Meester en gezel aan het werk
Meester en gezel aan het werk

Meester en gezel in nieuwe branches

Meer jongeren kunnen straks in de leer bij een meester. Het middeleeuwse meester-gezelprincipe wordt namelijk uitgebreid naar nieuwe branches. Dat heeft minister Bussemaker van Onderwijs bekendgemaakt.

Het meester-gezelprincipe is een alternatieve manier om personeel te ontwikkelen. Daarbij wordt vakkennis overgedragen van meester naar gezel. Dit gebeurt al in ambachtelijke beroepen, zoals goud- en zilversmid. Ook komt het voor in de horeca, waar toptalenten kunnen uitgroeien tot meesterkok of wijnmeester.

Bussemaker wil dit eeuwenoude opleidingsprincipe nu ook uitrollen in andere branches. Het gaat dan om studenten van nieuwe mbo-opleidingen, zoals media- en gameontwikkelaars. Dit moet leiden tot meer aandacht voor talentontwikkeling in het beroepsonderwijs en meer waardering van ambachtelijke vaardigheden.

Baan op topniveau

‘Zonder goede vakmensen is ons land nergens’, benadrukt de bewindsvrouw. Volgens haar maakt een meestertitel goed vakmanschap beter zichtbaar. Daarnaast laat dit jongeren zien dat zij met een mbo-diploma op zak kunnen doorgroeien naar een baan op topniveau. Zij klimmen op tot meester en kunnen dan een rolmodel zijn voor anderen.

De plannen van Bussemaker maken deel uit van een speciaal programma voor talentvolle mbo-studenten. Daarvoor wordt 25 miljoen euro beschikbaar gesteld. Branchevereniging MKB-Nederland heeft in reactie hierop alvast laten weten voorstander te zijn van een brede invoering van de meestertitel.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meest gelezen

Whitepapers en online tests