Hoogopgeleide werknemer
Hoogopgeleide werknemer

Hoogopgeleide werknemer zoekt uitdaging en groei

Bijna de helft van de hoogopgeleiden die van werkgever veranderen, geven aan dat een oninteressante baan en een gebrek aan groeimogelijkheden het meest bijdragen aan hun vertrek. Voor bijna een derde van de hoogopgeleiden is het krijgen van te weinig waardering de reden om van baan te veranderen.

Voor laagopgeleide werknemers geldt, naast deze factoren, ook een te laag salaris, geen ruimte om werk- en privétijd flexibel in te richten en een tekort aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Dit blijkt uit een online onderzoek van Yacht en Randstad, die continu de arbeidsmarkt voor professionals monitoren.

Werkgevers die op zoek zijn naar hoogopgeleide professionals doen er volgens de uitkomsten van het onderzoek goed aan vooral te laten zien dat ze een goed salaris bieden, dat de werksfeer goed is en dat het werk inhoudelijk uitdagend is.

Fulltime baan populair

Fulltime werk is, ondanks dat er jaarlijks meer parttime banen beschikbaar komen, nog steeds erg populair. De helft van de hoogopgeleiden heeft een voorkeur voor een fulltime dienstverband. Salaris is hierbij wel belangrijk, maar niet onderscheidend.

'Om talentvolle professionals aan te trekken, is het dus vooral zaak om te laten zien dat de functies binnen jouw organisatie interessant zijn voor hoogopgeleiden. En dat je als professional echt inhoudelijk wordt uitgedaagd', aldus Ton Hopmans, algemeen directeur van Yacht.

Bron: Yacht

Meest gelezen

Stappenplan werkoverleg met personeel

Een werkoverleg kom je tegen in ieder bedrijf, maar is niet overal even effectief. Als je het overleg op de juiste manier voert, verhoog je de betrokkenheid van je personeel. Benut dit stappenplan.

5 manieren om werkplezier te vergroten

Heeft jouw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? 5 tips.

Whitepapers en online tests