Hoe werkt detachering van personeel?

- bijgewerkt op 19 maart 2019
Detachering

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Detachering

Detachering houdt in dat een ander bedrijf personeel aan je uitleent. De gedetacheerde werknemer staat daarbij meestal niet bij jou op de loonlijst.

De medewerker heeft dan een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of een ander bedrijf dat personeel uitleent.

Detachering, wanneer handig?

Detachering kan in meerdere gevallen interessant zijn. Namelijk:

 1. Bij de tijdelijke vervanging van een medewerker, bijvoorbeeld bij zwangerschap.
 2. Als je plotseling extra capaciteit nodig hebt, zoals bij een onverwachte piek in de werkzaamheden.
 3. Bij speciale projecten die vragen om werknemers met specifieke kennis of vaardigheden.

Detachering komt ook veel voor bij de inzet van personeel met een arbeidsbeperking. Vanuit de sociale werkvoorziening zijn zij steeds vaker op detacheringsbasis werkzaam bij normale werkgevers. Via detachering kun je personen met een beperking zonder al te veel risico's en rompslomp inzetten.

Tip

Lees bijvoorbeeld hoe Jasper Kool personen met een beperking detacheert voor zijn bedrijf Happy Tosti.

Detachering, de voordelen en nadelen

Detacheren heeft allerlei voor- en nadelen. Het is belangrijk om die goed te overwegen voordat je werknemers op deze manier inzet.

Voordelen van detachering:
 • Snel deskundig personeel: De werving en selectie van deskundig personeel is tijdrovend. Je moet bijvoorbeeld een personeelsadvertentie opstellen, sollicitatiebrieven beoordelen en veel kandidaten interviewen. Bij detachering kun je dat allemaal overslaan, omdat het detacheringsbureau het voorwerk voor je heeft gedaan.
 • Frisse blik: Veel gedetacheerde werknemers bezitten een frisse blik. Ze hebben vaak een flink aantal bedrijven van binnenuit gezien en zitten daardoor minder vast aan een bepaalde werkwijze. De kans is groot dat je op deze manier waardevolle kennis en ideeën binnenhaalt waarvan je bedrijf op termijn de vruchten plukt.
 • Minder risico's: Het detacheringsbureau geldt meestal als de werkgever. Daardoor loop je minder risico's, waaronder het risico op loondoorbetaling bij ziekte. Ook heb je meer flexibiliteit, omdat de gedetacheerde niet bij jou in dienst is. Meestal spreek je in de detacheringsovereenkomst overigens wel een proefperiode af en kan daarna een opzegtermijn gelden.

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

 • De waarde van personeel
 • Personeelskosten op een rij
 • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

Nadelen van detachering:
 • Minder binding met je bedrijf: Detachering heeft een tijdelijk karakter. De gedetacheerde werknemer zal hierdoor wellicht minder binding hebben met je bedrijf. Na verloop van tijd zal hij namelijk afscheid nemen om bij een ander bedrijf aan de slag te gaan. Dit kan betekenen dat de betrokkenheid minder is dan bij je eigen personeel.
 • Meerdere partijen: Bij detachering heb je altijd te maken met meerdere partijen. Dat kan voor jou of de gedetacheerde nadelig zijn. Over zaken als vakanties, loonsverhoging en opleidingen moet namelijk ook worden overlegd met het detacheringsbureau. Je kunt dus niet zoals bij eigen werknemers snel schakelen en een-op-een afspraken maken.
 • Hogere kosten: Het kostenplaatje is ook een nadeel van detachering. Je bent namelijk meer geld kwijt dan bij personeel in dienst. Daarnaast gaat het bij detachering vaak om hoogopgeleid en specialistisch personeel dat voortdurend bijscholing nodig heeft. Dat kan er ook voor zorgen dat de kosten hoger uitvallen.

Detachering, wat zijn de kosten?

De kosten van detachering zijn volledig afhankelijk van de persoon die je inhhuurt. Als je een hoogopgeleide specialist inhuurt ben je logischerwijs meer kwijt dan bij een pas afgestudeerde invalkracht in de horeca

De kosten bestaan vaak uit een uurtarief en een opslag. Hierin zijn een groot aantal zaken verwerkt. Dan gaat het niet alleen om de salariskosten en premies, maar bijvoorbeeld ook om de kosten voor de werving en selectie, administratieve kosten en scholing. Daarnaast kun je verwachten dat het detacheringsbureau het risico op loondoorbetaling bij ziekte incalculeert.

Let op

 • De verplichtingen rondom arbeidsomstandigheden gelden ook bij gedetacheerde werknemers. Je bent dus verplicht om dit ook goed te regelen volgens de Arbowet.
 • Ga daarnaast ook na of je aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt voor gedetacheerde werknemers, zodat je bijvoorbeeld bij ongevallen voldoende dekking hebt.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 19 maart 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.