Hoe werkt detachering van personeel?

- bijgewerkt op 06 maart 2017
Detachering

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Detachering

Detachering houdt in dat een ander bedrijf personeel aan je uitleent. De gedetacheerde werknemer staat daarbij meestal niet bij jou op de loonlijst. De medewerker heeft dan namelijk een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of een ander bedrijf dat personeel uitleent.

Wanneer kies je voor detachering?

Detachering kan in meerdere gevallen interessant zijn. In de eerste plaats is het handig voor de tijdelijke vervanging van een medewerker, bijvoorbeeld bij zwangerschap. Ook komt het nogal eens voor dat bedrijven plotseling extra capaciteit nodig hebben, zoals bij een onverwachte piek in de werkzaamheden. Verder kun je een beroep doen op detachering bij speciale projecten die vragen om werknemers met specifieke kennis of vaardigheden.

De laatste tijd komt detachering ook veel voor bij de inzet van werknemers met een beperking. Vanuit de sociale werkvoorziening zijn zij steeds vaker op detacheringsbasis werkzaam bij normale werkgevers. Door hen te detacheren, kunnen deze werkgevers hen zonder al te veel risico's en rompslomp inzetten. Lees bijvoorbeeld hoe Jasper Kool dat doet met zijn bedrijf Happy Tosti.

Voordelen en nadelen van detachering

Detacheren heeft allerlei voor- en nadelen. Het is belangrijk om die goed te overwegen voordat je werknemers op deze manier inzet.

Voordelen van detachering:
  • Snel deskundig personeel: De werving en selectie van deskundig personeel is tijdrovend. Je moet bijvoorbeeld een personeelsadvertentie opstellen, sollicitatiebrieven beoordelen en veel kandidaten interviewen. Bij detachering kun je dat allemaal overslaan, omdat het detacheringsbureau het voorwerk voor je heeft gedaan.
  • Frisse blik: Veel gedetacheerde werknemers bezitten een frisse blik. Ze hebben vaak een flink aantal bedrijven van binnenuit gezien en zitten daardoor minder vast aan een bepaalde werkwijze. De kans is groot dat je op deze manier waardevolle kennis en ideeën binnenhaalt waarvan je bedrijf op termijn de vruchten plukt.
  • Minder risico's: Het detacheringsbureau geldt meestal als de werkgever. Daardoor loop je minder risico's, waaronder het risico op loondoorbetaling bij ziekte. Ook heb je meer flexibiliteit, omdat de gedetacheerde niet bij jou in dienst is. Meestal spreek je in de detacheringsovereenkomst overigens wel een proefperiode af en kan daarna een opzegtermijn gelden.

Welke risico's loop ik?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Een Erkend MKB-adviseur kan je helpen. Hij brengt de risico’s in je bedrijf in kaart en geeft advies om deze te beperken of af te dekken.

Vraag het een adviseur

Nadelen van detachering:
  • Minder binding met je bedrijf: Detachering heeft een tijdelijk karakter. De gedetacheerde werknemer zal hierdoor wellicht minder binding hebben met je bedrijf. Na verloop van tijd zal hij namelijk afscheid nemen om bij een ander bedrijf aan de slag te gaan. Dit kan betekenen dat de betrokkenheid minder is dan bij je eigen personeel.
  • Meerdere partijen: Bij detachering heb je altijd te maken met meerdere partijen. Dat kan voor jou of de gedetacheerde nadelig zijn. Over zaken als vakanties, loonsverhogingen en opleidingen moet namelijk ook worden overlegd met het detacheringsbureau. Je kunt dus niet zoals bij eigen werknemers snel schakelen en een-op-een afspraken maken.
  • Hogere kosten: Het kostenplaatje is ook een nadeel van detachering. Je bent namelijk meer geld kwijt dan bij personeel dat je zelf in dienst hebt. Daarnaast gaat het bij detachering vaak om hoogopgeleid en specialistisch personeel dat voortdurend bijscholing nodig heeft. Dat kan er ook voor zorgen dat de kosten hoger uitvallen.

Kosten van detachering

De kosten van detachering bestaan vaak uit een uurtarief en een opslag. Hierin zijn een groot aantal zaken verwerkt. Dan gaat het niet alleen om de salariskosten en premies, maar bijvoorbeeld ook om de kosten voor de werving en selectie, administratieve kosten en scholing. Daarnaast kun je verwachten dat het detacheringsbureau het risico op loondoorbetaling bij ziekte incalculeert.

Let op

De verplichtingen rondom arbeidsomstandigheden gelden ook bij gedetacheerde werknemers. Je bent dus verplicht om dit ook goed te regelen als bij jou alleen gedetacheerd personeel werkt. Ga daarnaast ook na of je aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt voor deze werknemers, zodat je bij bijvoorbeeld ongevallen voldoende dekking hebt.

  • Wat als je klanten niet of laat betalen?
  • Of als een klant jou aansprakelijk stelt?

 

Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Bekijk de mogelijkheden

- bijgewerkt op 06 maart 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.