Loonadministratie zelf doen of uitbesteden?

- bijgewerkt op 08 september 2015
Loonadministratie zelf doen of uitbesteden

Als ondernemer met personeel ben je verplicht om een salarisadministratie bij te houden. Je hebt de keuze tussen uitbesteden en zelf doen. Lees over de voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Loonadministratie zelf doen of uitbesteden

Salarisadministratie uitbesteden

Uitbesteden van de salarisadministratie is een goede keus voor ondernemers die opzien tegen het papierwerk dat daarbij komt kijken. Het administratiekantoor zorgt dan voor de salarisadministratie, loonstroken, jaaropgaven en de loonbelastingaangifte. Soms stellen ze ook arbeidsovereenkomsten op, melden ze nieuwe medewerkers aan bij instanties en beantwoorden ze vragen van personeel.

Voordelen salarisadministratie uitbesteden

 • Het bespaart tijd: Als je met een administratiekantoor in zee gaat, hoef je alleen nog urenstaten en personeelsmutaties bij te houden. Daardoor maak je tijd en energie vrij voor andere dingen.
 • Je hoeft je niet te verdiepen in complexe materie: Loonadministratie is een specialistisch onderwerp. In plaats van de steeds veranderende regels bij te houden, kun je dit overlaten aan je administratiekantoor.
 • Voor de prijs hoef je het niet te laten: De kosten van uitbesteden vallen in de praktijk vaak behoorlijk mee. Daarbij betaal je naast een vast bedrag meestal een standaardtarief per loonstrook.

Nadelen salarisadministratie uitbesteden

 • Minder overzicht en afhankelijk van het administratiekantoor: Als de loonadministratie zich buiten de deur bevindt, heb je zelf minder overzicht. Ook ben je voor iedere mutatie afhankelijk van het administratiekantoor.
 • Zelf bouw je geen kennis en expertise op: Het is handig om als ondernemer thuis te zijn op het gebied van boekhouden en fiscus. Uitbesteden betekent dat je deze kennis en expertise niet (verder) ontwikkelt.
 • Je hebt minder grip op de kwaliteit: Fouten in de loonadministratie kunnen je als werkgever duur komen te staan. Je moet erop kunnen vertrouwen dat dit bij je administratiekantoor in goede handen is.

Salarisadministratie zelf doen

Een salarissoftwarepakket of online applicatie is een mooie oplossing voor ondernemers die de loonadministratie liever in eigen hand houden. Daarvoor moet je wel enige boekhoudkundige en fiscale kennis hebben. De software kan je daarbij helpen. Zo neemt het systeem wettelijke aanpassingen automatisch voor je mee. Ook krijg je bijvoorbeeld een melding als het tijd is om contracten te verlengen.

Voordelen salarisadministratie zelf doen

 • De gegevens heb je in eigen beheer: Even een kleine aanpassing doorvoeren? Omdat je de gegevens in eigen beheer hebt, hoef je daarvoor niet te overleggen met een externe partij.
 • De verlof- en ziekteregistratie is makkelijk en snel in te zien: In het systeem kun je eenvoudig zien hoeveel recht een werknemer heeft op verlof. Cijfers over verzuim vraag je in een paar klikken op.
 • Je betaalt een vast bedrag: Doordat je niet per loonstrook of handeling betaalt, ben je bij een groter aantal werknemers of mutaties goedkoper uit. Je betaalt namelijk een vast bedrag: eenmalig voor het softwarepakket en jaarlijks voor licenties.

Nadelen salarisadministratie zelf doen

 • Je moet het systeem eerst onder de knie krijgen: Niet iedereen is even handig met computerprogramma’s. Ook zul je er in het begin aan moeten wennen, wat enige tijd in beslag kan nemen.
 • Het kost indirect meer: Zelf doen neemt extra tijd in beslag. Die tijd kun je niet besteden aan activiteiten die geld opleveren. Ook moet je wellicht cursussen volgen over loonadministratie en fiscale vakliteratuur aanschaffen.
 • Het is minder geschikt voor een gecompliceerde administratie: Zelf doen is minder geschikt als de administratie complex is, bijvoorbeeld in het geval van een onderneming die veel expats in dienst heeft. 

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

- bijgewerkt op 08 september 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.