de weg staan. Of zelfs het voortbestaan van je bedrijf in gevaar brengen. Met risicomanagement krijg je inzicht in jouw specifieke bedrijfs- en ondernemersrisico’s. Een overzicht van de belangrijkste risico’s in het algemeen vind je hieronder.

Top 5 risico’s in de bouw

1. Arbeidsongeschiktheid van jou als ondernemer

Arbeidsongeschiktheid kan iedere bouwondernemer overkomen. Zeker in de bouw, waar het werk vaak lichamelijk zwaar is. Zo kun je net als ieder ander voor een langere tijd uitvallen, bijvoorbeeld door een langdurige ziekte of een ongeval. Geen fijne gedachte, maar wel iets om rekening mee te houden. Als gevolg hiervan kan je inkomen namelijk geheel of gedeeltelijk wegvallen. Een Ondernemers-AOV beschermt je tegen dit inkomensverlies. 

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Beperk je risico's

2. Tekort aan bouwpersoneel

De arbeidsmarkt in de bouw is conjunctuurgevoelig Als de economie tegenzit en er weinig wordt gebouwd, moeten bouwbedrijven veel mensen aan de kant zetten. En als de economie weer aantrekt, ontstaat vaak een tekort aan bouwpersoneel. Zo’n tekort kan de groei van je bouwbedrijf in de weg zitten en het zoeken naar vakkundige medewerkers lastig maken.

3. Arbeidsongevallen

In de bouw vinden relatief veel arbeidsongevallen plaats. Het aantal dodelijke ongevallen vertoont zelfs een stijgende lijn, blijkt uit cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Arbeidsongevallen kunnen niet alleen leiden tot verzuim, maar ook tot schadeclaims. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heb je dekking voor schade aan personen en aan zaken.

Tip

Op de website van de Inspectie SZW vind je voorbeelden van arbeidsrisico’s in de bouw. Met een zogenaamde zelfinspectie kun je daar ook controleren of je arbobeleid op orde is.

4. Bouwfouten

Bij bouwprojecten kan altijd schade ontstaan. Bijvoorbeeld door diefstal, vandalisme, hevige storm, ontwerp- of bouwfouten. Of denk aan een luxe keuken die tijdens de montage beschadigd raakt. Omdat er vaak veel partijen bij betrokken zijn, is het niet altijd duidelijk wie er verantwoordelijk is.

Met een CAR verzekering is alle materiële schade die op de bouwplaats ontstaat verzekerd, of die nu is veroorzaakt door bouw-, montage- of installatiewerkzaamheden. Ook schade aan bestaande eigendommen van de opdrachtgever is verzekerd. De CAR verzekering sluit aan op de Aansprakelijkheidsverzekering.

5. Verzuim

Een zieke schilder, timmerman of uitvoerder. Hoewel het verzuim in de bouw daalt, kan het bakken met geld kosten als het je toch overkomt. Zo ben je als werkgever verplicht om maximaal twee jaar lang het loon door te betalen. Dit risico kun je afdekken met een verzuimverzekering. Andere werkgeversrisico’s kun je afdekken met een Ziektewet-eigenrisicoverzekering en een WGA-eigenrisicoverzekering.

Verzekeringen bouw

De risico’s in dit artikel zijn slechts voorbeelden. Wil je weten waar je in jouw specifieke geval op moet letten? Dan kan een verzekeringsadviseur je helpen. Hij brengt de risico’s voor je in kaart en geeft advies om deze risico’s te beperken of af te dekken. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om een pakket van verzekeringen voor de bouw dat op maat is gemaakt voor je branche.

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouwwerkzaamheden of je gereedschap is gestolen?


Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Kies voor zekerheid

13 juli 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist