Jonge werknemers twijfelen over toekomst
Jonge werknemers twijfelen over toekomst

Jonge werknemers onzeker over toekomst

Werknemers van eind twintig hebben geen goed beeld hoe hun positie op de werkvloer er over twee jaar uitziet. Ze zijn onzeker over hun toekomst, blijkt uit onderzoek van arbodienstverlener Arbo Unie. Werkgevers spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van deze generatie.

Doordat het aantal vaste banen steeds meer afneemt, de flexibele arbeid toeneemt en het aantal zzp’ers stijgt, ontstaat bij jonge werknemers twijfel over het perspectief van hun loopbaan. Werknemers van eind twintig en begin dertig leggen de lat voor zichzelf vaak hoog, kunnen moeilijk keuzes maken en twijfelen over baanbehoud. Dit blijkt uit onderzoek van Arbo Unie onder ruim 85.000 werknemers uit verschillende branches, waaronder de overheid en de industriële sector.

‘Werkgevers kunnen jonge werknemers helpen door concreet met ze in gesprek te gaan en hen te ondersteunen om gerichte keuzes te maken en twijfels weg te nemen’, aldus Jeroen Stoffelsen, arbeids- en organisatiedeskundige bij Arbo Unie. Stoffelsen adviseert om jaarlijks inzichtelijk te maken waar de ambities, sterke punten en ontwikkelpunten van iemand liggen om zo de juiste keuzes te maken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een POP-gesprek.

Proactief leidinggeven

De arbodienstverlener pleit verder voor een proactieve benadering van werkgevers richting de verschillende leeftijdsgroepen op de werkvloer. ‘Optimaal werken betekent voor twintigers en dertigers echt iets anders dan voor vijftigers en zestigers’, aldus Stoffelsen. ‘Door medewerkers gerichte aandacht en uitdaging te bieden, stijgt uiteindelijk ook de productiviteit en toegevoegde waarde van alle leeftijdsgroepen.’

Bron: Arbo Unie

Meest gelezen

Whitepapers en online tests