Meester en gezel aan het werk
Meester en gezel aan het werk

Meester en gezel in nieuwe branches

Meer jongeren kunnen straks in de leer bij een meester. Het middeleeuwse meester-gezelprincipe wordt namelijk uitgebreid naar nieuwe branches. Dat heeft minister Bussemaker van Onderwijs bekendgemaakt.

Het meester-gezelprincipe is een alternatieve manier om personeel te ontwikkelen. Daarbij wordt vakkennis overgedragen van meester naar gezel. Dit gebeurt al in ambachtelijke beroepen, zoals goud- en zilversmid. Ook komt het voor in de horeca, waar toptalenten kunnen uitgroeien tot meesterkok of wijnmeester.

Bussemaker wil dit eeuwenoude opleidingsprincipe nu ook uitrollen in andere branches. Het gaat dan om studenten van nieuwe mbo-opleidingen, zoals media- en gameontwikkelaars. Dit moet leiden tot meer aandacht voor talentontwikkeling in het beroepsonderwijs en meer waardering van ambachtelijke vaardigheden.

Baan op topniveau

‘Zonder goede vakmensen is ons land nergens’, benadrukt de bewindsvrouw. Volgens haar maakt een meestertitel goed vakmanschap beter zichtbaar. Daarnaast laat dit jongeren zien dat zij met een mbo-diploma op zak kunnen doorgroeien naar een baan op topniveau. Zij klimmen op tot meester en kunnen dan een rolmodel zijn voor anderen.

De plannen van Bussemaker maken deel uit van een speciaal programma voor talentvolle mbo-studenten. Daarvoor wordt 25 miljoen euro beschikbaar gesteld. Branchevereniging MKB-Nederland heeft in reactie hierop alvast laten weten voorstander te zijn van een brede invoering van de meestertitel.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meest gelezen

Stappenplan voor een POP-gesprek

In een POP-gesprek maak je afspraken over het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Hiermee kun je zowel je werknemers als je bedrijf verder ontwikkelen. Welke stappen zet je bij een POP-gesprek?

Alles over het persoonlijk ontwikkelingsplan

Als ondernemer wil je het beste in je werknemers naar boven halen. Dat is goed voor henzelf, maar ook voor je bedrijf. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is hiervoor een handig instrument. Alles over een persoonlijk ontwikkelingsplan.

SLIM subsidie vervangt STAP budget voor scholing

Voorheen kon je STAP-budget krijgen voor de scholing van personeel. In 2024 is er geen STAP-budget meer. In plaats daarvan kun je als werkgever in het MKB de SLIM-subsidie benutten. Wat is SLIM subsidie? En hoeveel subsidie is er in 2024?

5 manieren om personeel te ontwikkelen
Personeel ontwikkelen? De kans is groot dat je daarbij het eerste denkt aan een opleiding. Toch is dit slechts een van de vele wegen die je kunt bewandelen. Maak kennis met vijf andere ontwikkelingsmogelijkheden.

Whitepapers en online tests