Vragen en antwoorden over de jaaropgave

- bijgewerkt op 08 januari 2019
Jaaropgave

Wat is een jaaropgave? Welke gegevens moeten erop staan? En wanneer moet je de jaaropgave maken? Bekijk de antwoorden en download een model jaaropgaaf 2018 en 2019.

Jaaropgave

Wat is een jaaropgave?

Een jaaropgave of jaaropgaaf vermeldt de loongegevens van een werknemer in een bepaald jaar. De werknemer heeft daardoor een totaalplaatje van het inkomen dat hij bij jou heeft verdiend. De bedragen op de jaaropgave gebruikt hij bij zijn belastingaangifte.

Is een jaaropgave verplicht?

Het verstrekken van een jaaropgave is wettelijk verplicht, zoals dat ook geldt voor het uitdelen van een loonstrook. Als werkgever krijg je met deze verplichting te maken vanaf je aanmelding als werkgever bij de Belastingdienst. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer expliciet vraagt om een jaaropgave. Je moet deze dus altijd aan je personeel verstrekken.

Wanneer verstrek je de jaaropgave?

Je moet de jaaropgave binnen een redelijke termijn verstrekken. De meeste werkgevers verstrekken de jaaropgave over het afgelopen kalenderjaar in de maand januari of februari. Als iemand in de loop van het jaar uit dienst gaat, mag je de jaaropgave ook dan al verstrekken.

Adviseur nodig?

Een verzekeringsadviseur helpt ondernemers om zakelijke risico’s af te dekken. Dat kan bijvoorbeeld door hulp te bieden bij verzekeren, maar soms ook met advies om risico’s te voorkomen of te beperken.

Vind een adviseur

Welke gegevens zet je op de jaaropgave?

De jaaropgave heeft een aantal verplichte onderdelen. De Belastingdienst noemt in het Handboek Loonheffingen de volgende gegevens:

 • naam- en adresgegevens werknemer
 • naam- en adresgegevens werkgever
 • loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen dat de werknemer heeft gekregen
 • loonbelasting/premie volksverzekeringen die je hebt ingehouden
 • totaalbedrag van de arbeidskorting die je hebt verrekend
 • burgerservicenummer (BSN)
 • loon voor de Zorgverzekeringswet (Zvw)
 • totaalbedrag van de levensloopverlofkorting die je hebt verrekend
 • of je bij de berekening van de loonbelasting/premie volksverzekeringen rekening hebt gehouden met de loonheffingskorting en per wanneer
 • bijdrage Zvw die je hebt ingehouden op het nettoloon van de werknemer
 • werkgeversheffing Zvw
 • totaal van de premies werknemersverzekeringen

Voorbeeld jaaropgave

Op de website van de Belastingdienst vind je ieder jaar een handig sjabloon voor de jaaropgave. Download: 

Je bent niet verplicht om dit model te gebruiken, maar het kan wel dienen als een voorbeeld voor de opbouw van jouw volledige jaaropgave. Ieder jaar plaatst de Belastingdienst een nieuw model op zijn website.

Mag je ook een elektronische jaaropgave verstrekken?

De jaaropgave is vormvrij. Dat wil zeggen dat er geen specifieke eisen zijn voor de manier waarop je de jaaropgave opstelt. Een elektronische jaaropgave behoort dus ook tot de mogelijkheden. Je kunt die bijvoorbeeld laten opstellen door je administratiekantoor of salarissoftwarepakket.

Kan de loonstrook ook gelden als jaaropgave?

De laatste loonstrook van het jaar kan ook doorgaan als jaaropgave. Dit kan op basis van de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011. Uiteraard moet je op deze loonstrook dan wel alle gegevens vermelden die op de jaaropgave moeten staan.

Bron: Belastingdienst

- bijgewerkt op 08 januari 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.