Jonge talenten binnenhalen met de startersbeurs
Jonge talenten binnenhalen met de startersbeurs

Haal jong talent binnen met de startersbeurs

De startersbeurs is een vergoeding voor een tijdelijke werkervaringsplaats. Hiermee kom je als werkgever op een laagdrempelige manier aan jong talent. Lees meer over de werking van deze populaire regeling.

Sinds het aanbreken van de crisis zijn werkgevers vooral op zoek naar meer ervaren personeel. Daardoor hebben duizenden jonge starters het nakijken. Om dit probleem op te lossen, is de startersbeurs in het leven geroepen. Die moet bedrijven stimuleren om werkervaringsplaatsen te creëren, zodat afgestudeerden kunnen snuffelen aan de praktijk.

Het initiatief voor de startersbeurs is afkomstig van de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen en de vakbonden CNV Jongeren en FNV Jong. In sommige gemeenten komt een deel van de financiering vanuit de gemeente. Zij hopen de hoge werkloosheid onder jongeren hiermee in te dammen.

Hoe werkt de startersbeurs?

Werkervaringsplaats voor starter

Met de startersbeurs bied je maximaal zes maanden lang en voor 32 uur per week een werkervaringsplaats aan een jongere tot 27 jaar. Daardoor heb je de beschikking over een gekwalificeerde starter die met een frisse blik naar je bedrijf kijkt. Die kan bij jou werkervaring opdoen, een netwerk opbouwen en later wellicht in dienst treden.

Vergoeding van 500 euro

De starter ontvangt van jou een nettobedrag van 500 euro per maand, inclusief vakantietoeslag. In sommige gemeenten financiert de gemeente een deel van dit bedrag. De voorwaarden van de gemeente waar de starter woonachtig is, zijn van toepassing voor de starter én het leerbedrijf! Kijk dus altijd op de website van de gemeente waar de starter woonachtig is voor de juiste voorwaarden en vergoedingen.

Werkervaringsplaats aanmelden

Een werkervaringsplaats meld je aan via de website van Startersbeurs Nederland. De vacature wordt daar gepubliceerd als hij aan een aantal voorwaarden voldoet. Vanaf dat moment kun je worden benaderd door ambitieuze starters, maar het is ook mogelijk om zelf op zoek te gaan. Als je eenmaal een starter hebt gevonden, sluit je een speciale leer-werkovereenkomst af.

Let op

De voorwaarden voor de startersbeurs verschillen per gemeente. Zo kan de financiële compensatie voor werkgevers afwijken en komt een deel van het geld soms terecht in een scholingsspaarpot voor de starter.

Bron: Startersbeurs Nederland

Meest gelezen

Stappenplan voor een POP-gesprek

In een POP-gesprek maak je afspraken over het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Hiermee kun je zowel je werknemers als je bedrijf verder ontwikkelen. Welke stappen zet je bij een POP-gesprek?

Alles over het persoonlijk ontwikkelingsplan

Als ondernemer wil je het beste in je werknemers naar boven halen. Dat is goed voor henzelf, maar ook voor je bedrijf. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is hiervoor een handig instrument. Alles over een persoonlijk ontwikkelingsplan.

SLIM subsidie vervangt STAP budget voor scholing

Voorheen kon je STAP-budget krijgen voor de scholing van personeel. In 2024 is er geen STAP-budget meer. In plaats daarvan kun je als werkgever in het MKB de SLIM-subsidie benutten. Wat is SLIM subsidie? En hoeveel subsidie is er in 2024?

5 manieren om personeel te ontwikkelen
Personeel ontwikkelen? De kans is groot dat je daarbij het eerste denkt aan een opleiding. Toch is dit slechts een van de vele wegen die je kunt bewandelen. Maak kennis met vijf andere ontwikkelingsmogelijkheden.

Whitepapers en online tests