Oudere werknemer
Oudere werknemer

Nieuw initiatief biedt ouderen stageplek

De meesterbeurs biedt 50-plussers een stageplek. Zij moeten door dit nieuwe initiatief sneller een baan vinden. Het voordeel voor werkgevers is dat zij op een laagdrempelige manier in contact komen met gemotiveerde en ervaren ouderen.

De website van de meesterbeurs vermeldt dat oudere werkzoekenden het vak meestal in de praktijk hebben geleerd in plaats van op school. Het nadeel is dat ze daardoor niet altijd beschikken over de gevraagde diploma’s. Ook zijn ze vaak langdurig werkzaam geweest in één bepaalde functie of sector waarin niet altijd meer werk te vinden is.

Tegelijk hebben ouderen een groot aantal pluspunten. Zo zijn ze in veel gevallen tot op het bot gemotiveerd en hebben ze over het algemeen een goede werk-privébalans. Met de meesterbeurs geef je hen een stageplek waar ze kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Ook kunnen ze op die manier hun competenties en vaardigheden verbeteren.

Initiatiefnemers meesterbeurs

Het initiatief voor de meesterbeurs komt van de gemeenten Tilburg en Eindhoven en de hoogleraar Ton Wilthagen. Wilthagen bedacht ook de startersbeurs voor jongeren. Afgelopen zomer bleek daar veel animo voor te zijn bij werkgevers en starters. Met de meesterbeurs kun je ouderen volgens hetzelfde principe laten werken.

Dit houdt in dat je een werkzoekende 50-plusser zes maanden stage laat lopen met behoud van uitkering. Als leerbedrijf betaal je de stagiair een vergoeding van 150 euro per maand. Daarbij bedraagt de werkweek minimaal 20 uur en maximaal 32 uur per week. Ook zorg je voor passende begeleiding en instructie op de werkvloer.

Deelnemende gemeenten

Het initiatief is in eerste instantie alleen beschikbaar in Tilburg en Eindhoven. Het is mogelijk dat zich later meer gemeenten aansluiten. Zij kunnen de meesterbeurs op hun eigen manier invullen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat zij het initiatief ook openstellen voor 50-plussers zonder uitkering.

Bron: Meesterbeurs Nederland

Meest gelezen

Whitepapers en online tests